Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.1.4. Система захисту від перешкод

Система призначена для захисту РЛС від впливу активних і пасивних перешкод при роботі в імпульсному режимі.

Система забезпечує:

  • придушення ехо-сигналів від місцевих предметів і пасивних перешкод не менш 38дб;

  • придушення активних шумових перешкод від одного перешкодопостановника, впливаючого по бічних пелюстках антени РЛС не менш 5дб при максимальному рівні перешкод 30 Вт/МГц;

  • працездатність РЛС при одночасному впливі 2-3 перешкодопостановників активних перешкод;

  • індикацію шумових перешкод, що перевищують рівень 8-10 дБ над власними шумами приймача;

  • виявлення сигналів при співвідношенні сигналу/шум рівним 6 2дБ при імовірності помилкових тривог 10-4 ... 10-5.

Система захисту містить у собі антени основного і компенсаційного каналів, два канали прийому, два канали цифрової системи СРЦ із квадратурною обробкою в кожному каналі, схему індикації перешкод і пристрій відеокомпенсації.

До складу системи входять наступні блоки:

  • Р-1А антени - 1 шт.;

  • Р-7М1 НВЧ блок прийомного пристрою - 2 шт.;

  • Р-52КА - пульт керування системою захисту

від активних перешкод - 1 шт.;

  • Р-30М1 - блок перетворення частот - 1 шт.;

  • Р-З-ІІМ1 - блок стиснення ЛЧМ сигналу - 1 шт.;

  • Р-51СА - блок ручного керування по

швидкості і дальності - 1 шт.;

  • Р-71 – блок перетворення - 2 шт.;

  • Р-72М1 – блок ЧПК - 4 шт.;

  • Р-73 - блок відеокомпенсації - 1 шт.;

  • Р-74 - блок синхронізації й АРП - 1 шт.

Система захисту працює в 2-х режимах:

  • режим СРЦ, використовується при огляді і при супроводі;

  • режим СРЦ і ВК, використовується тільки при огляді.

При огляді і супроводі цілі в режимі СРЦ тракт високої і проміжної частоти прийомного пристрою функціонує так само, як і в амплітудному режимі, тобто при огляді використовується один із прийомних каналів, а при супроводі – обидва канали.

Сигнал цілі І каналу з основної антени Р-1А через блок Р-7М1 і розв’язуючий пристрій УР-28 блоку Р-30М1 надходить на пристрій стиснення І каналу блоку Р-3-ІІМ1. Шлях проходження сигналу II каналу аналогічний.

З виходу пристрою стиснення кожного каналу блоку Р-3-ІІМ1 сигнал надходить на амплітудний і фазовий детектори. У результаті зміни фази відбитих сигналів у суміжних періодах частоти повторення РЛС сигнали з виходу фазових детекторів блоку Р-3-ІІМ1 мають амплітудну модуляцію доплерівської частоти. На другий вхід фазового детектора через пристрій узгодження ВУС-1 надходить опорний сигнал частотою 10Мгц зі змішувача 10/28/10 блоку формування Р-3-ІІМ1. На змішувач сигнал подається або з гетеродина Г-38 блоку Р-3-ІІМ1 через нормально замкнуті контакти реле Р-5 блок Р-3-1М1, або з регульованого гетеродина Г-38Р при наявності команди +27В КОМП.ВІТРУ з блоку Р-51СА. У цьому випадку мається можливість змінити частоти гетеродина за допомогою потенціометра R-13 у блоці Р-51СА, при цьому відповідним чином буде перебудовуватися частота опорної напруги фазових детекторів. Режим компенсації вітру використовується при необхідності роботи в умовах пасивних перешкод і при наявності гідрометеофакторів, сигнали від яких мають доплерівський зсув, обумовлений впливом вітру.

У режимі СРЦ використовується квадратурна обробка сигналів, під якою розуміється розкладання сигналів у кожному прийомному каналі на дві ортогональні складові, роздільна обробка кожної складової й об'єднання цих складових з метою виділення модуля сигналу. Фазові детектори в обох каналах блоку Р-3-IIМ1 функціонально містять по 2 ідентичних фазових детектори, опорні напруги яких зсунуті по фазі на 90°, при цьому вихідна напруга одного детектора пропорційно Usinωgt (синфазна складова), а іншого – Ucosωgt (квадратурна складова), відповідно, амплітуда і доплерівська частота прийнятого сигналу.

Квадратурні виходи з двох каналів блоку Р-3-II /sin 1до, cos 1до, sіnіік, соsіік - подаються на цифрову систему СРЦ(ЦСРЦ) при подачі команди +27В СРЦ із блоку Р-19М1. Кожний з чотирьох вихідних сигналів блоку Р-3-ІІМ1 перетворюється в цифрову форму в блоках Р-71 і далі надходить на обробку у відповідний блок Р-72М1.

Чотири ідентичних блоки Р-72М1 являють собою цифрові пристрої 2-х кратної черезперіодної компенсації (ЧПК).

З аналого-цифрового перетворювача код сигналу цілі надходить на суматор і лінії затримки, у якості яких використовуються багатоканальні послідовні регістри зрушення. Число каналів у регістрах відповідає розрядності кодів з виходів аналого-цифрових перетворювачів і дорівнює восьми. Кількість розрядів кожного каналу послідовного регістра зрушення дорівнює числу елементів дозволу по дальності і складає 256, що відповідає захищаючій дальності в режимі СРЦ, ~ 55км, таким чином, обсяг пам'яті одного каскаду ЧПК складає 256 х 8 = 2048 біт. Тривалість одного елемента дозволу складає 1,5мкс. Такт роботи задається синхронізатором блоку Р-74, що у свою чергу синхронізується імпульсами Т0 і сигналом з частотою 6 МГц із блоку Р-8-2М1.

Кодовані сигнали з виходів блоків Р-72М1 подаються на блок Р-73 / sin 1до, соs 1до на детектор амплітудний 1, sin ІІк, соs ІІк на детектор амплітудний 2/. На виходах амплітудних детекторів утворяться кодові значення модулів сигналів. У режимі огляду по І каналу код сигналу з виходу амплітудного детектора 1 каналу надходить на пристрій вирахування, що у розглянутому режимі транзитом пропускає код без зміни на вхід пристрою стабілізації помилкових тривог. Далі кодований сигнал через комутатор надходить на комутатор кодів 1 каналу і на вихід блоку Р-73.

Режим огляду по II каналі (при включенні команди +27В ВИКЛ. 1к із блоку Р-51СА) здійснюється аналогічним образом, відмінність полягає в тому, що в цьому випадку сигнали з комутатора каналів подаються на комутатори кодів II каналу і далі на другий вихід блоку Р-73 (команди +27В ВИКЛ. 1до, +27В ВИКЛ. Пк, +27В СРЦ, +27В АЗ-II, +27В ВК, +27В ЗОНА 10, +27В ВКЛ ИМП, +27В МАСШТАБ 50 перед надходженням у блоки Р-72М1, Р-73, Р-74, Р-75 комутуються з +27В на +12,6В або 5В у залежності від надходження команди на реле або мікросхему).

У режимі супроводу зі СРЦ (подана команда +27В АЗ-II) сигнали з виходу амплітудних детекторів через відповідні комутатори кодів подаються безпосередньо на виходи блоку Р-73.

Сигнали з виходів блоку Р-73 після цифро-аналогового перетворення в блоках Р-71 (вихідні сигнали системи ЦСРЦ – а, б) надходять на пристрої підсилення 1 і 2 каналів блоку Р-74. Пристрій підсилення в кожному каналі являють собою підсилювачі з АРП. При відсутності команди +27В СРЦ на вхід підсилювача 2 надходить сигнал АР1 з амплітудного детектора блоку Р-3-ІІМ1. З виходу підсилювача 2 сигнали цілі 1 каналу через комутатор 1 надходить на селектор 1 і на суматор, з виходу селектора 1 сигнал цілі ВИХ.ИМП.ПР.1 надходить у блок Р-61М1 (у систему кутового супроводу).

Сигнал цілі II каналу обробляється аналогічно. Із суматора, сигнал цілі, надходить у блок цифрового виявлення Р-75 і систему дальнометрії (у блок Р-41М1) і через селектор 3 у блок розпізнавання Р-38.

Сигнали цілі із суматора блоку Р-74 надходять на комутатор 1 і суматор 1 блоку Р-75. На другий вхід комутатора 1 і суматор 2 надходять сигнали цілі оглядового приймача з блоку Р-34.

З комутатора 1 сигнал оглядового приймача в режимі КБВ або при подачі команди «12,6В ВКЛ.ИМП.» (команда надходить із блоку Р-19М1 через комутатор шафи Р-7М1), «ціль у имп. режимі" надходять на пристрій квантування і пристрій плаваючого порога. У пристрої плаваючого порога, в залежності від режимів, що комутуються командами +12,6В ВКЛ.ИМП., 12,6В с СРЦ, що надходять із блоку Р-19М1 через комутатор шафи Р-7М1, виробляється напруга плаваючого порога, для 3-х режимів: СРЦ, КБВ і ИМП. У кожному з режимів установлюється 2 напруги плаваючого порога, при роботі в широкій (1200) і вузькій (100) зонах пошуку, комутація здійснюється командою «+12,6В зона°10 », що надходить із блоку Р-51ЦА через комутатор шафи Р-7М1. Пристрій плаваючого порога стабілізує кількість помилкових тривог на виході шафи Р-7М1 при зміні шумів на виході шафи Р-7М1 у межах +20%. Напруга плаваючого порога надходить у пристрій квантування.

Сигнали і шуми, що перевищують рівень плаваючого порога надходять на цифровий виявлювач. В цифровому виявлювачі на 4-й імпульс при пошуку в широкій зоні і на 7-й імпульс при пошуку у вузькій зоні формується мітка цифрового виявлення ЦО. Імпульси міток ЦО надходять на суматор 1 у режимах ИМП і СРЦ і на суматор 2 у режимі КБВ.

У суматорах 1 і 2 на аналоговий сигнал «накладається» мітка цифрового виявлення ЦО. Сигнал «Ціль у имп. реж. БЦО» із суматора 1 надходить у блоки Р-4СА, Р-4В, Р-4НА /осцилограма 2/ i на селектор, на другий вхід селектора надходить мітка ЦВ з блоку Р-4В и імпульси ПЦ ВУС із блоку Р-41М1. На 3-й вхід селектора надходить через комутатор 3 при наявності команди «+5В Зона 100» із блоку Р-51ЦА через комутатор шафи Р-7М1 строб  із блоку Р-4В. Із селектора сигнал «імпульс цілі БЦО» надходить у блок Р-62М1 /осцилограма 4/. Із суматора 2 у режимі КБВ в блок Р-4НА, Р-4СА, Р-1В надходить сигнал «обз. приемн. БЦО».

З цифрового виявлювача мітки ЦО надходять і в пристрій формування початку і кінця пачки, де вони селектуються візиром V у режимі КБВ і міткою ЦВ, що надходить із блоку Р-4В, імпульсами ПЦ, ВУС, що надходять із блоку Р-41М1 у режимах СРЦ ИМП. На пристрій формування початку і кінця пачки надходять також строб із блоку Р-51ЦА через комутатор шафи Р-7М1.

З пристрою формування початку і кінця пачки імпульси початку пачки НП і кінця пачки КП надходять у ЦВС для визначення центра пачки, що буде відповідати напрямку осі променя антени на ціль.

Вид сигналів ЦІЛЬ у ИМП.РЕЖ. і СИГН. МЕТИ ИМП. показаний на осцилограмі 2, вид сигналу СЕЛЕКТ ИМП.Ц.- на осцилограмі 3. На селектори 1, 2, і 3 надходять імпульси СТРОБ Д, ПЦ, ВУС.

У режимі супроводу /при подачі команди +27В вкл. АЗ-II із блоку Р-61М1 обидва канали блоку Р-74 працюють одночасно, причому на індикацію, дальнометрію й автомати захоплення подається сума сигналів обох каналів. При цьому рівень шумів на виходах блоку Р-74 залишається таким же, як в одноканальному режимі, а рівень сигналу збільшується в 1,4 рази.

У системі захисту від перешкод передбачений режим вимикання другого прийомного каналу при виході останнього з ладу. У цьому випадку по команді +12,6В ВИКЛ. 1к вихід пристрою підсилення II каналу блоку Р-74 відключається від входів селектора і суматора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]