Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

18. Концесійні інвестиційні проекти та їх державна підтримка.

Підтримка державою концесійних проектів може здійснюватись в різноманітних формах, та їх можна звести до двох основних: - пряма участь держави у фінансуванні концесійних проектів; - побіжна її участь шляхом зниження ризиків для концесіонерів.

Пряма фінансова участь держави в концесійних проектах застосовується до проектів із низькою або поміркованою комерційною ефективністю, які в той же час мають вагому економічну, соціальну та екологічну значимість.Фін.участь держави в таких або подібних проектах безсумнівна.Може проявлятись в субси-діях, гарантіях, кредитах, податкових пільгах.

За рахунок держ.фінансув.можуть покриватися частина капітальних витрат на проект, витрати на експлуатацію обєкта; може бути профінансована частина статутного капіталу проектної компанії.У такому разі держава отримує право контролю за реалізацією проекту і претендує на отримання відповідної часткиприбутку від проекту.

Побіжна участь держави в реаліз. проектів проявл. у різноманітних гарантіях , які знижують ризики концесіонерів, кредиторів та інших учасників проекту.

Оскільки фінансування концесійних проектів здійснюється за рахунок довгострокових банківських кредитів, банки погоджуються на виділення таких кредитів під суверенну гарантію тієї держави, де проект реалізується.

19. Поняття інвестиційного проекту, його основні ознаки та класифікація.

Інвестиційний проект- це повний комплект організаційно-технічних і фінансово-економічних документів та заходів, необхідних для досягнення поставленої мети вумовах обмеженості наявних ресурсів з обовязковим отримання позитивног економічного чи соціального ефекту.

Головними ознаками проекту : 1- кількісні і якісні параметри оцінки діяль-ності після його завершення, кількісна і якісна спрямованість; 2- дія проекту в межах відповідного періоду часу, тобто життєвий цикл; 3- вартість і ефектив-ність; 4- існування в певному зовнішньому середовищі.

Існує величезна різноманітність проектів.Їх можна класифікувати за різними критеріями і ознаками: (1)-за типом проекту: -технічні, організаційні, еконо-мічні, соціальні, змішані. (2)-за видом проекту: -інвестиційні, інноваційні, ос-вітні, комбіновані. (3)-за тривалістю здійснення проекту: - коротко ,- середньо, довгострокові. (4)-за масштабом проекту:-малі, середні, великі, дуже великі. (5)- за складністю: - прості, складні, дуже складні. (6)- за класом проекту: - окремий проект різних типів, видів та масштабів. (7)-мультипроект- ком-плексний проект що склад. з переліку моно-проектів.(8)-мегапроект–цільові проекти розвитку регіонів, галузей та інших новоутворень, які включають до свогоскладу перелік моно-і мультипроектів.

За функціональною ознакою проекти можна класифікувати на проекти виро-бничого і невиробничого призначення.Проекти можуть бути новостворю-ваними, може відбуватись реконструкція, розширення та модернізація.

20. Середовище та учасники інвестиційного проекту.

Здійснення проекту відбувається в оточенні внутрішнього та зовнішнього середовищ.Тому на прект впливають внутрішні і зовнішні фактори.

До зовнішніх факторів належать: політичні, економічні, соціальні, правові, інфраструктурні, природні та екологічні, культурологічні, науково-технічні.

Внутрішнє середовище проекту треба розглядати за найбільш значущими факторами, зокрема такими: економічні умови, соціальні умови, стиль керівництва, організація проекту, методи та засоби комунікацій.

Інвестиційний проект-це комплексний план розвитку підприємства і він є головним обгрунтуванням інвестицій. . Увесь процес проектування можна роз-поділити на дві частини: - передпроектні дослідження; - безпосереднє проекту-вання.Друга частина проектування передбачає два етапи: - попередній проект; - остаточний проект.Кожний проект у свою чергу класифік: 1 - за терміном реа-лізації: коротко-середньо-довгострокові;2 – за масштабами в міжнар. практиці: малі, середні, великі і грандіозні;3 – комерційні ,некомерційні; 4 – економічні.

Залежно від ідеї і признач. проекту підбирається його склад учасників. Серед них – автор ідеї або ініціатор створ. проекту, який не завжди буває замов-ником. Замовник-головна особа або майбутній власник чи співвласник і ко-ристувач результатів проекту. Інвестор- це особа що забезпечує інвестування даного проекту.Керівником проекту може бути сам замовник або на його до-ручення юр.чи фіз.особа.Проектувальник-юр.особа, що забезпечує виконання проектно-пошукових робіт.Генеральний підрядник- юр.особа, що найнята замовником на конрт.основі для забезпечення будівельно-монтажних робіт. Серед учасників інвестиц.проекту органи влади, споживачі продукції та інші

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]