Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 4. Раціоналізація праці та зниження затрат робочого часу в обліковому процесі

  • удосконалення нормування праці;

  • покращення умов праці;

  • всебічний розвиток людини, виховання належного від­ношення до праці.

Основоположниками НОП були Форд і Тейлор — відомі американські промислові діячі.

Ф.У. Тейлор — американський інженер, що розробив систе­му організації праці, яка базувалась на нормах, розроблених для найбільш міцного, витривалого і вправного робітника. Посилен­ню інтенсивності праці сприяла в його системі відрядно преміа­льна система оплати праці, регламентований її режим.

Генрі Форд вперше застосував конвеєр, масову стандарти­зацію і типізацію виробничих процесів. Його система широко використовувалась у першій чверті XX століття.

Значне місце НОП приділяли і апологети комуністичного суспільства. Так К. Маркс писав: "Всяка безпосередньо суспіль­на чи сумісна праця, що здійснюється в порівняно крупному ма­сштабі, потребує в більшій чи меншій мірі управління, яке вста­новлює узгодженість між індивідуальними роботами і виконує загальні функції, що виникають з руху всього виробничого ор­ганізму...". В.І. Ленін писав "...для Радянської влади саме органі­зація праці в окремих найбільш крупних підприємствах і в окремих селянських общинах є самим головним, корінним і зло­боденним питанням всього суспільного життя".

Наукова організація праці повинна спиратись на існуючу технічну базу. А.К. Гастєв — відомий вчений економіст відмі­чав: "багато хто думає, що НОП можна вводити лише при хоро­шому обладнанні. Насправді ж це невірно... Навіть якби ми, на­приклад, копали землю на городі, нам зараз же треба було б за­мислитись над формою лопати, нам треба б було замислитись як низько треба згинати власне тіло, замислитись якої ширини по­винні бути грядки, щоб їх краще, економніше, швидше можна було поливати, економніше і швидше полоти, або якщо б ми на-

58

Тема 4. Раціоналізація праці та зниження затрат робочого часу в обліковому процесі

віть стали возити сьогодні на поле гній, то і там ми повинні були б спробувати застосувати принципи НОП".

НОП дозволяє привести у відповідність з досягнутим рівнем техніки і технології всі організаційні питання виробництва, ви­значити найбільш раціональні форми і методи поєднання техні­ки і людей в єдиному виробничому процесі.

Впровадження в практику бухгалтерської діяльності прин­ципів наукової організації праці, цілеспрямований пошук і впро­вадження факторів підвищення продуктивності праці за голо­вними напрямками НОП дозволяють підвищити продуктивність праці працівників обліку, зменшити витрати часу на облікові операції з одночасним виходом більш якісної і вчасної інформа­ції.

4.2. Розробка раціональних форм розподілу і коопе­рації праці

Розподіл праці, при відповідній розстановці працівників на виробництві є основою її раціональної організації. Під розподі­лом праці розуміють процес відособлення різних видів діяльно­сті, тобто, одночасне існування різних видів праці. Розподіл праці проявляється через її кооперацію і сам по собі вже є особ­ливим видом кооперації праці.

Кооперація — це та форма праці, при якій багато осіб пла­номірно працюють поряд у взаємодії одне з одним, в одному й тому ж процесі виробництва.

Ще А. Сміт замітив, що при сумісних діях групи людей, організованих в колективи, продуктивність праці вища ніж тих же людей, які діють відособлено. Це підвищення він при­писує розподілу праці і пояснює його зростанням вміння кожно­го працівника, економією часу, який витрачається при переході від одного роду праці до іншого, винайденням більшої кількості

59

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]