Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prkp.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Стадії кримінального процесу України

№ п/п

Найменування стадії

Безпосереднє завдання

Коло основних суб’єктів є, які відповідають за їх вирішення

Основні методи і способи їх вирішення

Початковий і заключний моменти та підсумкове процесуальне рішення

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Зразок виконання

  1. 1.

  2. Порушення кримінальної справи.

  3. Вирішити питання про порушення кримінальної справи або про відмовлення в порушенні.

  4. Прокурор, слідчий, орган дізнання, суддя у справах приватного обвинувачення.

  5. Прийняття заяв і повідомлень про злочини. У випадку необхідності – їх перевірка шляхом відібрання пояснень або витребування необхідних документів. (ст. 95-97 КПК). У невідкладних випадках – проведення слідчих дій: огляду місця події (ч.2 ст.190 КПК): арешт кореспонденції і зняття інформації з каналів зв’язку (ч.3 ст. 187).

  6. Початковий момент - одержання законного приводу для порушення кримінальної справи (ст. 94КПК). Кінцевий – прийняття рішення про порушення (або відмову) кримінальної справи у формі постанови (прокурор, слідчий, дізнавач, суддя у справах приватного обвинувачення).

  1. Під час судового розгляду кримінальної справи підсудний заявив клопотання про відмову від призначеного йому судом захисника-адвоката Карбовника, мотивуючи її тим, що захисник недостатньо ознайомився з матеріалами справи і некваліфіковано виконує свій процесуальний обов'язок. Підсудний просив суд допустити до участі в справі обраного ним самим захисника-адвоката Гикавку. Суд відмовив у задоволенні клопотання підсудного, покликавшись на те, що адвокат Карбовник заперечує проти заявленого йому відколу.

1. Чи правильне рішення прийняв суд? Яким процесуальним актом він повинен оформити своє рішення щодо заявленого клопотання?

2. В чому суть кримінально-процесуальних гарантій?

3. Про які процесуальні гарантії йдеться у даному випадку і чи не були вони порушені?

Відповіді обґрунтуйте посиланням на кримінально-процесуальний закон.

6. Під час проведення досудового слідства в кримінальній справі про обвинувачення Мочульського у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України, виникла необхідність провести обшук у його квартирі відповідно до вимог ст. ст. .177, 180, 18К 183. і86, 188 та 189 КПК України.

Слідчий, виніс постанову про проведення обшуку, запросив понятого та спеціаліста-криміналіста і прибув на квартиру Мочульського. В той час в ній знаходився лише 9-річний син обвинуваченого. В його присутності слідчий разом із запрошеними особами провів обшук, вилучивши ряд цінних речей. Про їх вилучення був складений акт, один екземпляр якого було залишено на квартирі Мочульського.

1. В чому полягає суть і значення кримінально-процесуальної форми?

2. Чи не допустив слідчий порушень кримінально-процесуальної форми? Якщо так, то які саме?

3. Чи були порушені процесуальні гарантії прав обвинуваченого, і якщо так, то які?