Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

3.5. Процеси переробки інформації людиною

Знання закономірностей переробки інформації людиною є однією з найважливіших умов теорії ергономіки і умов ефектив­ної праці. В основі регулювання процесів розумової праці ле­жать наступні психічні функції: увага, пам'ять, уява, інтуїція.

Увага — настроєність організму сприймати інформацію. Це ті єдині двері нашої душі, через які все, що є в свідомості, без­перечно приходить. Увагою можна керувати, її можна раціона­лізувати, її можна тренувати. Розвиток уваги пов'язаний з умін­ням слухати.

Психологи встановили, що хоч майже половина дня у нас проходить в тому, що ми слухаємо інших, більшість слухати не вміє. Цьому заважають погані звички: наш розум не хоче чекати, тому що наша думка біжить у 4—10 разів швидше, ніж розмов­ляє більшість людей; нам здається, що ми вже знаємо, а тому слухаємо в пів вуха; ми дивимось, а не слухаємо (вивчаємо ма­нери людини, його голос, зовнішній вигляд тощо); ми слухаємо, будучи зайняті іншими справами, ми забуваємо головне — слу­хаючи слова, а не думки, наші емоції заглушують нас. Ми забу­ваємо слухати того, хто розмовляє і готуємо свою власну слове­сну контратаку.

Пам'ять — це властивість мозку відпечатувати, зберігати і в необхідний момент відтворювати те, що було в минулому до­свіді, що він раніше сприйняв, продумав, зробив, пережив. Пам'ять — основа на якій творить мозок. Наша пам'ять — це ми самі, наше мислення — все пов'язано з пам'яттю.

Пам'ять пов'язана із збереженням стійких слідів збудження в різних ділянках головного мозку. У людей пам'ять не однако­ва.

Розрізняють такі види пам'яті: зорова, слухова, моторна, емоційна, змішана, довільна та мимовільна.

52

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

В процесі навчання необхідно намагатись використову­вати всі види пам'яті: дивитись, слухати, записувати, дума­ти.

Розрізняють пам'ять короткочасну (оперативну) та довгоча­сну.

Об'єм оперативної пам'яті невеликий — 7—8 одиниць (цифр, слів). Час зберігання — декілька десятків секунд (у кра­щому випадку — кілька хвилин). Пам'ять необхідно економити і зберігати. Союзник пам'яті здоров'я, вороги — нікотин та алкоголь.

Виділяють два типи пам'яті:

а) енциклопедичну — накопичення знань і відомостей в процесі навчання, життєвого досвіду, засновану на зоровій і слуховій видах пам'яті. Ця пам'ять довговічна, але не гнучка. В ній немає творчих начал. Працівники з цією пам'яттю — добрі виконавці;

в) комбінаційна пам'ять — дозволяє систематизувати, аналі­зувати, зіставляти і генерувати нове — тобто творити.

Уява — це фантазія, це процес створення людиною нових образів на основі її попереднього досвіду. Уява є суто людською психологічною властивістю, що виникла в процесі праці, з необ­хідності змінювати об'єктивний світ відповідно до потреб лю­дини. Уява — це своєрідна форма відображення об'єктивної дійсності. її фізіологічною основою є складна аналітико-синтетична мозкова діяльність, внаслідок якої в корі головного мозку замикаються нові нервові зв'язки. Вона є результатом вза­ємодії двох сигнальних систем.

Уява може бути репродуктивною (лат. reproductio — відтво­рення) та творчою. Репродуктивна уява — процес створення людиною образів, предметів і явищ, яких вона безпосередньо не сприймала, а лише знає про них з словесного опису, графічного чи музичного зображення. Вона дає змогу безмежно розширю-

53

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]