Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.1.6. Цифрова система виміру дальності (цсвд)

ЦСВД призначена для виміру відстані до цілі і супроводу її по дальності в режимах ЛЧМ і КБВ.

До складу ЦСВД входить блок Р-41М1, функціонально зв'язаний із ЦВС, приймальні системою, системою синхронізації, системою управління.

Робота ЦСВД у режимі ЛЧМ і КБВ істотно розрізняється і тому описується по режимах.

Режим лчм

У режимі ЛЧМ період повторення ІЗП складає близько 1000 мкс, а затримка відбитого сигналу від цілі на максимальній дальності не перевершує 660 мкс. При цих умовах час від моменту випромінювання ІЗП до прийому відбитого сигналу буде відповідати реальній дальності до цілі.

Задача визначення дальності в цьому випадку полягає у вимірі тимчасової затримки відбитого відеоімпульсу відносно ІЗП. З цією метою здійснюється захоплення і супровід напівстробами дальності відбитого сигналу від цілі.

Безупинно подслідковувати напівстробами за відбитим відеоімпульсом цілі можна різними способами й у залежності від цього супроводження по дальності можливо в трьох режимах: автоматичному, напівавтоматичному і ручному.

Автоматичний режим

В автоматичному режимі спостереження напівстробів за відміткою від цілі виробляється за допомогою стежучої системи, що замикається через дискримінатор блоку Р-41М1. На дискримінатор з виходу блоку Р-74 подається відеоімпульс цілі і напівстроби з формувача імпульсів режиму ЛЧМ. З виходу дискримінатора у ЦВС видаються сигнали управління (“Сигн.упр.А1” і “Сигн.упр.А2”), амплітуда яких пропорційна величині тимчасової неузгодженості цілі та напівстробів.

По величині сигналів управління розраховується неузгодженість положення цілі і напівстробів. Знаючи швидкість цілі і величину неузгодженості, ЦВС розраховує код дальності, що видається в блок Р-41М1 на схему формування напівстробів. Для захоплення в автоматичному режимі треба попередньо вивести напівстроби під ціль за допомогою керуючої напруги з тахогенератора блоку Р-51СА, видаваного при обертанні штурвала ДАЛЬНІСТЬ. При наявності команди АЗ-11 і стійкого супроводу цілі в автоматичному режимі з помилкою супроводу менше 50м ЦВС виробляє команду ЗАХОПЛЕННЯ по Д. При цьому замикається система, що стежить, по дальності.

Напівавтоматичний режим

У напівавтоматичному режимі стежуча система,розімкнута і швидкістю переміщення напівстробів керує напруга тахогенератора блоку Р-51СА. Позитивне значення напруга збільшує швидкість руху напівстробів. Негативне зменшує.

Для проведення захоплення строб підводиться під ціль по положенню в ручному режимі. Потім, перейшовши в напівавтоматичний режим, обертанням штурвала ДАЛЬНІСТЬ можна збільшити або зменшувати швидкість переміщення строба, підганяючи її до швидкості руху цілі.

Спостерігаючи оцінку відбитого сигналу на екрані індикатора Р-4НА і домігшись збігу її зі стробом по швидкості і положенню, можна супроводжувати ціль, що рухається з постійною швидкістю, без керуючого впливу.

При зміні швидкості руху цілі необхідно зробити корекцію по швидкості обертанням штурвала ДАЛЬНІСТЬ у відповідну сторону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]