Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.1.1. Антенно-хвильоводна система рлс

Ширина променю антени в режимі ОГЛЯД у площині азимуту 1,15, у площині кута місця 2, а в режимі ПІДСВІТУ в площині азимуту 1,4 у площині кута місця 2,2.

Кути переміщення променю в просторі:

  • по азимуту 60;

  • по куту місця від мінус 10 до +72 (режим супроводу).

Час огляду:

  • великої зони 120 х 6 – 4с;

  • малої зони 10 х 6 - 2с.

Ширина променю антени по каналу НРЗ:

  • в азимутальній площині;

  • у III діапазоні частот 20;

  • в VII діапазоні частот 10.

До складу блоку Р-1А входять високочастотна й електромеханічна частина.

Високочастотна частина складається з:

  • гратчастого дзеркала;

  • рефлектора з поляризаційними гратами;

  • рупорного випромінювача каналів огляду і підсвіту;

  • вібраторних випромінювачів каналів НРЗ;

  • хвильоводного тракту;

  • компенсаційної антени.

Електромеханічна частина складається з:

  • двох ідентичних взаємозамінних силових редукторів азимуту і кута місцях;

  • двох приладових редукторів азимуту і кута місця;

  • координатора.

Високочастотна частина призначена для формування діаграм спрямованості (ДС) на передачу і прийом, а також каналізації електромагнітної енергії (ЕМЕ) від передавачів до антени і від антени до приймачів.

Антена РЛС являє собою оптичну дводзеркальну систему і складається з нерухомого параболічного дзеркала з вбудованими компенсаційними антенами НРЗ, рухливого рефлектора, рупорного випромінювача каналів огляду і підсвіту і вібраторних випромінювачів НРЗ (III і VII діапазонів) .

При роботі на передачу в режимі "Огляд" НВЧ енергія з виходу передавачів огляду і підсвіту надходить у передавальний тракт і через циркулятор "прийом-передача" і електромеханічний комутатор надходить або на випромінювач, або на еквівалент антени (при настроюванні або перевірці параметрів передавача). Керування комутатором здійснюється з блоку Р-19М1.

При роботі передавачів здійснюється контроль потужності, тобто НВЧ енергія проходить через термодатчики контрольних секцій, де під дією НВЧ енергії, виникає термоЕДС, величина якої залежить від середньої потужності минаючої НВЧ енергії.

При роботі на антену НВЧ енергія надходить в випромінювач і системою дзеркал (параболічне дзеркало - плоский рефлектор) випромінюється в простір.

Випромінюватель має три канали - сумарний і два різницевих: кутомістний і азимутальний. Різницеві канали працюють тільки на прийом у режимі супроводу. Сумарний канал і система дзеркал формує на передачу однопелюсткову гостронаправлену діаграму спрямованості.

Положення променю в просторі залежить від положення рефлектора по куту місця й азимуту щодо нерухомого дзеркала і дорівнює приблизно 2, де  - кут повороту рефлекторів у відповідній площині щодо нульового положення.

Таким чином, переміщенням рефлектора щодо нерухомого дзеркала здійснюється переміщення променю в просторі. У режимі огляду на прийом по сумарному каналі формується також гостронаправлена діаграма спрямованості, аналогічно діаграмі спрямованості на передачу. Прийнята по сумарному каналі електромагнітна енергія через електромеханічний комутатор і циркулятор "прийом-передача" надходить на вхід комутатора "огляд-супровід", з одного з виходів якого через прийомний тракт проходить на вхід блоку Р-7М1.

У режимі "Супровід" формування рівносигнального напрямку здійснюється методом сканування. Зсув максимуму прийомної діаграми спрямованості щодо напрямку випромінювання здійснюється підсумовуванням однопелюсткової сумарної і двопелюсткових різницевих діаграм спрямованості, сформованих на виходах трьохканального випромінювача. Енергія, прийнята по сумарному каналі надходить через циркулятор "прийом-передача" на комутатор "огляд-супровід".

Енергія по різницевих каналах надходить на вхід модулятора. У модуляторі відбувається модулювання сигналу по амплітуді за рахунок обертання діелектричної пластини. Сигнал з виходу модулятора надходить на один вхід комутатора, а на інший вхід надходить сумарний сигнал. Таким чином, у вихідних сигналах комутатора утримується інформація про напрямки відхилення цілі від рівносигнального напрямку.

Якщо ціль знаходиться в РСН, то при будь-якому положенні пластин модулятора сигнал на входах приймача виявляється постійним через відсутність сигналів по різносних каналах. Відхилення цілі від РСН дає промодульований сигнал.

Проходження сигналу каналу "Підсвіт" при роботі на" Еквівалент" цілком аналогічно проходженню сигналу каналу "Огляд". При роботі в режимі "Антена" енергія надходить на вхід сумарного каналу випромінювача, далі робота каналу аналогічна роботі каналу "Огляд" на передачу.

Формування діаграм спрямованості каналу НРЗ аналогічно формуванню ДС у режимі"Огляд", при цьому використовуються вібраторні антени III и VII діапазонів хвиль.

Антени компенсації РЛС і НРЗ призначені для формування слабонаправленої діаграми спрямованості, що дозволяє перекрити бічні пелюстки антени РЛС і НРЗ на 2-3 дБ. Антена компенсації РЛС являє собою грати з 2-х діелектричних антен осьового випромінювання, антени компенсації НРЗ - грати з 2-х полоскових вібраторних антен кожна.

Електромеханічна частина блоку Р-1А призначена для механічного переміщення рефлектора антени в режимі пошуку і кутового супроводу. Переміщення рефлектора, що знаходиться на карданній підвісці, здійснюється силовими редукторами, зв'язаними з електроприводами.

У режимі пошуку сигнали керування переміщенням рефлектора формуються в блоці Р-62М1 і через підсилювач потужності блоку Р-61М1 надходять на порошкові муфти, встановлений у силових редукторах.

Почергове включення муфт силового редуктора азимуту здійснює зворотньо-обертальне переміщення рефлектора по азимуту.

Східчасте включення муфт силового редуктора кута місця здійснює східчасте переміщення рефлектора по куту місця. Спільне переміщення рефлектора по азимуту і куту місця створює режим пошуку в заданій зоні.

У режимі супроводу цілі сигнали керування надходять на муфти силових редукторів одночасно. В результаті відбувається просторове переміщення променю антени по азимуту і куту місця, що дозволяє вести супровід цілі.

Силові редуктори являють собою електромеханічний пристрій, що складається з електродвигуна, набору зубчастих передач, тахогенератора і пари порошкових муфт. Фрикційний момент муфти пропорційний струму керування, що надходить.

Приладові редуктори являють собою електромеханічні вузли, що включають в себе датчики для видачі сигналів у канал пошуку, у канал керування антеною, у систему індикації й у ЦОС.

Зв'язок приладових редукторів із силовими редукторами здійснюється за допомогою механічних приводів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]