Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SVU.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Склад виробу

До складу СВУ входять:

  • радіолокаційна станція (РЛС) 9С35М1;

  • цифрова обчислювальна система (ЦОС) 9С471М1;

  • наземний радіо запитувач (НРЗ) 1Л24;

  • телевізійно-оптичний візир (ТОВ) 9Ш38-3;

  • навігаційна апаратура ТНА-4-1;

  • самохідне гусеничне шасі 569А;

  • пусковий пристрій (ПП) 9П147;

  • апаратура стартової автоматики (шк. П1);

  • літаковий магнітофон МС-61;

  • апаратура системи телекодового зв'язку (СТЗ) 9С625;

  • ЗІП одиночний;

  • тренажер.

4.2. Устрій і робота сву

4.2.1. Конструкція і розміщення апаратури.

Самохідна вогнева установка (СВУ) являє собою броньовану гусеничну машину (ГМ) з розміщеними на ній пусковим пристроєм (ПП) і радіоелектронною апаратурою.

Механічне з'єднання ПП і ГМ здійснене за допомогою кулькового погона, що забезпечує кругове обертання ПП. Кути повороту ПП щодо подовжньої осі корпуса ГМ складає + 3300.

Обмеження кутів повороту ПП обумовлене тим, що для електричного з'єднання апаратури, розміщеної в ГМ і ПП, застосований безконтактний поворотний пристрій (БПП).

БПП являє собою два каркаси, на яких розташовані електророзйоми, об'єднані вісьма джгутами. Один каркас кріпиться на ГМ, інший на ПП. Джгути забезпечують гнучкий зв'язок верхнього і нижнього каркасів і дозволяють повертатися верхній частині щодо нижньої.

ПП призначений для транспортування, наведення і пуску чотирьох ракет, а також для розміщення радіоелектронної апаратури РЛС, НРЗ, апаратури стартової автоматики (АСА) і електрогідравлічного слідкуючого приводу(ЕГССП). Загальний вид ПП приведений на мал.

Підйом і опускання ГЧ і поворот по азимуту ОЧ здійснюється за допомогою ЕГССП. Фіксація ГЧ відносно ОЧ у похідному положенні здійснюється замком підйомно-врівноважуючого механізму (ПВМ). Фіксація ОЧ по-похідному здійснюється стопором повороту. Для зручності експлуатації й обслуговування СВУ є механізми ручного повороту по азимуту і куту місця і ручний привід стопора повороту.

ОЧ є несущою конструкцією, на якій розміщені: ГЧ, передня опора, електрогідравлічні приводи, механізми ручного наведення, стопор повороту, погон, опора блоку Р-1"ЗК" для закріплення блоку в похідному положенні підйомно-врівноважуючий механізм (ПВМ), передні і задні огородження для захисту ракет.

На передній частині ПП змонтована антена радіолокаційної станції, за антеною в центральному відсіку розміщена система рідинного охолодження, доступ до якої здійснюється через нижній люк ПП. По правому борту встановлені шафи і блоки передавальної системи, шафа з блоками системи синхронізації і системи виміру дальності, шафа з апаратурою стартової автоматики і шафа з блоками кутового супроводу. Розміщення апаратури по правому борту ПП показане на мал. По лівому борту встановлені шафи і блоки прийомної системи, блок пневмоперестройки і повітряного підживлення хвильоводного тракту й апаратура наземного радіозапитувача (НРЗ). Доступ до шаф і блоків здійснюється через люки.

Позаду ПП встановлений блок Р-1"ЗК" із приводом підйому і складання з установленої на ньому антеною СТЗ. Зверху на передній частині ПП розміщена телевізійно-оптична голівка (ТОГ) КТ-82 із приводами повороту (блок Р-66А). По правому борту ПП розміщена антена радіозв'язку.

На підставці ОЧ установлений погон, що служить для з'єднання ПП з корпусом ГМ. Погон складається з зовнішнього кільця, що кріпиться до підстави ОЧ, і внутрішнього закріпленого на кільці ГМ. Поворот ПП відносно ГМ здійснюється гідромотором. Фіксування ПП в похідному положенні (ПП) при усіх видах транспортування (пересування своїм ходом, залізничним, водяним і повітряним транспортом) здійснюється стопором повороту. Стопор повороту приводиться в дію при установці ПП в «ПП автоматично» або ручним приводом. Крім цього, для зменьшення вертикальних навантажень на погон при русі (марші) ПП кріпиться до корпуса ГМ додатковою опорою,яка встановлюється в стопорний пристрій на лобовому листі ГМ.

ГЧ призначена для розміщення, закріплення і наведення по куту місця ракет. Конструктивно ГЧ складається з 2-х стріл: лівої і правою, з'єднаною поперечною балкою в єдине ціле. ГЧ із ОЧ з'єднана цапфовими вузлами. Підйом і опускання ГЧ здійснюється ПВМом.

Кожна стріла з механізмами служить для утримання і наведення 2-х ракет. Стріла являє собою балку, на якій закріплені задні і передні направляючи. Передні направляючи призначені для утримання ракет при піднятій ГЧ. Задні направляючи призначені для утримання, напрямлення і стикування через розривні роз’єми ракет з апаратурою стартової автоматики. Кожна задня направляюча складається з корпусу з механізмами відкривання переднього і заднього стопорів, механізму відкривання кришки розривного розйому, його взведення і механізму досилання ракет.

На верхній площині корпусу закріплені направляючи, по яких сковзає ракета при сході. Одночасно вони служать обмежниками поперечного і вертикального зсуву ракет.

Передня опора призначена для закріплення на ній ракет у ПП і для часткового розвантаження ГЧ при русі. Передня опора жорстко закріплена на ОЧ. Опора складається з балки, мал., на якій встановлені чотири пари засувок. Кожна засувка складається з ловителя і підстави. Ловитель кожної засувки направляє ракету й обмежує поперечне її переміщення. Засувки обмежують вертикальне переміщення ракет. Відкривання і закривання засувок виробляється як автоматично, так і вручну.

Корпус ГМ призначений для розміщення і захисту обслуги, апаратури агрегатів і механізмів гусеничної машини.

Корпус ГМ розділений двома герметичними перегородками на три відділення: обслуги, середнє і силове.

Відділення обслуги розташовується в передній частині корпусу і, у свою чергу, поділяється перегородкою на дві частини.

У першій розміщаються органи керування машиною, контрольно-вимірювальні прилади силових установок, електронні блоки і пристрої. Тут же розміщаються три сидіння для членів обслуги(командира, механіка-водія і 1-го оператора).

В другій частині розміщуються шафи з електронними блоками, сидіння для 2-го оператора, шухляди для укладання оглядових приладів, частина ЗІПа ГМ, шухляда з ЗІПом СВУ, футляр для ЕД, тренажер. Для аварійного виходу в підлозі ГМ є люк.

Відділення обслуги відділене від середнього відділення перегородкою з герметично закриваємим люком. На ньому розміщається зброя обслуги. Середнє відділення розташоване між відділенням обслуги і силовим. У середньому відділенні розміщаються шафи з електронними блоками, шухляди для сухих пайків, балони і розподільна коробка уніфікованої апаратури протипожежного устаткування (УАППУ), реле-регулятор стартера-генератора і фільтр радіоперешкод.

Силове відділення розташовується в кормовій частині ГМ. У силовому відділенні розміщаються основний двигун і системи його забезпечення. В окремому відсіку в задній частині ГМ установлений газотурбінний двигун, блок генераторів і апаратура системи електроживлення. Над лівим крилом ГМ у відсіках розташовуються кондиціонер, фільтровентиляційна й опалювально-вентиляційна установка.

У ніші, закритою кришкою, встановлені акумуляторні батареї. Праворуч спереду розташований контейнер БМ1 з антеною системи синхронного зв'язку і панелі провідного зв'язку (ППЗ).

У нишах, що закриваються кришками, над правим крилом ГМ розташовуються шафи індикації і керування, а також шафа цифрової системи СРЦ. На лобовому листі розташовані два люки для входу і виходу членів обслуги. Люки закриваються кришками, у яких встановлені вітрові стекла. При необхідності вітрові стекла закриваються спеціальними кришками.

Праворуч і ліворуч у нижній частині лобового листа є люки для доступу до механізмів натягу гусениць.

У верхній частині лобового листа розташовуються оглядові прилади денного і нічного бачення, а також прилад ВОП-З і креномір.

У кормовому листі корпусу є отвір для виходу вихлопних газів газотурбінного двигуна, що закривається і відкривається заслінкою автоматично, а також решітка для виходу повітря із силового відділення. На кришці силового відділення розміщені лючки для доступу до заливних горловин, а на горизонтальному листі корми є лючки для доступу до зливальних клапанів задніх паливних баків.

Крім того, на кормовому листі кріпляться запасні траки і шухляди для розміщення ЗІПа виробу ГМ та кувалда.

У відділенні обслуги по лівому борту розміщений щиток механіка-водія, щиток СЕЖ і два абонентських апарати АЗ для підключення шоломофонів.

Позад механіка-водія розміщена стійка з двома радіостанціями Р-123МТ.

Для зниження ударних і вібраційних навантажень під час здійснення маршу і при пуску ракет апаратура встановлена на амортизованих рамах.

Вся апаратура СВУ заземлюється на корпус ГМ безпосередньо в місцях установки за допомогою гнучких шин-струмопровідників.

Для забезпечення температурного режиму апаратури СВУ застосована система повітряного охолодження СПО-1М1, розташовувана на обертовій частині ПП, і СПО-2М1, розташовувана в різних відсіках ГМ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]