Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3.8. Система телекодового зв'язку (стз) 9c625.

4.3.8.1. Призначення і склад.

Система телекодового зв'язку призначена для двостороннього обміну інформацією між СВУ і КП. Обмін інформації здійснюється по радіо і проводу. Система СТЗ випускається в 2-х літерних варіантах роботи з радіо (літера Г чи літера У).

У режимі радіо інформація передається в ультракороткохвильовому діапазоні хвиль.

Інтервал роботи складається з інтервалу передачі інформації з КП на СВУ й інтервалу передачі інформації із СВУ на КП.

Система СТЗ забезпечує:

  • дальність зв'язку до 5 км;

  • швидкість передачі – 19200 бод;

  • перехід з режиму радіозв'язку в режим провід не більш 3 с, назад – 20 с.

До складу СТЗ (літер Г) входять:

  • антена – блок ФНЗЗ,

  • шафа ФН21Б в складі:

      • блок посилення потужності ФН323,

      • блок приймально-збудника ФН251,

      • блок фільтрів і комутації ФН214,

      • блок сітки частот ФН221,

      • блок проводного зв'язку ФН225В,

      • блок дискретного перетворення інформації ФЛ992М,

      • блок контролю ФН341, блок керування ФН261Б,

      • блок лінійних фільтрів ФН38Б, блок живлення високовольтний ФЛ9101,

      • блок живлення загальний ФЛ9103, блок живлення низьковольтний ФЛ9102.

Склад СТЗ (літера У) відрізняється від складу СТЗ (літера Г) тільки блоками: ФН323-а замість ФН323, ФН214-а замість ФН214, ФН251-у замість ФН251.

Тому що відмінність між літерами Г и В тільки в частотному діапазоні, то надалі по тексту дається назва блоків без вказівки індексів.

4.3.8.2. Устрій і робота стз

Режими роботи апаратури СТЗ (черговий чи бойовий) задаються тумблером РЕЖ.Д-РEЖ. Б із блоку В36-1М1. Режим РК задається тумблером РЕГ.КОНТ.-ВИКЛ. з блоку B36-1M1.

У черговому режимі СТЗ забезпечує прийом інформації від КП і введення її у ЦОС.

У режимі БОЙОВА РОБОТА здійснюється двосторонній обмін інформацією між КП і СВУ.

У режимі РК (регламентного контролю) здійснюється автономна перевірка параметрів СТЗ при технічному обслуговуванні і пошуку несправностей.

Вид зв'язку (радіо чи провід) задається тумблером РАДИО-ПРОВОД на блоці B36-IMI.

У разі потреби заборони роботи на випромінювання по СТЗ на блоці B36-1M1 включається тумблер ЗАПРЕТ-ВИКЛ у положення ЗАПРЕТ.

Робота ліній зв'язку відбувається в такий спосіб:

Включення лінії зв'язку здійснюється з блоку В36-1М1 установкою тумблера 9С625-ВИКЛ у положення 9С625. При цьому в апаратурі 9С625 здійснюється автоматизований (автономний) функціональний контроль, що триває не більш 2,2 хв. Автономний контроль може вироблятися також при натисканні кнопки АФК ПУСК на передній панелі блоку ФН341 чи кнопки КОНТР. на блоці B36-1M1.

Для екстреного включення апаратури без контролю натискається кнопка АФК СБРОС на передній панелі блоку ФН341. У цьому випадку на передній панелі блоку ФН261Б і блоку ФН341 загоряється лампа ИСПРАВНО РСВ, ИСПРАВНО ПСВ і починається робота в двосторонньому напрямку в заданому режимі роботи.

Після закінчення екстреної роботи проводиться АФК.

Після закінчення контролю забезпечується робота з тимчасовим поділом передачі і прийому тільки при взаємній синхронізації (фазуванні) апаратури телекодового зв'язку командного пункту і СВУ. Фазування в СТЗ здійснюється в два етапи:

1-ий етап – фазування програмуючих пристроїв апаратури зв'язку на СВУ за синхропосилці з КП. По закінченні цього етапу апаратура на СВУ може приймати й обробляти інформацію, передану із КП.

2-ий етап – фазування програмуючих пристроїв апаратури зв'язку на КП по синхропосилці з СВУ.

По закінченні 2-го етапу апаратура КП починає приймати й обробляти інформацію, передану із СВУ.

Далі цикл роботи лінії зв'язку повторюється, але вже з іншою СВУ. Черговість роботи СВУ в системі зв'язку визначається автоматично у ЦОС на КП шляхом видачі адреси тієї СВУ, що повинна приймати інформацію з КП і адреси СВУ, що повинна відповідати КП у даному циклі обміну.

Під циклом обміну розуміється час, за який здійснюється двосторонній обмін технічною інформацією між КП і однієї із СВУ.

Адреси передаються в службовому слові. На мал. приведена тимчасова діаграма роботи СТЗ.

Структурна схема телекодового зв'язку приведена на мал.

Робота СТЗ у режимі ПРОВІД здійснюється в такий спосіб. Прийом сигналів із провідної лінії зв'язку здійснюється через панель проводового зв'язку (ППЗ).

Прийнята інформація через блок лінійних фільтрів ФН38Б надходить у блок проводового зв'язку ФН225В. У блоці ФН225В сигнали підсилюються, детектуються і надходять у блок дискретного перетворення інформації ФЛ992М. У блоці ФЛ992М інформація декодується та видається у вигляді 25-розрядних двійкових слів послідовним кодом у ЦОС.

Передача інформації з ЦОС здійснюється у вигляді 25-розрядних двійкових слів послідовним кодом. Передана інформація надходить у блок ФЛ992М, де вона кодується спеціальним циклічним кодом і у вигляді 32-розрядних слів надходить у передаючий тракт блоку проводового зв'язку ФН225В, а потім через блок ФН38Б і панель проводового зв'язку – у лінію проводового зв'язку.

Прийом і передача інформації здійснюється в одній смузі частот з тимчасовим поділом режимів прийому і передачі по тимчасовій діаграмі, сформованій блоком ФЛ992М.

Частота передачі і прийому логічного “0” дорівнює 76,8кгц, частота прийому і передачі логічної “1” – 57,6кгц.

Робота СТЗ у режимі РАДІО, здійснюється в такий спосіб. Сигнали з антени ФНЗЗ надходять на блок фільтрації і комутації ФН214, що складається: зі смугового фільтра, що послабляє всі частоти за смугою пропущення; гармонікового фільтра, що забезпечує фільтрацію гармонік передавача, і дециметрового фільтра, що відфільтровує сигнал із РЛС. У цей блок входять також електронний комутатор, що розв'язує між собою прийомні і передаючий тракти.

З виходу блоку ФН214 сигнали надходять на блок приймача-збудника ФН251, що містить у собі тракт прийому, трак збудження передавача і субблок опорних частот.

Тракт прийому блоку ФН251 являє собою широкополосний багатоканальний приймач, що не перебудовується, зі смугою 4мГц. З виходу приймача інформація у вигляді прямокутних імпульсів надходить у блок дискретного перетворення інформації ФЛ992М для декодування і потім у виді 25-розрядних слів послідовним кодом інформація надходить у ЦОС.

Для захисту від нерегулярних рідко-слідкуючих (до 5кГц), коротких імпульсних перешкод (до 2 мкс) у приймачі застосована схема подавлення імпульсних перешкод (СПІП).

Відповідна інформація для передачі на КП із ЦОС у блок ФЛ992М, де кодується спеціальним циклічним кодом і у вигляді 32-розрядних слів надходить у блок сітки частот ФН221, у якому відбувається перетворення її в двополярні імпульси. Цими імпульсами здійснюється керування опорними генераторами посилок “0” і “1” у тракті збудження передавача блоку приймача-збудника ФН251. Тракт збудження блоку ФН251 містить два опорних генератори, які виконують роль частотного маніпулятора, що формують частоти посилок “0” і “1” у заданому діапазоні.

Сформовані в тракті збудження блоку ФН251 сигнали надходять у блок посилення потужності ФН323, що забезпечує множення частоти, посилення потужності до необхідного значення й амплітудну модуляцію сигналів, що надходять на вхід блоку.

З виходу блоку ФН323 сигнали через блок фільтрації і комутації ФН214 надходять в антену. Зв'язок по радіо може здійснюватися на кожній з 38 фіксованих частотах (каналів).

Номер каналу набирається за допомогою перемикачів КОД УСТАНОВКИ ЧАСТОТИ на блоці сітки частоти ФН221.

Функціональний контроль СТЗ задається кнопкою КОНТР. на блоці B36-1. Контроль відбувається в наступній послідовності.

Спочатку йде самоконтроль блоку контролю ФН341. Після чого блок контролю ФН341 виходить на програму контролю всіх інших блоків по черзі, починаючи з блоку дискретного перетворення сигналів ФЛ992М, потім здійснюється контроль тракту проводового зв'язку і контроль тракту радіозв'язку. Результати контролю апаратури СТЗ із точністю до блоку відображаються на блоках ФН261Б, ФН341 і табло пульта B36-1 – ИСПРАВНО РСВ, ИСПРАВНО ПСВ, якщо апаратура справна.

Якщо апаратура несправна, то зовсім чи частково згасне індикація ИСПРАВНО РСВ, ИСПРАВНО ПСВ, на блоці ФН341 займеться частково чи повністю індикація ОТКАЗ РСВ, ОТКАЗ ПСВ (відповідно до того, яка частина апаратури відмовила). На передній панелі блоку, що відмовив, повинна зайнятися лампа ОТКАЗ.

Якщо на передній панелі блоку ФН341 горить індикація НЕИСПРАВНОСТЬ РСВ, то апаратура працездатна з деякими погіршеннями параметрів у РСВ.

Якщо на передній панелі блоку ФН261Б не горить лампа ИСПРАВНО РСВ (ИСПРАВНО ПСВ), а на блоці ФН341 горить лампа ОТКАЗ РСВ (ОТКАЗ ПСВ), то апаратура готова до роботи тільки в РСВ (ПСВ).

Якщо на передній панелі блоку ФН261Б не горять лампи ИСПРАВНО РСВ, ИСПРАВНО ПСВ, а на передній панелі блоку ФН341 горить ОТКАЗ — несправен блок ФН341. У цьому випадку про готовність апаратури до роботи можна судити тільки після початку роботи в двосторонньому зв'язку з КП.

Апаратура СТЗ при одержанні команди РЕГЛАМЕНТОВАНИЙ КОНТРОЛЬ (“+27В РK”) натисканням кнопки ВКЛ РК на передній панелі блоку ФН261Б і установкою тумблера в положення РК на передній панелі блоку ФН341 переводиться в режим регламентного контролю.

У цьому режимі проводиться самоконтроль блоку ФН341. Для цього необхідно перемикач ВИД установити в положення СК БЛ 41. Результатом СК у випадку несправності блоку ФН341 є індикація відмовлення блоку на його передній панелі.

При установці перемикача ВИД у положення БЛОКИ проводиться автономний ручний контроль. Усі блоки апаратури СТЗ працюють автономно і існує можливість перевірити їх за допомогою вбудованих датчиків і органів контролю, розташованих на передніх панелях чи на шасі блоків.

При установці перемикача ВИД у положення AРК ПСВ перевіряється справність шлейфа ПСВ. У цьому випадку блок ФЛ992М видає спеціальний тест-сигнал на вхід передавальної частини блоку ФН225В, що з виходу прийомної частини блоку ФН225В повертається на блок ФЛ992М, у якому відбувається порівняння переданого і прийнятого тест-сигналу. У випадку збігу переданого і прийнятого тест-сигналу на передній панелі блоку ФН341 відображається справність ПСВ, у противному випадку відображається ОТКАЗ ПСВ.

При встановленні перемикача ВИД у положення AРК РСВ перевіряється справність радіотракта апаратури СТЗ аналогічно перевірці в АРК ПСВ з індикацією стану (ИСПРАВНО, НЕИСПРАВНО, ОТКАЗ) блоків, що беруть участь у радіозв'язку, на передній панелі блоку ФН341.

Живлення СТЗ здійснюють блоки живлення ФЛ9103 – загальний, ФЛ9102 – низьковольтний, ФЛ9101 – високовольтний, живлячий блок посилення потужності ФН323. Усі блоки живлення мають пристрій захисту від коротких замикань. Перевірка всіх живлячих напруга проводиться за допомогою вбудованого індикаторного приладу M-1400 на передній панелі блоку посилення потужності.

Блок керування ФН261Б служить для організації контролю системи СТЗ, заданого виду зв'язку і режимів роботи СТЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]