Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

Після 1917 року стались різкі зміни в політиці, економіці, управлінських структурах, в організації обліку і контролю. По­слідовно, відповідно до різних етапів розвитку соціалістичної економіки, розвивався економічний аналіз, що відповідав потре­бам командно-адміністративної системи.

Важливе місце в 20-ті роки належало кооперативним органі­заціям — споживчим і кредитним товариствам. Досвід роботи цих організацій узагальнювався й аналізувався. Особливо акти­вно здійснювались аналітичні розробки діяльності підприємств і організацій споживчої кооперації у період непу (нової економіч­ної політики — 1921—1926 роки).

Здійснення індустріалізації країни, визначеної XIV з'їздом ВКП(б)1 у 1925 році, сприяло інтенсифікації економічного ана­лізу в промисловості. Нагальним завданням стало зниження со­бівартості промислових виробів, дотримання підприємствами вимог господарського розрахунку, режиму економії, фінансово-кредитної дисципліни. У цей період в СРСР і сформувався еко­номічний аналіз як самостійна дисципліна в програмах підгото­вки спеціалістів економічного напрямку.

У передвоєнні роки економічний аналіз набув досить широкого розвитку і справив суттєвий позитивний вплив на економіку країни.

Особливий історичний період — роки Великої Вітчизняної війни. Перебазування промислових підприємств у східні регіони країни, спрямування виробництва на забезпечення потреб фрон­ту було складною і важкою справою. Посильний внесок у зага­льну справу зробили і працівники економічної служби, передов­сім ті з них, хто був безпосередньо пов'язаний з обліком, конт­ролем і аналізом роботи підприємств. За умов воєнного часу економічний аналіз набув особливого значення, оскільки сприяв зростанню випуску високоякісної військової продукції з най­меншими витратами. У ці роки було видано цілу низку праць з обліку й аналізу діяльності підприємств.

ВКП(б) — Всесоюзна комуністична партія більшовиків.

160

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

Після закінчення Великої вітчизняної війни (1941-1945) здійснився перехід до мирного будівництва, який став новим етапом у розвитку економічного аналізу. Але насамперед необ­хідно було оцінити колосальні матеріальні збитки, спричинені народному господарству війною, належало списати величезну кількість основних засобів й товарно-матеріальних цінностей, зруйнованих та розкрадених окупантами під час війни. У цій роботі економічний аналіз відігравав досить важливу роль. У цей час, як першочергові, висуваються питання аналізу вироб­ництва і розробляється відповідна послідовність вивчення всієї діяльності підприємства. Як джерела аналізу залучаються дані не тільки балансу, а й іншої бухгалтерської та статистичної звіт­ності, а також дані обліку і планування. Особливого значення набуває аналіз діяльності окремих галузей народного господарс­тва, вивчається робота госпрозрахункових підприємств і їхніх підрозділів, розробляються методики аналізу зведених звітів.

Значний внесок у розвиток економічного аналізу зробили в цей час українські науковці, зокрема відомі київські вчені-аналітики: 1.1. Каракоз, М.Г., Чумаченко, В.І, Самборський, Г.М. Мельничук. Було зроблено велику роботу з розвитку теорії економічного аналізу й удосконалення його методики. Фактично було підготовлено ґрунт для наступного етапу — економічного аналізу в період переходу до ринкових відносин.

Свої закони та категорії має ринкова економіка. Потрібні нові дослідження, а в багатьох випадках і нова методологія, нові прийоми економічного аналізу. Постали також нові вимоги і до організації проведення економічного аналізу. Внаслідок роздер­жавлення, приватизації і встановлення господарської самостій­ності організаційних структур розширилась сфера застосування економічного аналізу. Зокрема, конкретніше і глибше вивчають­ся потреби і кон'юнктура ринку, попит і пропозиція, маркетинг. Посилюється значення аналізу фінансових позицій, дохідності, кредитоспроможності та конкурентоспроможності підприємств. Визначаються пріоритетні напрямки експорту й імпорту, інвес-

161

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]