Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.6. Апаратура стартової автоматики (аса)

4.3.6.1 Призначення, склад,

АСА призначена для:

  • керування ЕГССП;

  • включення живлячої напруги на ракети;

  • видачі команд і сигналів керування на ракети в режимах захоплення цілі в повітрі (ЗВ) і захоплення цілі на пусковій установці;

  • формування готовності РГС;

  • пуску ракет;

  • функціонального контролю ракет.

До складу апаратури стартової автоматики входять:

1) пульт керування П-52;

2) щит розподільний П РЩ;

3) коробки розподільна П-5;

4) коробки розподільна КР 9А38;

5) пульт керування П-19М;

6) антена контрольна Ш7-1-01;

7) шафа П-1 із вхідними блоками:

  • блоки зв'язку П-6 (4 шт.);

  • блоки пуску БП4-М (4 шт.);

  • блок анaлізу П-1ПРО;

  • блок контролю П-36.

4,3.6.2 Устрій і робота аса

АСА здійснює формування, зв'язок і розподіл команд між апаратурою РЛС, ЦОС, ЕГССП, підготовку і пуск ракет 9M38М1 і 9М38.

Пускова установка керується за допомогою ЕГССП після приведення блоку P-I “ЗК” у бойове положення. Для приведення блоку P-I “ЗК” у бойове положення необхідно встановити на блоці П-52 тумблер ПОХ. P-I “ЗК”-БП Р-1 “ЗК”-ОРІЄНТ у положення БП-Р-1 "ЗК", при цьому відкриваються захоплення опори, що кріпить блок P-I “ЗК” у похідному положенні, і починається під’йом у бойове положення. При відпрацьовуванні блоком P-I “ЗК” БП замикається ланцюг блокування включення ЕГССП і загоряється табло БП P-I “3K” на блоці П-52.

Керування ПУ за допомогою ЕГССП здійснюється в ручному й автоматичному режимах.

Вибір режиму визначається установкою на блоці П-52 тумблера РУЧН-АВТ-ПОХ у відповідне положення. При установці тумблера в положення РУЧН. включається ЕГССП, керування ПУ в цьому режимі здійснюється за допомогою штурвалів КУТ МІСЦЯ й АЗИМУТ на блоці П-52.

В автоматичному режимі ЕГССП включається по команді ЦІЛЬ (“+27В Ц”) або ЦВ ПРИЙМАЮ з блоку Р-19КМ1. Керування ПУ, у цьому випадку, по азимуту і куту місця походить від ЦОС.

По команді “+27 В ВКЛ.ПУ” із блоку П-52 блок пуску БПЧ-М робить опитування вихідних станів агрегатів ракети (команда “+27B ОИС”). Критерієм безпеки ракети є наявність усіх вихідних станів (ИПИМ, ИДЦ, ИЕК, ИТГИ), при цьому блок пуску формує команду “+27В БЕ3ОП”, що забезпечує проходження на ракету напруг живлення, разових команд і сигналів.

По команді ЦІЛЬ КЧ по сигналу з ЦОС виводиться на кут місця 16°, а по азимуту фіксується в положенні, заданому штурвалом АЗИМУТ блоку П-52.

На ракети по цій команді з блоків пуску видаються напруги наземного живлення для заживлення ланцюгів розжарення, а з ЦОС протягом 10с надходить команда “+27В ФОРСАЖ”, що підключає до датчиків кутових швидкостей підвищену напругу для їхнього розкручування.

При роботі в режимі захоплення цілі в повітрі по команді “+27В ЗВ” із блоку Р-19КМ1 у коробці П-5 формується команда ЗАБОРОНА ЗАХОПЛЕННЯ (“+27В 33”) для запирання автомата захоплення РГС.

Після захоплення РЛС цілі ЦОС формує команду “+27В ЗАХОПЛЕННЯ”, що після зняття, команди ФОРСАЖ індикується на табло ЗАХОПЛЕННЯ блоку П-52 і знімає в блоці П-6 команду ВИМИКАННЯ ВИПРЯМОВУВАЧІВ (“+27В ВВ”). При цьому в РГС видаються анодні напруги.

Через 2 секунди після формування команди ЗАХОПЛЕННЯ ЦОС обчислює координати попередженої точки зустрічі ракети з ціллю. Різниця розрахункових попереджених кутів і поточних координат ПУ ( , ) у виді напруг постійного струму надходить у ЕГССП як керуючі сигнали для наведення ПУ в упереджену точку. Положення ПУ по азимуту і куту місця индикується на відповідних шкалах блоку П-52. При досягненні величин неузгодженості між розрахунковими і поточними кутами по азимуту і куту місця меньше заданих значень виробляються команди ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ПУ ПО АЗИМУТУ і ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ПУ ПО КУТУ МІСЦЯ, що індикуються на табло ОТР.АЗ. і ОТР.РОЗУМ. блоку П-52.

Одночасно зважується задача наведення антени РГС на ціль. Сигнали наведення по кутах , видаються одночасно для всіх РГС.

Сигнали і надходять у блоки П-6, де порівнюються із сигналами відпрацьовування цілевказівок, що надходять із РГС. Сигнали неузгодженості , в якості керуючих надходять на вхід стежуючих систем наведення, антени РГС на ціль.

При досягненні величини значень меньше заданих, ЦОС формує команду ВІДПРАЦЬОВУВАННЯ ЦВ РГC (“+27B ОТР. ЦВ”), индицюєму на табло ОТР.ЦВ блоку П-52. По цій команді в коробці П-5 формується команда ГОТОВНІСТЬ (+27В ГОТ), що через блок зв'язку П-6 надходить у блок БПЧ-М, де є обов'язковою умовою проходження команди ПУСК.

За 3 сек до входу цілі в зону пуску, але не раніше 2-4с після зняття команди ФОРСАЖ, ЦОС формує команду “+27В ЦІЛЬ У ЗОНІ”, індикуєму на табло Ц.ЗОН. блоку П-52.

При виконанні всіх умов, закладених у програмі ДОЗВІЛ ПУСКУ, ЦОС формує команду ПУСК ДОЗВОЛЕНИЙ (“+27В РАЗР. П”), індикуєму на табло РАЗР. П блоку П-52.

По цій команді команда ГОТОВНІСТЬ з коробки П-5 надходить на індикацію в блок P-19KM1.

Після натискання кнопки ПУСК на блоці P-19KМ1 команда ПУСК (“+27В П”) через ланцюги блокування в коробці П-5 надходить у блок БПЧ-М. Відбувається формування команд +27В ГР, +27В ГФ на запуск турбогенераторного джерела живлення ракети, +27В РОЗАРЕНТУВАТИ для автопілоту; +27В ЗАПАМ'ЯТАТИ для запам'ятовування в бортовому обчислювачі польотного завдання здійснюється перехід з наземного на бортове живлення. Після виходу турбогенератора на режим (команда “+27B ГТГИ”) із блоку БПЧ-М у ракету надходять команди на взведення піропатронів рухової установки (“+27В ЗДУ”).

Після проходження всіх команд пускового циклу ракета сходить з ПУ.

При роботі з чужим підсвітом можливе захоплення цілі РГC ракети на ПУ. У цьому режимі по команді ЦОС “+27В Ц.ЗОН” дається дозвіл на захоплення цілі РГС (в коробці П-5 знімається команда ЗЗ). Попередні операції аналогічні режиму ЗВ.

При спрацьовуванні автомата захоплення з РГС у блок зв'язку П-6 надходить команда ЗАХОПЛЕННЯ по ЧАСТОТІ (“+27В ЗЧ”), по якій формується команда ГОТОВНІСТЬ РГС (“+27В ГОТ”), розриваються ланцюги , , РГC переходить у режим автосупровіду цілі.

Команда ГОТОВНІСТЬ при наявності команди ДОЗВІЛ ПУСКУ индикується на табло блоку Р-19КМ1.

Після натискання кнопки П СВУ з ПУ сходить одна справна ракета. Для пуску наступної необхідно повторно натиснути кнопку П СВУ. При несходу ракети з ПУ після закінчення 3с після видачі команди ПУСК блок БПЧ-М забезпечує передачу команди ПУСК на блоки БПЧ-М наступних каналів у вигляді команди ПУСК ВІДМОВЛЕННЯМ (“+27В ПО”). Одночасно формується команда +27В ВІДМОВЛЕННЯ, індикуєма на відповідному табло ВІДМОВЛЕННЯ блоку П-52. Несправна ракета знеструмлюється, з її знімаються всі команди і сигнали.

Команда НЕПРИЦІЛЬНИЙ ПУСК надходить у блок пуску БПЧ-М із блоку Р-19КМ1 по двох ланцюгах “+27В НП” і “КОРП. НП”.

Обов'язковою умовою пуску у всіх випадках є наявність команди “+27В >16°”.

Апаратура АСА забезпечує контроль ракет і самоконтроль апаратури.

Контроль ракет виробляється за допомогою блоків П-19М, П-52, П-36 у П17-1-01. З цією ціллю на пульті Р-19КМ1 включається тумблер Ц СВУ, а на блоці П-52 включаються тумблери АВТОН. Р, ЗАХОПЛЕННЯ, АВТ.КОНТР., Ц ЗОН. і РАЗР. П.

Для контролю одного з виробів перемикач виробу на блоці П-19М встановлюється у відповідне положення.

Обертанням ручок , блоку П-19М задаються величини відповідних параметрів на РГС ракети, а правильність відпрацьовування зазначених параметрів РГС контролюється по показанню відповідного приладу ( , , ).

На екрані блоку П-19М перевіряються шуми і корисний сигнал з виходів головних приймачів РГС (ВГП-1 і ВГП-2). Шуми перевіряються з моменту видачі команди ЗАХОПЛЕННЯ, а сигнал по команді Ц.ЗОН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]