Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.2.3 Взаємодія апаратури сву

У залежності від обстановки СВУ знаходяться в черговому або бойовому режимі. Черговий режим підрозділяється на два ступені готовності до бойової роботи: готовність №1, готовність №2.

У готовності №1 СВУ знаходиться в розгорнутом положенні, вся апаратура включена, за винятком високих напруг передавачів огляду і підсвіту, пошуку антени РЛС і приводів ПП. Час переходу зі стану готовності №1 до бойової роботи мінімальний /близько 20с/ і визначається виходом на режим передавачів огляду.

У стані готовності №2 у черговому режимі вся апаратура виключена за винятком зв'язкових радіостанцій /СВУ знаходиться в розгорнутому положенні/. Час переходу зі стану готовності №2 у бойовий режим складає близько 3-х хвилин.

Бойовий режим роботи підрозділяється на:

  • режим ВИЯВЛЕННЯ /огляд простору/;

  • режим захоплення і супроводу.

При відсутності ЦВ з КП, коли СВУ не охоплена цілерозподіленням і знаходиться в режимі виявлення, СВУ здійснює огляд простору у виділеному секторі відповідальності,в широкій зоні пошуку 120Ох6О. У цьому випадку для виключення захоплення цілей, розподілених для інших СВУ, із КП видається команда ЗАБОРОНЕНІ ЦІЛІ, індиційована на табло ЗПЦ блоку Р-4СА з висвічуванням на індикаторі блоку Р-4СА координат ЦВ заборонних цілей при включенні на ньому тумблера МІТКИ ЗПЦ.

СВУ в цій ситуації здійснює захоплення цілі, по якій немає заборони захоплення.

У випадку захоплення і супроводу цілі раніш, ніж із КП надійшли координати заборонених цілей, а КП розподілило цю ціль для іншої СВУ, на цю СВУ може бути видана команда ЗАБОРОНА ЗАХОПЛЕННЯ з передачею координат забороненої цілі. По цій команді СВУ повинна скинути ціль із супроводу і перейти в режим виявлення. Види екранів індикаторів у зазначених режимах приведені на мал.

У випадку, якщо СВУ охоплена цілерозподіленнями із КП, на СВУ передається команда БОЙОВА РОБОТА і ЦВ ПРИЙНЯТИ, із СВУ па КП передається команда ЦВ ПРИЙМАЮ. По цій команді СВУ переходить у режим пошуку цілі в зоні 10˚ по азимуту і 6°по куту місця. При виявленні цілі із СВУ на КП передається команда ЦІЛЬ ВИЯВЛЕНА включенням тумблера Ц СВУ на блоці Р-19КМ1. Після здійснення захоплення цілі на КП із ЦОС СВУ по СТЗ передаються координати супроводжуваної цілі.

У випадку помилкового захоплення цілі, що знаходиться в зоні пошуку 100х60 /якщо на КП координати супроводжуваної СВУ цілі не ототожнюються з координатами ЦВ/, КП знімає команду ЦВ ПРИЙНЯТИ. По цій команді СВУ скидає ціль із супроводу і переходить у режим виявлення в зоні пошуку 10Ох6О.

Після одержання із СВУ команди ЗАХОПЛЕННЯ КП передає координати цілі раніше виданих ЦВ. Після захоплення цілі на КП виробляється ототожнення координат супроводжуваної цілі з координатами ЦВ.

За результатами порівняння координат видається команда «Дозвіл пуску», висвітлена на табло блоку Р-19КМІ.

У режимі захоплення і супроводу ЦОС СВУ вирішує задачі наведення ПП в упереджену точку, задачу зустрічі ракети з ціллю і після проведення пуску формує сигнали корекції траєкторії польоту ракети, передані на борт ракети по каналу підсвіту, і формує команду ПРОЛІТ. Результати стрільби передаються на КП включенням тумблера на блоці Р-19КМ1 ЗАДАЧА ВИК. Після поразки цілі СВУ готова до прийому нової ЦВ. При нездійсненні пуску ракет або при непоразці цілі команда ЗАДАЧА ВИКОНАНА не видається.

Після виявлення цілі в широкій зоні, оператор здійснює перехід у зону пошуку 10˚х6˚ /вузька зона пошуку/.

Цей перехід виробляється після стробування по азимуту цілі, що спостерігається на індикаторі Р-4В, при цьому центр зони пошуку по азимуту виводиться в напрямку на ціль.

Одночасно з виявленням цілі в широкій зоні пошуку після видачі команди ЦІЛЬ з пульта Р-19КМ1 включається ЕГССП і живлення на ракети. При цьому з ЦОС видається сигнал наведення ГЧ по куту місця 15˚ и ТОГ по центру зони пошуку. Відпрацьовування ГЧ зазначеного кута індиціюється на табло ОТР УМ пульта II-52. При взаємодії з ПЗУ ЦОС здійснює обмін інформацією через апаратуру синхронного зв'язку по радіоканалу або по провідній лінії зв'язку.

В автономному режимі роботи до захоплення цілі на ПЗУ передаються кутові координати ЦВ СВУ і дальність 25 км. У режимі автосупроводу цілі на ПЗУ передаються поточні координати супроводжуваної цілі.

При наявності цілі у вузькій зоні пошуку та стробуванні її по азимуту і дальності /швидкості/, відбувається автоматичне захоплення її по кутах і дальності /швидкості/.

З цього моменту починається режим автосупроводу.

При роботі в централізованому режимі з КП видається команда ЦВ ПРИЙНЯТИ і координати ЦВ по куту місця й азимуту. Включенням тумблера ЦВ ПРИЙМАЮ на пульті Р-19КМ1, ЦОС виробляє сигнали цілевказівки для наведення антени РЛС і ПП /з урахуванням кутів орієнтування КП-СВУ/ в напрямку на ціль. При цьому антена РЛС переходить у режим вузького пошуку 10˚ по азимуту і 6­˚ по куту місця. Пошук ведеться щодо центра координат ЦВ, а ТОГ виводиться по центру зони пошуку.

Режим захоплення і перехід на автосупровід цілі здійснюється аналогічно вищеописаному.

Після захоплення цілі із СВУ на КП безупинно передаються поточні координати цілі. КП робить ототожнення координат ЦВ з координатами супроводжуваної цілі. Якщо координати супроводжуваної цілі відповідають координатам ЦВ, то на СВУ видається команда. У противному випадку видаються команди ЗАБОРОНА і ПЕРЕНАЦ КП.

У режимі автосупроводу по поточним координатах цілі, що надходять із РЛС, ЦОС веде розрахунок параметрів і видає сигнали на ЕГССП для наведення ПП в упереджену точку зустрічі ракети з ціллю, а також сигнали керування антеною РЛС і ТОГ для утримання їх по лінії візування на ціль.

При автосупроводі цілі ТОГ наблюдає за положенням антени РЛС, що забезпечує перехід з автосупроводу на супровід цілі в режимі ТОВ після виявлення зображення цілі на ВПП.

З появою зображення цілі на ВПП установкою тумблера ТОВ без «ИЗЛ-ТОВ-ВИКЛ» на блоці Р-52Т в положенні «ТОВ без ИЗЛ» відбувається:

  • включення випромінювання передавача "ПРО";

  • запам'ятовування ЦОС радіальної швидкості і дальності супроводжуваної цілі на момент переходу для керування далекоміром і рішення задач стрільби;

  • переключення керування ТОГ і відповідно антени РЛС по кутовим координатам антена РЛС наблюдає за положенням ТОГ від маніпулятора блоку Р-52Т. При утриманні маніпулятором блоку Р-52Т зображення цілі в перехресті ВПП, забезпечується утримання антени РЛС по кутовим координатам і напрямку на ціль.

При можливості втрати зображення цілі на ВПП ( вхід у хмарність або маневр цілі, що веде до зміни радіальної швидкості), що при рішенні ЦОС задач стрілянини може привести до значних помилок кутів встрілення ракет, необхідно здійснити перехід у режим ТОВ з випромінюванням. Для цього установкою тумблера ТОВ без ИЗЛ-ТОВ-ВИКЛ у положення ТОВ здійснюється включення передавача "О" на випромінювання і захоплення цілі, що спостерігається на екрані індикатора Р-4НА.

В міру відпрацьовування ПП і ГЧ кутів наведення, що задаються, і досягнення неузгодженості між кутами, що задаються, і кутами відпрацьовування меньше 3˚, ЦОС виробляє сигнали «ОТР.АЗ» і «ОТР.УМ». Ці сигнали надходять для індикації на табло блоку II-52.

Одночасно ЦОС веде розрахунок сигналів наведення РГС ракети на ціль. Для забезпечення захоплення цілі РГС ракет на ПП або в повітрі, у ЦОС із блоку Р-19КМ1 видається відповідна ознака. Причому, режим захоплення на ПП включається тільки по команді з КП «ЧУЖИЙ ПІДСВІТ». Для забезпечення захоплення РГС на ПП з ЦОС видадуться сигнали наведення по азимуту, куту місця і радіальної швидкості цілі.

Інформація про відпрацьовані координати з РГС надходить у ЦОС. У ЦОС відбувається порівняння відпрацьованих координат з розрахунковими значеннями. Результати порівняння, якщо вони не перевищують заданих програмою помилок, видаються в АСА у виді сигналу ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ЦВІ (II,Ш,ІУ) і індиціюються на табло пульта II-52.

При наявності сигналу ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ЦВІ (II,ІІІ,ІV) і команди ЗАХОПЛЕННЯ В ПОВІТРІ в АСА формується команда ГОТОВНІСТЬ І (II,ІІІ,ІV), що індиціюється на пульті Р-19КМ1. При стрільбі з захопленням на ПП команди ГОТОВНІСТЬ формуються також в апаратурі АСА по сигналу ЗАХОПЛЕННЯ ПО ЧАСТОТІ, що надходить із РГС ракет.

Для формування у ЦОС команди ДОЗВІЛ ПУСКУ при захоплення в повітрі (3В) повинні бути виконані наступні умови: ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ПП, ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ЦВІ (II,ІІІ,ІV) для ракет (хоча б однієї), ГОТОВНІСТЬ І (II,ІІІ,ІV, хоча б однієї) і ЦІЛЬ у ЗОНІ. Загальною умовою є відсутність команди СВІЙ. Команда СВІЙ знімається автоматично при відсутності оцінки відповідача після проведення впізнання супроводжуваної цілі або ж примусово, при наявності оцінки впізнання, переключенням тумблера «СВІЙ» на блоці Р-4СА в нижнє положення, при цьому знімається блокування команди ДОЗВІЛ ПУСКУ.

При пуску ракет із СВУ зі своїм підсвітом завжди застосовується режим із захопленням у повітрі.

Для збільшення дальності захоплення цілей з малою ЕПР і наведення ракети на них у дальній частині зони поразки, а також для підвищення перешкодозахищеності до складу ракети включений бортовий обчислювач (БО). Однією з задач БО є розрахунок взаємного руху цілі і ракети. По виробленим у БО сигналам виробляється наведення антени РГС по кутах і по доплеровскій частоті (відповідної швидкості цілі) до моменту захоплення РТС цілі.

Одночасно БО формує команди керування ракетою на інерціальній ділянці (ІД). наводячи її в розрахункову точку зустрічі з ціллю.

При цьому в алгоритмах задач, розв'язуваних БО, прийнята гіпотеза прямолінійного рівномірного руху цілі з моменту старту ракети за даними, отриманим РГС у польотному завданні /ПЗ/. Польотне завдання визначає, в момент пуску ракети, положення цілі в просторі -координати Д0, а,н і швидкості її по координатах 0,y,z.

Для корекції вироблених БО команд керування і цілевказівки, при можливому маневрі цілі,для уточнення ряду параметрів ПЗ, а також для підтримки точності роботи БО і можливого тим самим подовження ділянки інерційного керування (без захоплення цілі) передбачений режим корекції (ЛРК). ЦОС СВУ розраховує параметри корекції польоту ракети і через передавач підсвіту передає їх на БО ракети.

У складі алгоритмів ЦОС є модель ракети.

Модель ракети має у своєму складі також модель БО. При пуску ракети одночасно запускається рішення моделі ракети з тими характеристиками і польотним завданням, що були видані на борт ракети на момент пуску. Модель ракети побудована по деяких усереднених характеристиках з урахуванням температури заряду (величина температури заряду вводиться в розрахунок установкою перемикача «tо ЗАР» на передній панелі блоку В-36-ІМІ на відповідне значення перед стріляниною). З порівняння траєкторій польоту моделі ракети, розрахункового положення її антени й інших параметрів, з урахуванням реального руху цілі (за даними РЛС СВУ) визначається величина сигналів корекції. Метод визначення величини коригувальних сигналів щодо деякої опорної траєкторії (моделі ракет) дозволяє одержати достатню точність наведення ракети на інерційній ділянці керування тривалістю до (0,5...0,6) ty , але не більш 20с(де ty - розрахунковий час польоту ракети в точку зустрічі з ціллю)

Для інформації командиру СВУ, у залежності від швидкості супроводжуваної цілі. ЦОС веде розрахунок параметрів далекої і ближньої границь зони поразки і упередженої точки, індиціюємих на індикаторі Р-4СА. Одночасно ЦОС виробляє команду ЦІЛЬ В ЗОНІ, індиціюєму на табло У ЗОНІ пульта командира Р-19КМІ. Команда ЦІЛЬ У ЗОНІ виробляється за 3с до входу цілі в зону пуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]