Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.5. Танкова навігаційна апаратура тна-4

ТНА-4 є лічильно-розв’язуючим пристроєм, установлюваним на СВУ і призначеним для безупинного автоматичного отримання і індикації координат, дирекційного кута подовжньої осі СВУ, а також індикації місця розташування на топографічній карті.

Технічні дані.

Середньоквадратичні погрішності визначення координат СВУ при його русі зі швидкостями від 3 до 70 км/година в діапазоні географічних широт ±70° без переорієнтування і граничні погрішності утримання дирекційного кута СВУ не перевищує значень, приведених в табл.

Таблиця

Погрішність при часі руху:

протягом I ч.

протягом 3 ч.

протягом 5 ч.

протягом 7 ч.

Координат, %

Дирекційного кута, дк

Координат, %

Дирекційного кута, дк

Координат, %

Дирекційного кута, дк

Координат, %

Дирекційного кута, дк

0,6-0,8

20

0,9

41

1,1

58

1,25

80

Погрішність обчислення координат у режимі вбудованого контролю не більш 5 м.

Погрішність дистанційної передачі дирекційного кута об'єкта з координатора на курсовказувач не більш 00-50 ду.

Інструментальна координатна похибка відображення місця розташування об'єкта на топографічній карті не більш 1 мм.

Апаратура забезпечує введення виправлень на юз і пробуксовку об'єкту, що рухається, у діапазоні від плюс 12% до мінус 10% від величини пройденого шляху.

Час готовності апаратури до роботи – 13хв, при температурі навколишнього середовища нижче –20°С – 20 хв.

Час безупинної роботи апаратури з заданою точністю без переорієнтування – 7 ч.

До складу апаратури ТНА-4 входять:

  • курсова система Маяк-2;

  • координатор;

  • датчик шляху;

  • курсовказувач.

Апаратура ТНА-4 є ходометричною системою числення координат і дирекційного кута СВУ. Принцип дії апаратури заснований на розкладанні в процесі руху СВУ елементарних відрізків шляху з обліком дирекційного кута СВУ на дві складові по координатних осях Х и У.

Вхідною інформацією в навігаційній апаратурі ТНА-3 є:

  • пройдені СВУ відрізки шляху ;

  • дирекційний кут подовжньої осі СВУ .

Вихідне значення координат , і вихідне значення дирекційного кута встановлюються на шкалах ТНА-4 перед початком руху.

Інформація про пройдений шлях від ходової частини ГМ за допомогою гнучкого валика передається на датчик шляху (ДШ), де вона перетворюється в дві послідовності імпульсів (Шлях ДШ1, шлях ДШ2), що несуть інформацію про приріст шляху та його знак.

Імпульси шляху (Шлях ДШ1, Шлях ДШ2), частота проходження яких пропорційна швидкості руху об'єкта, а кількість їх пропорційна пройденому шляху, надходять по двох каналах у пристрій коректури шляху координатора, де відбувається їх формування.

У залежності від чергиі проходження імпульсів шляху по каналах у пристрої коректури шляху виробляється сигнал напрямку руху об'єкта (уперед, назад).

У залежності від дорожніх умов (юз, пробуксовка) кількість імпульсів шляху від ДШ коректується в пристрої коректури шляху.

Інформація про зміну дирекційного кута подовжньої рухомої осі СВУ (сигнал ) виробляється в курсовій системі Маяк-2.

Курсова система Маяк-2 складається з гидрокурсовказувача, призначеного для вироблення інформації про зміну дирекційного кута подовжньої осі СВУ пульта керування, перетворювача струму.

Координатор являє собою лічильно-вирішуючий індикаторний прилад, призначений для обчислення й індикації координат об'єкта, що рухається , , дирекційного кута СВУ і дирекційного кута на пункт призначення (ПП) . Інформація про зміну дирекційного кута СВУ з системи Маяк-2 надходить на пристрій відпрацьовування дирекційного кута об'єкта, що являє собою слідкуючу систему зв'язану механічно з пристроєм перетворення і з пристроєм переключення.

Пристрій перетворення є основним пристроєм координатора, що здійснює операцію розкладання елементів шляху на складові уздовж координатних осей X, У в області зміни дирекційного кута только від 0 до 90°. В результаті того, що область визначення елементів розкладання шляху обмежена областю зміни дирекційного кута від 0 до 90°, пристрій перетворення виробляє тільки позитивні значення елементів розкладання шляху.

Для забезпечення безперервності зміни дирекційного кута при зміні квадрантів, у яких рухається об'єкт, служить пристрій переключення, куди надходить інформація, вироблена в пристрою перетворення.

Пристрій переключення обробляє інформацію, що надійшла до нього, визначаючи квадрант відбутого розкладання елемента шляху.

З виходу пристрою переключення інформація у вигляді послідовностей дискретних величин надходить у пристрій індикації координат, де відбувається алгебраїчне підсумовування і індикування цих сигналів на лічильниках координат X і У.

Пристрій індикації координат виробляє та індикує також інформацію про різницю координат , між пунктом призначення і місцем положення СВУ.

Значення дирекційного кута СВУ (сигнал ) подається з координатора на курсовказувач, що є повторювачем дирекційного кута об'єкта. Курсовказувач являє собою слідкуючу систему, вихідним пристроєм якої є стрілочний вказувач, що здійснює індикацію дирекційного кута .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]