Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

норм, розцінок, схем організації виконання робіт, планів, форм оплати праці, технології тощо.

Отже, управління тісно пов'язане з технологією, економікою, соціальною сферою і психологією. Процес управління тісно пов'язаний з поведінкою людей і носить біхевіористичний ха­рактер.

Слово "біхевіоризм" походить з англійської мови, де behaviour означає поведінку — напрям у психології, для якого предметом виступає не свідомість, а поведінка людей, механічна реакція у відповідь на зовнішні подразнення.

Психологія вивчає свідомість людини у процесі розвитку трудової діяльності. Психіка є реальним продуктом еволюцій­них змін у формах людської діяльності, а її розвиток викликає все більш суттєві зміни в поведінці людей та їх груп.

Дії людей обумовлюються тими чи іншими мотивами, які спрямовані на певні цілі, вирішення конкретних завдань. Дії ви­ражають відношення суб'єктів (людей) до оточуючого світу. Дії, спрямовані на фізичне перетворення речей в готовий продукт, обов'язково супроводжують психічні акти переживання, уяви, відношення до інших людей, оточення тощо.

Акт людської діяльності є досить складним утворенням, оскільки включає в себе не лише фізичні зусилля, а й психіку, фізіологію, соціологію, технологію, управління, інформацію та інші аспекти, пов'язані з процесом праці. Врахування всіх еле­ментів акту людської діяльності є необхідною умовою вивчення функціонування такої категорії психології, якою є поведінка ін­дивідуумів та їх груп у трудовому процесі.

В основу біхевіоризму покладено вчення про стимули і реак­цію на них. Поведінку людей у виробничому процесі можна пе­редбачити, якщо розробити систему стимулів, а вони однознач­но викличуть необхідну реакцію з боку виконавців. Зрозуміло, що реакція відбувається не автоматично, а на основі усвідомле­них дій чи вчинків.

44

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

Врахування психологічного аспекту в управлінні здійсню­ється методом об'єктивізації спостереження, враховуючи при цьому єдність у взаємодії об'єкта і суб'єкта. Пізнання об'єкта залежить від психіки суб'єкта, а тому потрібно враховувати осо­бливості сприйняття об'єкта суб'єктом. Для спостереження за об'єктами, насамперед треба визначити мету, щоб організувати збір інформації у відповідності до неї, а також встановити вико­навця. Спостереження здійснюється на основі визначених пара­метрів щодо обраного об'єкта (показники, форми документів, строки збору й обробки даних та ін.).

Об'єкти спостереження завжди обирають виходячи з певної гіпотези та розуміння явища і його сутності, тобто певного ро­зуміння того, для чого це потрібно і яка користь буде від інфор­мації про об'єкт.

Треба відзначити, що спостереження в економічній системі ґрунтуються на функціональних стереотипах, які обумовлюють поведінку виконавців, орієнтованих на свій минулий досвід, а тому їх акт поведінки повторює попередній. Щоби вийти за ме­жі стереотипних функцій, необхідно розвивати у виконавців креативний (творчий) підхід до світорозуміння на основі син­тетичного мислення. Синтез знань дозволяє глибшому розумін­ню закономірностей явищ і процесів.

Поведінка людини, його розумова робота залежать від розви­тку і взаємодії першої та другої сигнальної системи мозку, які допомагають сприймати і вірно відображувати існуючу дійс­ність. Обидві сигнальні системи діють як єдине ціле, допомага­ють одна другій.

В основі механізму працездатності лежать універсальні про­цеси мозку: збудження — становлення рефлексів; гальмування — гашення рефлексів, які рівнозначні і в нормальному стані завжди урівноважені. їх взаємодія здійснюється з допомогою процесів концентрації, іррадіації, індукції.

Іррадіація (від лат. irradio — осяюю, випромінюю) — по­ширення процесів збудження або гальмування в центральній не-

45

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]