Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

1. Предмет наукової дисципліни «проектне фінансування».

Мета проектного фінансування полягає у формуванні теоретичних знань та практичних навичок з методології та методики проектного фінансування. Завданнями навчальної дисципліни є: визначення необхідності та методів фінансування інвестиційних проектів, вивчення новітніх підходів до системи організації проектного фінансування та прийняття рішень стосовно фінансового забезпечення інвестиційних проектів; набуття вмінь обґрунтовувати і використовувати методи фінансування інвестиційних проектів суб’єктами господарювання, розкриття методологічних засад оцінки майна суб’єктів проектного фінансування, аналізу та управління проектним ризиком.

2. Передумови поширення терміну «проектне фінансування».

П.Ф. почало широко використовуватись у кінці 70-х-початку 80-х років у великих експортно-імпортних та інвестиційних операціях. Використання цієї форми фінансування, яке передбачало широке залучення зарубіжних інвесторів, створювало можливість ініціаторам інвестиційних проектів знизити витрати з погашення боргів, встановити довгострокові відносини з постачальниками сировини і матеріалів, зменшити ризики, пов’язані з введенням об’єктів в експлуатацію, забезпечити фінансові об’єкти підтримкою національної монетарної влади та міжнародних кредитних організацій.

3. Методи та етапи аналізу проблем.

Щоб правильно підійти до вирішення проблеми її потрібно спочатку проаналізувати.

Для аналізу проблем використовують підхід у кілька етапів:

  1. Визначення проблеми.

  2. Відмежування однієї проблеми від іншої і їх класифікація за складністю вирішення.

  3. Визначення важливості проблеми для фірми.

  4. Виявлення джерела або причин проблеми.

  5. Пропозиція вирішення варіантів проблеми.

Методи аналізу проблем:

  • порівняльний аналіз( зясування проблеми за допомогою порівнювання власних даних фірми з даними головних фірм або з середніми параметрами фірм однакового профілю або галузі).

  • виявлення слабкого місця( відслідковування слабкого місця через перевірки і зясування помилок і проблем)

  • перелік аналітичних питань( зясування проблеми через відповіді на питання, що дають змогу визначити проблеми).

4.Функції управління проектами.

Функції: ініціювання, планування реалізації, контролю,завершення.

Функція ініціювання передбачає концептуальну розробку проекту, його економічне та технічне обґрунтування, загальну оцінку проекту.

Ф-ція планування має на меті визначення цілей проекту, розробку конкретних дій, методів та рішень ; розподіл людських ресурсів; прогнозування негативних впливів на проект; узгодження проектних дій зі всіма учасниками

Ф-ція реалізації передбачає створення управлінської с-ми, що дозволить найоптимальніше скоординувати та використати усі наявні ресурси; здійснення поточного контролю за використанням наявних ресурсів; призначення відповідальних за виконання конкретних завдань.

Ф-ція контролю передбачає встановлення критеріїв і стандартів виконаної роботи; аналіз та оцінку її виконання; виявлення недоліків у виконання роботи та порівняння досягнень із запланованими цілями.

Ф-ція завершення: причини за якими було обрано проект, аналізує організаційну культуру, визначає ефективність роботи проектної команди, виконання цілей проекту, розкриває зовнішні чинники, що змінили напрям проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]