Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prkp.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Задачі і завдання

1. 18 жовтня 2006 року слідчий прокуратури виніс постанову про зупинення досудового слідства у кримінальній справі, що була порушена 22 серпня цього ж року за фактом вчинення нападу з метою заволодіння майном - грошима у філії ощадного банку.

Досудовим розслідуванням було встановлено: 21 серпня 2006 року біля 19 год. 40 хв. у філію ощадного банку зайшло двоє чоловіків. В приміщенні філії в цей час знаходились дві працівниці банку та два його клієнти - Петрунько В.С. і Сербулова С.В.. Один з чоловіків став біля входу у філію, а другий, погрожуючи пістолетом, наказав скласти у мішок всю наявну готівку і передати йому. Під загрозою застосування зброї касир Ткачук Л.П. виконала вимоги нападника. Проходячи повз стіл у залі філії, за яким сиділи клієнти, один з нападників взяв у Петрунько Міжнародну платіжну картку „Mastercard Maestro”, що лежала біля неї. Після цього нападники вийшли з приміщення і зникли.

Всі чотири жінки, які були допитані як свідки, змогли повідомити лише про загальні прикмети нападників: обоє високого росту; один був одягнений у пальто сірого кольору, а інший – спортивну темно-синього кольору куртку; в одного з них, що погрожував пістолетом, були вуса. Виготовлення фотографій нападників за даними словесного портрету також успіху у їх розшуку не принесло через серйозні протиріччя у показаннях свідків щодо їх прикмет. Все це загальмувало розшук нападників. Станом на 18 жовтня злочин розкрити не вдалося, і слідчий, керуючись ст. 209 КПК України, виніс постанову про зупинення досудового слідства в справі. Копію постанови надіслав прокуророві району.

Перевіряючи законність постанови, прокурор дійшов висновку, що під час проведення слідства не були виконані вимоги ч. 3 ст. 206 КПК, а саме: не проведено відтворення обстановки і обставин події злочину, що дало б змогу перевірити і уточнити показання свідків; гр-ку Петрунько В. С, у якої нападник забрав платіжну картку, не визнано потерпілою; не опитані мешканці будинку, що проживають навпроти філії банку, оскільки, можливо, хтось з них випадково бачив нападників; не виявлено, чи знімались в банку або його філіях гроші з депозитного рахунку за номером, що відповідає номеру платіжної картки; не дано вказівок відділу карного розшуку райвідділу внутрішніх справ вжити заходів до встановлення осіб, які вчинили злочин.

Виходячи з цього, прокурор скасував постанову слідчого.

  1. В яких випадках досудове слідство в кримінальній справі зупиняється?

  2. За яких умов слідство може бути зупинено, коли не встановлено особи, яка вчинила злочин?

  3. Чи зобов'язаний слідчий безпосередньо вживати заходів до встановлення особи, що вчинила злочин?

4. Як має поступити слідчий, коли виникає потреба провести слідчі дії в кримінальній справі, досудове слідство в якій зупинено?

5. Дайте висновок щодо законності дій слідчого і прокурора.

2. В кримінальній справі, порушеній за фактом виявлення трупа громадянина Зайчука Г.В. на проїжджій частині дороги з ознаками наїзду на нього автотранспорту, дізнавач ДАІ виніс таку постанову: