Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

15. Ринок проектного фінансування.

У закордонній практиці комерційні банки й інші кредитні та інвестиційні інститути застосовують схему ПФ перш за все щодо інвестиційних проектів із високою комерційною ефективністю.Класичним прикладом цього є нафто- і га-зовидобування.Меншою мірою- гірничовидобувна промисловість.Та у секторі економ. інфраструктури.Цей сектор охоплює: транспорт,енергетику, в-во вто-ринної енергії, водопостачання і каналізації, переробки твердих відходів.

У своїй більшості інфраструктурне господарство на заході було у власності держави, так як інфраструктурним проектам властива значна капіталоємність, невисока комерційна ефективність, а у значній кількості і збитковість.Але при цьому вони мають стратегічне значення для всього народного господарства.Управління інфраструктурою здійснювалось державними або напівдержавними підприємствами, а фінансування за рахунок держ.бюджету.

В даний період сектор економічної інфраструктури навіть у багатьох економічно-розвинених країнах переживає відчутну кризу.Це свідчення прояви там кризових процесів у системі державних фінансів і недостатньо ефективного функціонування державних і напівдержавних підприємств цього сектора економіки.Це явище властиве і Україні.

16. Сутність концесії.

«Концесія»- це уступка прав володіння.З позиції державної концесії – це уступка державою на відповідних засадах своїх майнових прав і прав на окремі види господарської діяльності недержавним компаніям, організаціям та іншим юридичним особам.Уступка прав оформляється у формі концесійної угоди.Сторонами угоди є держава або уповноважений нею орган і концесіонер(юр.особа), що отримує у володіння відповідні активи або права.

Найбільшою відмінністю державної концесії від денаціоналізації і прива-тизації є те , що відповідні державні акти і права передаються приватним струк-турам на термін, який обумовлюється сторонами угоди концесії, з наступним поверненням державі.Дуже важливою умовою концесійної угоди є ціни на послуги, які буде надавати концесіонер.

Концесії можуть мати такі форми:

- Концесія з використанням існуючих активів концесіонера;

- Концесія для використання приватними структурами наявних у держави активів;

- створення закошти приватних структур нових активів з подальшою їх експлуатацією цими структурами.

Останній вид концесії можна назвати інвестиційним, так як він передбачає вкладення інвестицій у створення нових обєктів.

Інвестиційні проекти, які реалізуються в рамках концесійниї угод, називаються концесійними.

17. Роль банківського сектора в концесійних проектах.

При реалізації концесійних проектіводнією з найголовніших дійових осіб в обовязковому порядку стоїть держава чи її уповноважений орган в особі дер-жавного відомства або державної компанії чи підприємства.

Інфраструктурні проекти переважно реалізуються на підставі підрядних контрактів із будівельними компаніями.Ці особливості визначають домінантну роль у реалізації таких проектів двох категорій учасників: - підрядників; - кредитно-фінансових інститутів, і перш за все-банків.

Банки, які входять у склад фінансово-будівельних груп виконують різнома-нітні функції(спонсора проекту, засновника проектної компанії, кредитора, ор-ганізатора фінансування, фінансового консультанта.Функції фінансового кон-сультанта: - банк здійснює попереднє фінансово-економічне оцінювання прое-ктної ідеї; - у разі позитивної оцінки банк готує фінансовий пакет; основним у фін.пакеті є план фінансування проєкту.

Важливими положеннями, що розробляються для фін.плану є такі: - співвід-ношення позичкового капіталу до власного проектної компанії; - умови залуче-ння позичкового капіталу. У фін.плані подаються ще й інші елементи його ціни, і перш за все комісійні.Це:- комісійні за резервування; - за організацію фінансу-вання; - за управління банківським консорціумом; - за агентські послуги з роз-рах.-касових операцій; - за гарантії розміщення боргових зобовязань..

Основними способами забезпечення є: - активи проекту; - банківські гарантії; - рахунки «ескроу»; - урядові гарантії.

Показники що характеризують фінансову міцність проекту: - коефіцієнт обслуговування боргу; - коефіцієнт покриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]