Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

46. Економічний аналіз інвестиційного проекту.

Метою економічного аналізу інвестиційного проекту є встановлення його національної привабливості, оцінка його економічної ефективності на підставі альтернативної вартості ресурсів, які використовуються у проекті, і проектної продукції.

Істотною помилкою є ототожнення фінансових та економічних аспектів проекті, ігнорування інвесторами оцінки значення проекту для суспільства.

Аналіз економічних аспектів призначений з'ясувати, чи сприяє даний проект здійсненню цілей розвитку національної економіки, а також чи є альтернативні шляхи досягнення тих самих економічних вигід з меншими втратами. Економічний аналіз має на меті оцінити відповідність проекту його економічному середовищу, що регламентує розподіл доходів, межі стимулювання його виробництва й торгівлі тощо і безпосередньо впливає на фінансову здійснюваність проекту. Цілі економічного аналізу відрізняються від фінансових і вимагають іншого аналітичного підходу.

47. Експертиза інвестиційних проектів.

Незалежно від форм власності і відомчої належності окремі експертизи проектів є обов'язковими, так як їх здійснення відбувається на підставі законів країни.

Екологічна експертиза інвестиційних проектів в Україні здійснюється відповідно до Закону України «Про екологічну експертизу»

Метою екологічної експертизи є запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях і об'єктах.

Крім екологічної експертизи відповідно до зазначених законів, усі інвестиційні проекти будівництва (ескізний проект (ЕП), техніко-економічний розрахунок (ТЕР), проект (П), робоча документація (Р) до їх затвердження незалежно від джерел їх фінансування) піддаються Комплексній державній експертизі. Положення цієї експертизи передбачені (регламентовані) у «Порядку затвердження Інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи». Цей порядок застосовується для визначення кошторисної вартості проведення такої комплексної експертизи проектів будівництва, що узгоджується із «Правилами визначення вартості будівництва».

Інвестиційні проекти та програми можуть піддаватися відомчим експертизам (міністерств, відомств, корпорацій, компаній, консорціумів, синдикатів тощо).

Проведення комплексної державної експертизи, як правило, фінансується за рахунок коштів, передбачених у главі 12 «Проектні та пошукові роботи» Зведеного кошторисного розрахунку 1П.

48. Інвестиції (інвестування) у створення (відтворення) основних фондів(оф)

Інвестиціями у виробничі фонди (реальними інвестиціями) виступають вкладення капіталу у засоби виробництва, а також інвестиції, спрямовані на приріст матеріально-технічних запасів. Існують такі види реальних інвестицій:

  • інвестиції оновлення, що здійснюються за рахунок коштів фонду відтворення засобів праці, що були спожиті у виробничому циклі;

  • інвестиції розширення, або чисті інвестиції, які здійснюються за рахунок частини національного доходу або за рахунок фонду чистого нагромадження.

Інвестиції оновлення разом з інвестиціями розширення являють собою валові інвестиції.

У міжнародній практиці застосовують такі показники, що характеризують інвестиції у виробничі фонди:

  • обсяг інвестицій, тобто вартісний вираз капіталу, що вкладається;

  • норма інвестицій — відношення обсягу інвестицій до валового національного продукту (ВНП) чи валового внутрішнього продукту (ВВП). ВНП являє собою сукупну вартість вироблених товарів і наданих послуг як у межах країни, так і за її межами, а ВВП — сукупну вартість вироблених товарів і наданих послуг у межах країни;

  • коефіцієнт приросту капіталоємності характеризує ефективність інвестицій та ефективність нагромадження. Показник визначається як відношення валових інвестицій в основний капітал до приросту ВНП за той же період;

  • нагромадження — використання частини національного доходу на розширене відтворення. Являє собою приріст основних фондів, матеріально-технічних запасів, невиробничих фондів, а отже, збільшення обсягів виробництва продукції та послуг.

Згідно із Законом України «Про інвестиційну діяльність» інвестиції, спрямовані у відтворення основних фондів і на приріст матеріально-виробничих запасів, здійснюються у формі капіталовкладень. Капіталовкладення — це грошовий вираз сукупності витрат на створення нових, розширення, реконструкцію, технічне переоснащення діючих підприємств та оновлення основних фондів, впровадження нової техніки у виробничих галузях народного господарства, будівництво об’єктів усіх галузей соціальної сфери та виконання проектних і геолого-розвідувальних робіт. Таким чином, об’єктами капіталовкладень виступають виробничі основні фонди, оборотні фонди (матеріально-виробничі запаси), основні фонди невиробничого призначення, а також витрати на відтворення основних фондів.

Відтворення основних фондів народного господарства здійснюється за допомогою трьох основних каналів надходження інвестиційних вкладень: державних капіталовкладень; капіталовкладень за рахунок підприємств і компаній; інвестицій за рахунок ресурсів інвестиційних фондів і компаній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]