Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.1.3. Прийомна система

Прийомна система призначена для підсилення і перетворення сигналів, відбитих від цілей, у вид, зручний для отримання інформації про наявність цілей, їх дальності і швидкості в режимах імпульсному з ЛЧМ і КБВ, а також для формування ІЗП у режимі ЛЧМ.

Прийомний канал імпульсної з лчм.

Канал імпульсної з ЛЧМ призначений для: підсилення і стиснення прийнятих ЛЧМ сигналів на проміжній частоті.

Сигнал ЛЧМ тривалістю 100 або 50 мкс проміжною частотою 28Мгц надходить із бл. Р-7М1 через блок Р-3ОМ1 на вхід блоку РЗ-ПМ1 (Ік та ІІк).

У блоці Р3-ПМ2 сигнал частотою 28Мгц перетворюється в частоту 10Мгц у вузлі УПЧ рег. Для перетворення сигналу в частоту 10Мгц на змішувач вузла УПЧ подається сигнал гетеродина частотою 38Мгц.

Підсилений сигнал частотою 10Мгц надходить на 2-х канальний оптимальний фільтр (ОФ), де відбувається його стиснення по тривалості до 1,7мкс. Далі сигнал частотою 10Мгц подається на вузол Упч-кво, де проходить квазівагову обробку. Квазівагова обробка застосовується для зменшення бічних пелюстків стиснутого імпульсу. Для цього стиснутий імпульс проходить через 3-х каскадний резонансний підсилювач з вузькою смугою, рівної 500кгц. Далі сигнал детектується на амплітудному (в амплітудному режимі) або фазовому (у режимі СРЦ) детекторах.

У фазовому режимі продетектовані сигнали І та II каналів через відеопідсилювачі і реле надходять у систему ЦСРЦ.

В амплітудному режимі з виходу відеопідсилювача через реле і систему ЦСРЦ сигнал надходить у системи індикації, кутового супроводу і ЦСВД.

Для підтримки постійного рівня сигналу і шумів передбачені схеми АРП імпульсна й АРП по шумах. Передбачено ручне регулювання посилення (РРП). Зміна підсилення в режимі РРП здійснюється напругою РРП, видаваного з блоку Р-51СА в блок РЗ-1Ш.

Формування ЛЧМ сигналу й опорної когерентної з ним напруги частотою 28МГц для РПДУ здійснюється в блоці РЗ-1М1 за допомогою 2-х канального оптимального фільтра (ОФ). Оптимальний фільтр збуджується радіоімпульсом тривалістю  = 0,4мкс, зформованим з імпульсу То-296 або То-584, що надходить із системи синхронізації.

Сформований оптимальним фільтром радіоімпульс із ЛЧМ тривалістю 100 або 50 мкс перетворюється на частоту 28Мгц у змішувачі 10/28

Перетворення радіоімпульсу в частоту 28Мгц використовується гетеродинуючий сигнал частотою 18Мгц генератора в змішувачі 10/28.

Підсилений і сформований радіоімпульс із ЛЧМ, тривалістю 100 або 50мкс надходить на перетворювач передавального пристрою (блок Р-2ГК)

Для синхронної роботи передавального і прийомного пристрою в блоці Р3-1М1 з імпульсу стробування ДУЛЗ за допомогою формувача ФР формується ІЗП тривалістю 100 або 50мкс, що збігається за часом з радіоімпульсом ЛЧМ.

Прийомний канал кбв

Канал КБВ призначений для прийому відбитих сигналів від рухомих цілей, що мають доплерівське зрушення по частоті, що відповідає швидкостям цілей. Прийняті сигнали після перетворення в блоці Р-7М1 у частоту 28МГц Fд надходять на два входи блоку Р-3ОМ1. Ця частина каналу є загальною для приймачів огляду, кутового супроводу і далекомірного приймача

У режимі огляду сигнали цілі через розв’язуючі пристрої блоку Р-ЗОМ1 надходять у блок Р-32М1, де через розв’язуючі пристрої, йдуть на 8 змішувачів, де здійснюється перетворення частоти 28Мгц + Fд у частоту 5МгцFд. Для цього на змішувачі СМ-28/5 блоку Р-32М1 через розв’язуючі пристрої, надходить сигнал гетеродина частотою 23Мгц із блоку Р-3ОМ1.

У змішувачах частоти СМ-28/5 здійснюється тимчасовий поділ сигналу 8-ма стробами, що надходять із блоку Р-25М1 частота і тривалість яких жорстко зв'язана з частотою повторення імпульсів запуску передавача таким чином, що канали послідовно відкриваються на час, рівний 1/8 паузи.

Перетворені сигнали частотою 5МГцFд з виходу кожного змішувача СМ-26/5 блоку Р-32М1 подаються відповідно на 8 блоків Р-40А, де здійснюється частотна селекція сигналів з виділенням однієї зі спектральних складового сигналу.

Блок Р-40А є блоком вузькополосної розфільтровки сигналів і перекриває частотний діапазон послідовним набором фільтрів(«гребінок»), кожна з яких перекриває діапазон 10кГц і складена з 20 фільтрів зі смугою 800 Гц кожний, центральні частоти яких розставлені через 500 Гц, від

300, 4кГц до 309, 9кГц.

Сигнал 5МГц Fд у кожному блоці Р-40А надходить одночасно на входи 8-ми вузлів перетворення частоти (ПЧ ). У вузлах ПЧ здійснюється перетворення сигналу частоти 5МГц Fд у частоту 300-310кгц. Для цього в блок Р-40М-надходить напруга гетеродина 5Мгц із блоку Р-34. Ця напруга надходить на два кварцевих генератори. В одному КГ частота 5МГц перетвориться в частоту 5312,65кГц і надходить як гетеродин на 4 вузли ПЧ, виходи яких з'єднуються з 1-ю «гребінкою» фільтрів вузкополосної фільтрація УПЧ-0,3, в іншому частота 5МГц перетворюється в частоту 5322,65кГц і надходить на інших 4 вузли ПЧ, виходи яких з'єднані з II-ю «гребінкою» фільтрів. З виходу кожного вузла ПЧ сигнал надходить на 5 входів вузлів УПЧ-03.

Виходи усіх вузлів УПЧ-0,3 опитуються послідовно імпульсами опитування з блоку Р-14М1

Виходи усіх вузлів УПЧ-0,3 блоків Р-40А після схеми опитування об'єднані і видаються в блок Р-34 для підсилення по потужності і через блок БЦО Р-75 надходять у блоки індикації Р-4СА, Р-4В, Р-4НА. Таким чином, на індикаторах у режимі огляду відображається відмітка від спектральної складової відбитого сигналу, що попадає в смугу прозорості блоків Р-40А положення якої на осі частот визначається доплерівскої частотою сигналу цілі.

Для підтримки постійного рівня шумів мається схема АРП по шумах (АРПш), що здійснює стабілізацію шумів за допомогою ПІЛОТ-СИГНАЛУ, що представляє собою шумовий імпульс. Цей сигнал формується у вузлі генератора шуму блоку Р-32М1 і через розв'язуючі пристрої та змішувачі 28/5 блоку Р-ЗОМ1 надходить у блоки Р-40А. Маніпулятор блоку Р-ЗОМ1 постійно відкритий для сигналу 28МГц Fд і закривається стробом ОШ1(ОШ2 для другого каналу обробка) із блоку Р-25М1 на час приходу ПІЛОТА-СИГНАЛУ з вузла ГШ.

Відпрацьовування сигналу для забезпечення роботи системи кутового супроводу і системи дальності відбувається в блоках Р-30М1 і Р-31М1. Ці блоки містять 4 канали прийому: два пеленгаційних і два далекомірних. У блоці Р-ЗОМ1 відбувається перетворення сигналу 28МГц Fд в нову частоту 5,00375МГц Fд. Перетворення здійснюється з метою виділення центральної складової спектра сигналу і виводу її в смугу пропускання стежучого вузькополосного фільтра блоку Р-31М1.

У режимі наведення відбувається сполучення візира по швидкості (візир по ), виробляємого блоком Р-14М1 і, що надходить на індикатори блоків Р-4В и Р-4НА, із сигналом від цілі.

Сигнал проміжної частоти fnp1=28 МГц Fg першого каналу з блоку Р-7М1 через розв’язуючий підсилювач УР-28 і маніпулятор надходять на змішувачі СМ 28/5.

Напруга стежучого гетеродина частотою fr2 = 22, 99625 Fg через розв’язуючий пристрій УР-23 надходить на інший вхід змішувача СМ 28/5.

Одна пара змішувачів СМ 28/5 призначена для одержання сигналів по каналу кутового супроводу, інша пара для одержання сигналів по каналу дальності. Стробування каналів кутового супроводу здійснюється стежучим стробом із блоку Р-14М1 після надходження команди АЗ-1 із блоку Р-62М1. Тимчасове положення стежучого строба відповідає тим каналам оглядового приймача в яких присутній сигнал від цілі.

Для стробування дальності використовуються напівстроби Д1 у Д2, що одержуються в блоці Р-41М1. На змішувачі СМ 28/5 блоку Р-ЗОМ1 строби надходять через блок узгодження Р-25М1.

Сигнал частотою fnp1=5 МГц Fg для системи розпізнавання формується в змішувачі СМ 28/5. На один його вихід надходить сигнал частотою 28МГц Fg , на іншій - напруга стежучого гетеродина частотою fnp1=22, 99625МГц Fg із блоку Р-31М1.

Сигнал другої проміжної частоти гетеродина надходить на блок Р-31М1. Після змішуваня з частотою гетеродина fnp1=5,31265 МГц Fg на виході перетворювача ПЧ-1 утвориться сигнал частотою f = 308,9кгц. У перетворювачі ПЧ-1 відбувається перша вузькополосна фільтрація сигналу. Потім сигнал підсилюється в підсилювачі проміжної частоти з логарифмічною характеристикою, де здійснюється друга вузькополосна фільтрація в смузі 1,6кгц і його детектування. Сигнали з виходу блоку Р-31М1 надходять до системи кутового супроводу і дальності. Сигнал з виходу УПЧЛ надходить на автомат захоплення АЗ-II. При перевищенні сигналом рівня шумів на 6 дб і наявності з блоку Р-62М1 команди АЗ-І автомат захоплення спрацьовує і видає команду АЗ-II на інтегратор. Одночасно сигнал частотою f = 308,9 кГц із виходу надходить на частотний дискримінатор, перетворюється по напрузі сигналу помилки, що надходить на вхід інтегратора, де двічі інтегрується й у вигляді управляючої напруги подається на вхід керованого гетеродина УКГ-23. Сигнал керованого гетеродина надходить на блок Р-ЗОМ1 на змішувачі СМ 28/5 у результаті чого контур автоматичного супроводу по частоті Доплера замикається. При цьому управляюча напруга з інтегратора впливає на керований гетеродин так, що частота сигналу частоти f = 308,9 кгц не виходить зі смуги фільтра кутового приймача блоку Р-31М1. Одночасно керуюча напруга з виходу інтегратора блоку Р-31М1 видається в блок Р-51СА на систему стеження (для підстежування) або по частоті.

Для підтримки постійного рівня шумів у кутомірних і пеленгаційних приймачах здійснюється їхня стабілізація за допомогою шумового пілот-сигналу. Шумовий пілот-сигнал виробляється в блоці Р-32М1 генератором шуму і подається в блок Р-31М1 через змішувачі СМ 28/5 каналів У1, У2, Д1, Д2 блоки Р-30М1.

Для супроводу цілі в ручному режимі керований гетеродин блоку Р-31М1 управляється від штурвала блоку Р-51СА.

Через те, що частота повторення зондуючих імпульсів лежить у діапазоні доплерівських частот, то однозначне визначення швидкості цілі можливо тільки доти, поки доплерівськя частота цілі не перевищує частоти повторення. При Fg Fповт однозначне визначення швидкості неможливо.

У виробі 9А310М1 неоднозначність по швидкості усувається методом диференціювання неоднозначної дальності у ЦВС. Для цього у ЦВС видається сигнал, що містить інформацію про доплерівську складову цілі Fg ЦВС = 308,9 +- Fg кгц. Він формується в змішувачі СМ 28/0,3 блоки Р-30М1 шляхом послідовного зсуву частот 28 МГц, 5,312 Мгц і частот стежу чого гетеродина F = 22,99625 Мгц + Fg, що надходить із блоку Р-31М1.

Після захоплення сигналу по неоднозначній швидкості і дальності і видачі команди АЗ-II у ЦВС 9С471М1 відбувається вимірювання швидкості зміни (диференціювання) неоднозначної дальності.

За відомим значенням диференційованої дальності і неоднозначної доплерівської частоти цілі обчислюється знак і величина неоднозначної швидкості. Після визначення ступеня неоднозначності ЦВС обчислює істинну доплерівську частоту цілі і формує напругу, пропорційну однозначній швидкості для виводу керованого гетеродина УКГ-23 блоку Р-31М1 на супровід цілі в режимі КБВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]