Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

  1. достовірністю, оскільки відомою є величина відхилення фактичних показників від планових або нормативних за кожний день роботи;

  2. масовістю, тобто широким залученням безпосередніх ви­конавців виробничого процесу;

  3. цілеспрямованістю, бо такий аналіз завжди має конкретну мету та завдання і досліджує окремі, найважливіші показники роботи підприємства.

Поточний аналіз відрізняється від оперативного тим, що тут використовується звітна, облікова й позаоблікова інформація. Оперативна інформація не використовується, бо вона часто ніве­люється, й у звітності та в обліковій інформації не виявляється.

Завершальний аналіз проводиться після закінчення певного циклу господарської діяльності та одержання відповідної звітнос­ті. Його завдання — всебічне вивчення економіки підприємства, об'єктивна оцінка результатів діяльності, виявлення закономірно­стей і тенденцій розвитку, виявлення внутрішньогосподарських резервів та опрацювання конкретних заходів щодо їх реалізації.

Цей аналіз базується на всіх формах обліку, плануванні та звітності. Він продовжує аналітичні процеси, розпочаті попере­днім та оперативним аналізами. Перевага цієї форми аналізу пе­ред іншими полягає в тому, що він уможливлює системний під­хід до оцінки роботи всіх галузей народного господарства з ура­хуванням комплексного впливу техніки, технології, організації та управління.

На відміну від оперативного (поточного) аналізу, який здій­снюється в основному на підприємствах, завершальний аналіз проводиться на всіх рівнях економіки.

Резерви, виявлені оперативним аналізом, можуть бути не­гайно використані підприємством, а ті, які виявлено завершаль­ним аналізом, можуть бути враховані лише у наступному.

Стратегічний аналіз застосовується для з'ясування основ­них довгострокових тенденцій і факторів розвитку господарсь-

180

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

кої діяльності. Його метою є прогнозування напрямків дальшого розвитку економічних районів, галузей та народного господарс­тва в цілому. Він забезпечує вибір найоптимальніших перспек­тивних рішень.

Види й напрямки аналізу тісно між собою взаємопов'язані і доповнюють один одного.

За місцем проведення економічний аналіз поділяється на внутрішньогосподарський і міжгосподарський; галузевий і між­галузевий.

Внутрішньогосподарський аналіз вивчає показники діяль­ності підприємства та його структурних підрозділів. У прове­денні аналізу беруть участь усі служби підприємства. Він може бути функціонально-вартісним, попереднім, оперативним і заве­ршальним. Крім загальної методики, він користується також і прийомами порівняльного аналізу. Внутрішньогосподарський аналіз комплексно досліджує економіку підприємства, цеху, ді­льниці, бригади, відділку. Рівень деталізації та глибина дослід­жень залежать від мети, рівня управління, строків та інших при­чин. Результати аналізу дають можливість правильно вибрати варіант плану, дати правильну оцінку ефективності прийнятого рішення і всієї діяльності об'єкта, що аналізується.

Міжгосподарський аналіз вивчає показники роботи підпри­ємства порівняно з показниками інших підприємств. Він спрямо­ваний на виявлення відмінностей у роботі порівнянних вироб­ництв, поширення передового досвіду, виявлення й мобілізацію глибинних резервів, об'єктивну оцінку господарської діяльності.

За обсягом дослідження та мірою охоплення господарської діяльності економічний аналіз поділяється на комплексний (по­вний) і тематичний (частковий, експрес-аналіз).

Повний (комплексний) аналіз охоплює всі сторони госпо­дарської діяльності, частковий — досліджує тільки найбільш актуальні для даної ситуації (трудова дисципліна, робота цеху, каси тощо).

181

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]