Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 7. План рахунків та форми бухгалтерського обліку

1. Актив (А) дорівнює пасиву балансу (Р), тобто підсумки активу і пасиву мають бути однаковими:

А =Р

2. Загальний підсумок активу (А) дорівнює сумі показників всіх його статей, тобто

4. Сума показників усіх статей активу дорівнює сумі показ­ників усіх статей пасиву балансу:

3. Загальний підсумок пасиву (Р) дорівнює сумі показників усіх його статей:

Складання місячних, квартальних та річних балансів, потре­бує дотримання наступних вимог:

  1. своєчасність балансу — складання та подання балансу за призначенням у визначені терміни;

  2. повнота балансу — відображення в ньому стану майна всіх структурних підрозділів, відділків, філій, що входять до складу підприємства;

  3. об'єктивність балансу — достовірність балансу, що базу­ється на даних поточного бухгалтерського обліку;

  4. реальність балансу — відповідність його статей дійсності;

  5. наступність балансу — зв'язок звітного балансу з попере­дніми балансами за формою, будовою, змістом, відповідністю кореспонденції рахунків та оцінок його статей;

125

Тема 7. План рахунків та форми бухгалтерського обліку

  1. точність балансу — відповідність показників балансу по­казникам інших звітних форм;

  2. ясність балансу — доступність для розуміння не тільки особами, що його складали та підписували, а й усіма спеціаліс­тами, які його вивчатимуть.

Мета балансу — відобразити стан господарських засобів та джерел їх утворення на певну дату. Баланс є синтезом професій­них дій фахівців з обліку, інструментом для визначення еконо­мічного стану підприємства, відправною точкою поточного та перспективного планування, найважливішим звітним докумен­том.

Звітні баланси постійно удосконалюються, постійно зростає і їх значення при отриманні знань про підприємство, при оцінці його фінансово-економічного стану.

6.9. Типи господарських операцій і їх вплив на бух­галтерський баланс

Вступний баланс та похідні від нього записи на протилежних сторонах різних рахунків є вихідною позицією у веденні бухгал­терського обліку на підприємстві. Господарські операції по різ­ному впливають на підсумок та зміну структури балансу. Вва­жається, що перші глибокі дослідження впливу господарських операцій на баланс здійснив російський професор з облікових дисциплін М. С. Лунський. Він виявив, що господарські операції можуть призводити до чотирьох типів змін в балансі.

Перший тип господарських операцій стосується лише ак­тиву балансу, вносячи зміни у склад та розміщення необоротних і оборотних активів, витрати майбутніх періодів. При цьому ва­люта балансу не змінюється:

126

Тема 7. План рахунків та форми бухгалтерського обліку

де А — загальна вартість активів підприємства; х — сума операції з активами підприємства; Р — загальна вартість пасивів підприємства.

Більшість операцій цього типу, що впливають на бухгалтер­ський баланс, здійснюється в межах двох статей одного розділу балансу. Операції в межах однієї статті на баланс не впливають. До таких операцій належать: передача з різних причин від однієї до іншої матеріально відповідальної особи нематеріальних акти­вів, основних засобів, незавершеного будівництва (від одного виконавця робіт чи майстра до інших), запасів, коштів. У поточ­ному бухгалтерському обліку внутрішнє переміщення відобра­жається зменшенням кількості товарно-матеріальних цінностей чи коштів у тих матеріально відповідальних осіб, котрі їх пере­дали, і збільшенням у тих, котрі їх прийняли. Але в цілому (в межах підприємства) статті необоротних і оборотних активів балансу не змінюються і на величину його розділів та загальний підсумок (валюту балансу) не впливають.

Впливають на бухгалтерський баланс господарські операції за двома чи більше статтями як одного, так і кількох розділів ак­тиву балансу. Але цей вплив знову ж таки не змінює валюти ба­лансу. З величезної кількості операцій найбільше їх здійснюєть­ся в межах одного розділу балансу. Це підтверджується групу­ванням найтиповіших господарських операцій, що мають місце майже на кожному підприємстві. У рамках першого розділу від­бувається близько 12 % господарських операцій, у рамках тре­тього окремих операцій, як правило, не буває, бо вони здійсню­ються у взаємозв'язку з другим розділом. Найбільше господар­ських операцій першого типу відбувається в другому розділі ба­лансу — до 64 %, а в межах першого і другого, другого і третьо­го розділів — до 24 %.

У названих господарських операціях завжди певні статті ба­лансу збільшуються, а інші, пов'язані з ними, — зменшуються. Наприклад, процес випуску готової продукції і передача її на

127

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]