Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

42. Соціальний аналіз іп.

Метою соціального аналізу е визначення прийнятності варіантів реалізації проекту з позиції користувачів, населення регіону, де здійснюється проект, розробка стратегії реалізації проекту для здобуття підтримки населення, досягнення цілей проекту та поліпшення характеристики його соціального середовища.

Основні компоненти соціального аналізу відіграють істотну роль у визначенні економічної ефективності інвестиційного проекту, його привабливості з позиції суспільства. Оцінка результатів проекту різними соціальними групами може бути діаметрально протилежною, оскільки йдеться про їх суб'єктивні інтереси. Оскільки ж у суспільстві не завжди можливо і не просто досягти балансу інтересів, то перед аналітиками постає проблема, чиїм інтересам, якій соціальній групі надати перевагу.

43. Екологічний аналіз іп.

Метою екологічного аналізу інвестиційного проекту є встановлення його впливу на навколишнє середовище, оцінка всіх вигід і витрат, отриманих унаслідок цього впливу, на формування заходів для запобігання або пом'якшення шкоди довкіллю від дії проекту. При створенні й аналізі інвестиційних проектів обов'язковою нормою е вивчення та аналіз антропогенного забруднення довкілля (АЗД) та його економічних наслідків. І не можна забувати, що АЗД є продуктом людської діяльності.

Екологічний аналіз є важливим розділом інвестиційного проекту, в якому визначають тип його впливу на навколишнє середовище, оцінюють усі вигоди і витрати, які будуть понесені внаслідок цього впливу, та розробляють заходи щодо пом'якшення наслідків або запобігання шкоді навколишньому середовищу яку процесі створення, так і на стадії експлуатації інвестиційного проекту. Елементи цього аналізу присутні на всіх стадіях життєвого циклу проекту.

44. Комерційний аналіз іп.

Метою комерційного (маркетингового) аналізу є обгрунтування ко­мерційної спроможності інвестиційного проекту, оцінка можливостей реалізації проектної продукції на обраному ринку та отримання такого доходу, що дозволив би покрити витрати на створення проекту і задовольнити інтереси інвесторів.

Комерційний (маркетинговий) аналіз інвестиційного проекту здійснює дослідження попиту на продукцію. Він є одним з найважливіших аспектів підтвердження правильності та ефективності обраної стратегії проекту, формування програми реалізації проектної продукції і комерційної діяльності згідно з розробленим проектом.

Успішне функціонування ІП можливе за умови ґрунтовного вивчення ринку і спрямованості проектної продукції на ньому, беручи до уваги як внутрішній, так і зовнішній (експортний) з урахуванням конкуренто­спроможності.

Визначаючи комерційну стратегію продукту, треба враховувати галузеві, корпоративні особливості проектної продукції, а також політичне становище країни у світовому просторі.

У процесі розроблення комерційних заходів визначають способи просування проектної продукції на ринок, оцінюють витрати на ці заходи і стимулювання проектної комерційної діяльності.

45. Фінансовий аналіз інвестиційного проекту.

Фінансовий аналіз - це оцінювання попереднього та теперішнього стану і потенційних можливостей підприємства, що здійснює інвестиційний проект. Фінансовий аналіз, як «необхідне підґрунтя для прийняття відповідних управлінських рішень щодо інвестиційного проекту, здійснюють за допомогою аналітичних методів та інструментів, опрацьовуючи якісну і кількісну інформацію за даними фінансової звітності підприємств. Серед основних фінансових документів, на яких грунтується здійснення фінансового аналізу, є баланс підприємства.

Методом, що набув значного застосування для здійснення фінансового аналізу, є аналіз фінансових коефіцієнтів. Серед них коефіцієнти ліквідності, платоспроможності, заборгованості, коефіцієнти управління активами та інші.

Основними завданнями аналізу фінансової ефективності інвестиційних проектів є аналіз фінансових вигід і витрат, оцінка критеріїв фінансової ефективності, а також аналіз ризику. Підходи до визначення чистого грошового потоку за інвестиційним проектом подібні до тих, які застосовують для аналізу роботи існуючих підприємств. При цьому має бути забезпечена відповідність між грошовими потоками і вартістю капіталу за інвестиційним проектом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]