Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prkp.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Завдання і задачі

1. Тяжко хворий Макарчук П. Ф. заталефонував до прокуратури міста. Коли телефонну трубку взяв прокурор, він відрекомендувався йому і розповів в загальних рисах про те, що вбивство, яке мало місце в минулому році в будинку N 7 на вул. Моховій, було вчинено ним. Оскільки прибути особисто у зв'язку з тяжким захворюванням він не може, Макарчук просив прислати до нього слідчого, якому він в деталях розкаже про всі обставини вчиненого злочину.

Коди слідчий прибув на квартиру Макарчука, він застав останнього в ліжку з тяжким недугам. Вислухавши детальну розповідь хворого про його "гріх", слідчий склав протокол явки з повинною, а повернувшись до прокуратури - виніс постанову про відновлення досудового слідства у кримінальній справі, провадження в якій було зупинене у зв'язку з невстановленням особи, яка вчинила злочин.

  1. Які приводи до порушення кримінальної справи передбачені КПК України?

  2. Що собою становить "явка з повинною" як привід до порушення кришильної справа?

  3. Які матеріально-правові наслідки явки з повинною?

  4. Як процесуально оформлюється явка з повинною?

  5. Дайте правову оцінку діям слідчого.

2. 28 листопада 2006р. о 4 год. 30 хв. до міськвідділу внутрішніх справ надійшло телефоном повідомлення від невідомої особи про те, що до універмагу на вул. Топольній проникли злодії. На місце події негайно виїхала оперативна груда, у складі якої був слідчий, але ні в магазині, ні біля нього вже нікого не було. В результаті проведеного огляду було встановлено, що невідомі особи дійсно проникли до магазину вирізавши скло у вікні підсобного приміщення. Викликаний директор магазину повідомив, що сигналізація зіпсована і він не міг вчора здати магазин під охорону. В торговельній залі були виявлені явні сліди проникнення до магазину сторонніх осіб: дверки шаф з товаром були розчинені; багато товарів розкидано на підлозі; на прилавку лежав великий вузол з різними товарами. Слідчий провів огляд місця події, склавши про це відповідний протокол. Директор універмагу висловив припущення, що викрадені, мабуть, були лише товари, оскільки виручена від продажу товарів готівка щоденно здається в банк. В цей же день в універмазі була призначена ревізія. Повернувшись у міськвідділ, слідчий доповів про подію начальнику слідчого відділення і висловив міркування, що, мабуть, слід би було порушити кримінальну справу. Начальник відділення порадив цього не робити до закінчення ревізії, оскільки ще невідомо: по-перше, чи буде встановлена нестача товарів. По-друге, якщо так, то якого вона розміру, а отже, і за ознаками якої статті Кримінального кодексу слід порушувати кримінальну справу.

Через два дні ревізія встановила нестачу товаро-матерільних цінностей на суму 23600 грн. На підставі одержаного акту ревізії, протоколу огляду місця події та пояснень директора універмагу слідчий порушив кримінальну справу за ознаками ч. 3 ст. 185 КК України.

1. За яких умов може порушуватись кримінальна справа?

2. Що є достатньою підставою для порушення кримінальної справи?

3. Дайте правову оцінку діям слідчого.

4. Складіть постанову про порушення кримінальної справи за викладеними вище обставинами.

3. У чергову частину райвідділу внутрішніх справ з міської лікарні №8 телефоном надійшло повідомлення про те, що до неї щойно доставлено гр. Федоренка М.І. з колоторізаною раною, що проникає у грудну порожнину.

Слідчий негайно виїхав до лікарні, але провести допит потерпілого не зміг внаслідок його тяжкого стану. За поясненням чергового лікаря Федоренка привіз в лікарню гр. Бородій на своїй автомашині марки "Москвич-412", номерні знаки "А 42-12. ОН" біля 0 год. 20 хв. Поранений був при свідомості і розповів йому, що біля 24 години повертався додому по вул. Пасічній, зійшовши на кінцевій зупинці з трамваю, що курсує, за маршрутом № 2. Коли він відійшов від зупинки біля 100-120м його зупинили двоє невідомих і під загрозою ножа почали вимагати гроші, годинник і шкіряну куртку. Федоренко вчинив їм опір. Один з нападників вдарив його ножем у груди, а другий зірвав з руки годинник і зняв куртку. В цей час на дорозі з'явилася автомашина і світлом фар всіх їх освітила. Нападники з речами потерпілого побігли в парк, а водій зупинив автомашину, підняв потерпілого і доставив його до лікарні. Всі ці відомості були занесені черговим лікарем в історію хвороби Федоренка.

На запитання слідчого черговий лікар відповів, що допит потерпілого можна провести через 1-2 дні, коли стан його хоч трохи поліпшиться. На його думку, тілесні ушкодження за ступенем тяжкості відносяться до тяжких, небезпечних для життя в момент заподіяння,

1. Що буде у наведеному випадку законним приводом до порушення кримінальної справи?

2. Чи є достатня підстава для порушення кримінальної справи?

3. Які слідчі дії можна проводити до порушення кримінальної справи?

4. Уважно прочитайте нижчеприведений процесуальний документ. Проаналізуйте ст. ст, 85, 95, 97 КПК України, Чи складений протокол відповідно до вимог процесуального закону?