Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

5.Сутність системи управління проектами, її елементи

Управління проектами – це процес управління командою, ресурсами проекту за допомогою спеціальних методів та прийомів з метою успішного здійснення поставленої цілі.

Важливим елементом є оточення проекту, оскільки важливо визначити середовище, в якому виникає, існує і завершується проект. Оточення проекту – це чинники впливу на його підготовку та реалізацію. Їх можна поділити на внутрішні й зовнішні.

До зовнішніх відносяться політичні, економічні, суспільні, правові, науково-технічні, культурні та природні.

До внутрішніх належать чинники, пов’язані з організацією проекту. Організація проекту є розподілом прав, відповідальності та обов’язків між учасниками проекту. Учасниками управління проектами є юридичні або/та фізичні особи, які зобов’язанні виконати деякі дії, передбачені проектом, та інтереси яких будуть задіяні при реалізації проекту.

В число учасників можуть входити інвестори, банки, підрядчики, постачальники, гуртові покупці продукції, лізингодавці та інші фізичні чи юридичні особи. Учасником проекту може бути також держава (рис.1.1.).

Важливим елементом управління проектами є своєчасна та точна підготовка проектних матеріалів.Існує також багато й інших елементів та характеристик, які відіграють важливу роль при управлінні проектами, а саме початкові умови, обмеження та вимоги до проекту, види забезпечення проекту, методи та техніка управління проектами тощо.

6. Поняття «нульового проекту» -це створення нового підприємства чи виробництва.

7.Ознаки та види інвестиційних проектів

Інвестиційний проект-це повний комплект організаційно-технічних і фінансово-економічних документів та заходів, необхідних для досягнення поставленої мети( розвиток техніко-економічної бази, започаткування виготовлення продукції, здійснення нових методів чи форм діяльності) в умовах обмеженості ресурсів з обов’язковим отриманням позитивного економічного чи соціального ефекту.

Є чотири головні ознаки проекту:

1. кількісні і якісні параметри оцінки діяльності після завершення проекту, кількісна і якісна спрямованість.

2. дія проекту в межах відповідного часу, тобто життєвий цикл;

3. вартість і ефективність;

4 існування в певному зовнішньому середовищі.

Класифікація ІП:

1.за видом проекту: - інвестиційні, інноваційні, освітні, комбіновані

2. за тривалістю здійснення: короткострокові (до 3р.), середньострокові (3-5р.), довгострокові (понад 5р.)

3. за типом проекту: технічні, організаційні, економічні, соціальні, змішані.

4. за складністю: прості, складні та дуже складні;

5. за типом проекту: технічні, організаційні, економічні, соціальні, змішані.

6. за масштабами проекти: дрібні(малі), середні, великі та дуже великі.

7. за класом проекту - окремий проект різних типів, видів та масштабів: монопроекти, мультипроекти, мегапроекти.

8. Методи оцінки інвестиційних рішень.

До динамічних методів, оцінки ефективності інвестиційних проектів слід віднести такі основні методи, як чиста теперішня вартість грошових потоків (ЧТВ), внутрішня ставка доходності (ВСД), період окупності інвестицій (ПО) та індекс прибутковості проекту (ІП).

Використання методу чистої теперішньої вартості передбачає визначення чистих грошових потоків за кожним періодом, визначення теперішньої вартості кожного чистого грошового потоку відповідного періоду, розрахунок чистої теперішньої вартості проекту шляхом сумування всіх дисконтованих чистих грошових потоків.

Внутрішня ставка доходності - це таке значення норми дисконту, при якому теперішня вартість грошових потоків від реалізації проекту дорівнює теперішній вартості інвестиційних витрат. Іншими словами, це значення норми дисконту, при якому чиста теперішня вартість проекту дорівнює нулю.

період окупності інвестицій. Він визначається як час, необхідний для того, щоб дисконтовані грошові потоки від інвестиційного проекту зрівнялись з початковими інвестиціями в даний проект. Інакше кажучи, це час, коли ЧТВ проекту змінює знак з від'ємного на додатний.

Проект вважається ефективним, якщо термін його окупності є меншим за період його реалізації, тобто життєвий цикл.

Індекс прибутковості показує, у скільки разів сума дисконтованих грошових потоків проекту за весь період його реалізації перевищить теперішню вартість інвестиційних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]