Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

тиційної політики, ефективність внутрішніх і зовнішніх зв'язків у питаннях виробництва, постачання, збуту.

Перебудова господарського механізму, орієнтація його на ринкові відносини потребували перегляду традиційних прийо­мів дослідження і засвоєння багатьох нових економічних кате­горій. Важливе значення має комерційний розрахунок, який означає максимальне використання економічних важелів для підвищення ефективності виробництва. Проте, його широке впровадження є неможливим без глибокого аналізу діяльності підприємств і їхніх підрозділів. Це пояснюється тим, що еконо­мічний аналіз сприяє поширенню передового досвіду, прогреси­вних форм управління, запровадженню передової техніки й тех­нології, забезпечує можливість розпізнавання закономірностей і прогресивних явищ та надання їм необхідного додаткового ім­пульсу розвитку.

Важливим завданням економічного аналізу за сучасних умов є дослідження комерційного ризику. В економічних структурах розвинутих капіталістичних держав існують спеціальні науково-дослідні підрозділи, що розробляють методику такого аналізу.

Теоретичні і практичні напрацювання зарубіжних і україн­ських учених створили надійний фундамент для практичного використання економічного аналізу за нових умов.

Ринкова економіка характеризується динамічністю ситуацій. Це стосується як підприємства, так і його зовнішнього середо­вища. За цих умов першочергову роль відіграє ситуаційний ко­мерційний аналіз, заснований на комп'ютерних технологіях об­робки оперативних інформаційних масивів, що уможливлює оперативне управління маркетинговою діяльністю підприємств.

За сучасних умов перед економічним аналізом як наукою розвитку економіки стоїть багато проблем і невирішених завдань. Одним з них є необхідність створення єдиної, інтегрованої на всіх рівнях управління, системи економічного аналізу, яка має забез­печити коротко та довгострокові прогнози, які базуються на зако­номірностях, тенденціях і резервах, виявлених аналізом.

162

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

Одним з важливих завдань, яке необхідно вирішити еконо­мічному аналізу, є створення єдиної обґрунтованої системи по­казників оцінки ефективності господарювання підприємств і їх­ніх підрозділів. Існує також необхідність у підвищенні операти­вності економічного аналізу, удосконаленні організаційних форм аналітичної роботи і перебудові інформаційних потоків.

Одним із шляхів вирішення завдань економічного аналізу в Україні є вивчення і адекватне запровадження в практику еконо­мічного аналізу в Україні набутого досвіду розвинутих країн, у тому числі з організації та методики аналізу кон'юнктури ринку.

Вирішення актуальних проблем аналізу потребує широкого застосування економіко-математичних методів, електронно-обчислювальної техніки і персональних комп'ютерів, що дає змо­гу скоротити час проходження інформаційних потоків, зменшити ймовірність помилок під час добору, обробки і передачі даних.

Досить важливою є також розробка багатоваріантних розв'язань аналітичних задач та методики вибору з них най­більш оптимального для заданих параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]