Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Ручний режим

У ручному режимі стежуча система також розімкнута, напруга з тахогеноратора блоку Р-51СА надходить у ЦВС, де воно перераховується в код дальності. Позитивна напруга збільшує код дальності, негативне – зменшує. З ЦВС код дальності надходить у блок Р-41М1 на схему формування напівстробів і інших службових імпульсів режиму ЛЧМ. Затримка імпульсів, формованих блоком, пропорційна величині коду дальності.

Таким чином, напруга з тахогенератора керує положенням напівстробів.

Обертаючи штурвал ДАЛЬНІСТЬ блоку Р-51СА, можна сполучити на екрані індикатора блоку Р-4НА строб з позначкою від цілі. Строб дальності, сформований у блоці Р-4НА з імпульсу Тц-8, що надходить із блоку Р-41М1, по часовому положенню відповідає напівстробам.

Для супроводу цілі необхідно штурвалом безупинно підслідковувати стробом, а отже, і напівстробам II/З1, II/З2 за положенням оцінки від цілі.

Режим кбв

У режимі КБВ внаслідок малого періоду повторення ІЗП (у межах від 40 мкс до 110 мкс), затримка відбитих щодо зондувальних при дальностях більше періоду повторення ІЗП не відповідає істинній дальності.

Істинна дальність буде складатися з числа цілих періодів, що укладаються на цій дальності, і дробової частини – рівній затримці відбитих імпульсів відносно ІЗП

Д = (Тп + зад

де:  – число цілих періодів ІЗП;

Тп – період повторення ІЗП, мкс;

зад – затримка положення оцінки від цілі відносно ІЗП, мкс;

Д – Істинна дальність, м;

К = 150 м/мкс.

Для визначення кількості цілих періодів ІЗП випромінюють послідовно на двох частотах повторення.

Період другої частини відрізняється від першої на 1 мкс.

Вимірюючи затримки відбитого сигналу, на різних Тп і знаючи різницю частот, можна визначити число.

 = (зад.1 - зад.2)/ 1 мкс.

При русі цілі відбиті імпульси можуть збігтися за часом з ІЗП, коли приймач закритий і прийом сигналів не відбувається.

Зони, у яких закривається приймач під час проходження ІЗП, називаються “мертвими зонами” по дальності.

Крім цього, частота повторення ІЗП і її гармоніки не повинні попадати в зону частоти Доплера цілі зі смугою ±2,5кГц, тобто не повинні попадати в “мертву зону” по швидкості.

Тому при підході цілі до “мертвих зон” по дальності або швидкості, необхідно змінити частоту повторення ЗП.

Вибір нової частоти повторення ІЗП здійснюється ЦВС, виходячи з дальності і швидкості цілі.

Вимір дальності в режимі КБВ здійснюється автоматично, тому перед захопленням спочатку проводиться автоматичний пошук цілі усередині періоду ІЗП.

Для цього ЦВС видає коди положення напівстробів і їхньої тривалості в блок Р-41М1 на схему формування імпульсів режиму КБВ, що формує напівстроби Д1 і Д2 (п/с Д1,Д2), що надходять на стробування далекомірних приймачів у блок Р-30М1.

У результаті стробування на виході далекомірних приймачів блоку Р-31М1 виходять напруги Д1, Д2 (Д1 – вихід першого далекомірного приймача, Д2 – другого), амплітуда яких пропорційна величині тимчасової неузгодженості цілі і напівстробів.

З блоку Р-31М1 напруги Д1, Д2 надходять на дискримінатор і граничний пристрій блоку Р-41М1.

Як тільки напівстроби збігуться з положенням цілі і сигнал з виходів блоку Р-31М1 перевищить визначений рівень, у дискримінаторі блоку Р-41М1 спрацьовує автомат, що формує команду ОЗНАКА НАЯВНОСТІ ЦІЛІ В, ЦВС припиняють пошук цілі усередині періоду ІЗП і зупиняє напівстроби під сигналом від цілі.

З дискримінатора блоку Р-41М1 сигнали керування А1 і А2, пропорційні сигналам Д1 і Д2, надходять у ЦВС на перетворювач напруги в код. ЦВС, використовуючи дані про швидкості цілі і неузгодженості положення цілі і напівстробів, розраховує код положення напівстробів, що видаються в блок Р-41М1 на схему формування імпульсів у режимі КБВ.

Далі ЦВС вирішує задачу визначення дальності.

Для цього використовується нова частота повторення. На новій частоті напівстроби відслідковують нове положення цілі.

По різниці положення напівстробів відносно ІЗП на новій і старій частоті ЦВС обчислює дальність і видає команду ЗАХОПЛЕННЯ по Д.

По цій команді ЦСВД переходить у режим супроводу по дальності.

При переході з режиму ЛЧМ у режим КБВ і назад ЦСВД забезпечує супровід по дальності без скидання цілі.

Для цього при переході з імпульсного режиму в КБВ по відомій дальності і швидкості обчислюється необхідна частота повторення ІЗП і код положення напівстробів Д1 і Д2.

При переході з режиму КБВ в режим ЛЧМ по відомій у режимі КБВ дальності і швидкості обчислює код положення напівстробов п/с 1 і п/с 2.

Код частоти повторення ІЗП у режимі КБВ транслюється через регістр Тп блоку Р-41М1 у блок Р8-1, що формує ІЗП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]