Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 1. Професія бухгалтера в Україні

Тема 1.

ПРОФЕСІЯ БУХГАЛТЕРА В УКРАЇНІ

Навіть самі бухгалтери, правда у самих те­мних кутках своєї душі, можуть думати, що їх робота це неминуче зло, додаткові витра­ти... Ллє це не так. Виробництво, реалізація, НДКР і управління все це породжує вал неси-стематизованої фінансової інформації. І за­вдання бухгалтерів перетворити цей хаос у систему корисних даних.

Майкл Макіан, "Фінанси і бухгалтерський облік"

Умови, в яких доводиться працювати бухгалтеру — це не лише витрати часу і сил, а й постійна підтримка високої кваліфі­кації. Тому, для того, щоб бути бухгалтером, насамперед необ­хідно мати велике бажання стати бухгалтером.

Бухгалтер — це той що БУХГАЛТЕР, а не той що з дипло­мом.

Можна стати бухгалтером і без диплому про освіту, але маю­чи достатній практичний досвід роботи, який необхідно підтве­рдити. Це підтверджується вимогами до бухгалтера, що визна­чені Довідником кваліфікаційних характеристик професій пра­цівників, затвердженим наказом Міністерства праці та соціаль­ної політики України від 29.12.04 № 336. Однак, цим же довід­ником встановлені вимоги щодо головного бухгалтера підпри­ємства. Для займання цієї посади він повинен мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) і стаж бухгалтерської роботи за професіями керівників нижчого

10

Тема 1. Професія бухгалтера в Україні

рівня (не менше 2 років для магістра і не менше 3 років для спе­ціаліста).

Отже документи про освіту державного зразка та присвоєння кваліфікаційного розряду не є є гарантією того, що фахівець, який володіє такими документами, відповідає посаді.

Сьогодні в Україні пропонують свої послуги тисячі людей з дипломом бухгалтера. Дефіциту на осіб, що мають диплом бух­галтера немає. Але є дефіцит у бухгалтерах, які мають високий рівень кваліфікації.

Працюючий же бухгалтер повинен регулярно підвищувати свою кваліфікацію, яка б відповідала вимогам часу і бути гото­вим до будь яких несподіванок, пов'язаних з цією професією.

Поряд з державним регулюванням вимог до бухгалтера, у ба­гатьох країнах здійснюється і недержавне. Недержавні структу­ри формують не лише методологічні засади бухгалтерського об­ліку та фінансової звітності, а й організують для професійних бухгалтерів отримання освіти та сертифікацію (підтвердження рівня кваліфікації). Наявність сертифіката, це підтвердження кваліфікаційного рівня, і часто умова прийняття на посаду.

Сертифікації підлягають не лише бухгалтери, а й інші про­фесіонали, наприклад фінансові аналітики, фахівці з управлінсь­кого обліку, тощо.

В Україні реалізується міжнародна програма СІРА {Certified International Professional Accountant — сертифікований міжна­родний професійний бухгалтер). Програму СІРА було започат­ковано Міжнародною радою сертифікованих бухгалтерів та ау­диторів (МРСБА) у 2001 році за сприяння Агентства СІЛА з міжнародного розвитку (USAID). Україна у складі МРСБА представлена Федерацією професійних бухгалтерів та аудиторів України (ФПБАУ). Членами МРСБА, крім України, є 13 профе­сійних організацій у 7 країнах: Україні, Росії, Молдові, Казах­стані, Киргизстані, Таджикистані та Узбекистані. Програма має два кваліфікаційні рівні: CAP і СІРА. Власники сертифікатів

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]