Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

Тривалість кожної з цих фаз залежить як від характеру робо­ти, так і рівня підготовленості до неї працівника. Чим складніша діяльність і чим менше підготовлений працівник, тим довша фа­за накопичення робочого потенціалу і коротша фаза стійкої пра­цездатності.

Визначний російський вчений Н.А. Ввєденський відмічав, що ми часто стомлюємось не тому, що багато працюємо, а тому, що погано організовуємо свою працю. Виходячи з зако­номірностей роботи мозку та нервової системи в цілому, він сформулював наступні правила, що забезпечують збереження високої продуктивності розумової та фізичної роботи:

  • У всяку працю треба входити поступово. Якщо людина після відпочинку зразу береться до роботи, пов'язаної з високим навантаженням, то фаза стійкої працездатності буде дуже коро­ткою, людина швидко втомиться, продуктивність її праці ви­явиться невисокою. Навантаження повинні наростати поступо­во. При закінченні фази стійкої працездатності навантаження повинні зменшуватись.

  • Правильна організація праці передбачає мірність і ритм виконуваної діяльності. Ритмічна діяльність найбільш легка і вигідна для нервової системи. її виконання сприяє формуванню в корі великих півкуль головного мозку певного динамічного стереотипу.

Найбільш продуктивна праця в тому випадку, коли людина сама обирає зручний для неї темп і ритм.

Важливим правилом є звична послідовність і систематич­ність роботи. Якщо людина працює ривками, несистематично, без чіткого плану, її продуктивність буде невисокою. Культура праці передбачає формування вміння планувати свої дії й вико­нувати їх у відповідності з певною системою.

Сприяє збільшенню продуктивності праці й зміна видів ро­боти чи способів виконання дій. Це відбувається тому, що різні

48

Тема 3. Як оволодіти тайнами професії бухгалтера, аудитора, менеджера

фізіологічні функції в процесі роботи змінюються по різному. Для одних характерне підвищення рівня, а для інших зниження. Змінюючи вид роботи чи спосіб виконання тієї ж роботи, ми змінюємо навантаження на різні функції, завдяки чому урівно­важується витрата та накопичення робочого потенціалу.

Важливим засобом збереження стійкої працездатності є раці­ональне чергування праці й відпочинку. Не можна організовува­ти свою діяльність за принципом: працювати до втоми, а потім відпочивати.

Сильним моральним стимулом для людини, що сприяє збе­реженню працездатності є позитивне відношення до його праці як трудового колективу, так і суспільства. Тобто, кожна робота повинна супроводжуватись позитивними емоціями.

Забезпечують високу продуктивність праці вправи, в ході яких у працівника формується система вмінь, навичок і які є ва­жливим компонентом професійної майстерності.

3.4. Навички та вміння

Продуктивність праці значною мірою залежить від точності та швидкості виконуваних операцій. Дії, виконувані легко, шви­дко, економно з найвищим результатом і водночас з найменшою напругою уваги, називають у психології навичками. Основа їх формування — вправа. Для кожного виду трудової діяльності характерна своя система навичок. Для процесу формування будь-якої навички характерні загальні риси.

Перша риса — це об'єднання елементарних рухів чи прос­тих розумових актів в єдине ціле. Початківець здійснює окремі елементарні рухи роздільно, через більш-менш значні проміжки часу. Завдяки вправам ці проміжки часу постійно скорочуються і в діях досвідченого працівника вони виступають як єдине ціле. Наприклад, оволодіваючи навичками читання, людина спочатку читає по буквам, потім по словам і фразам. В основі об'єднання

49

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]