Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
program_economichna_teoriya_prof.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

32

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Економічний факультет

Затверджено”

Декан економічного факультету

проф. Панчишин С. М.

___________________________

Програма

фахових вступних випробувань

з дисциплін професійної і практичної підготовки

для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра або спеціаліста

(галузь знань 0305 – “ Економіка та підприємництво”

спеціальність “Економічна теорія”)

Затверджено

на засіданні приймальної комісії

Львівського національного університету

імені Івана Франка

27.02.2012 Р. (протокол № 19)

Розглянуто і затверджено

на засіданні Вченої ради

економічного факультету

Протокол № 5  від 14. 12. 2011

Львів-2011

Анотація

Прийом абітурієнтів, які мають диплом бакалавра (спеціаліста) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра за спеціальністю “Економічна теорія”, проводиться за результатами фахових вступних випробувань. Вони відбуватимуться у формі тестування з дисциплін професійної підготовки: “Історія економіки та економічної думки”, “Макроекономічний аналіз”, “Мікроекономічний аналіз”, а також дисциплін циклу загально­економічної підготовки (економічна теорія): “Політична економія”, “Мікроекономіка” та “Макроекономіка”.

Навчальна дисципліна "Історія економіки та економічної думки" Тема 1 Предмет історії економіки та економічної думки. Первісна доба та Cтародавній світ

Предмет та структура курсу. Методологія сучасного історико-економічного аналізу. Чинники еконо­мічного розвитку людства. Первісний світ та його винаходи. Формування первіснообщинного способу виробництва Неолітична революція. Традицій­ний та "азіатський" способи виробництва. Система східного та античного (класичного) рабства.

Характеристика економічної думки Стародавнього Сходу. Епоха Античності: еволюція економіки та економічної думки.

Закони Лікурга. Вчення Ксенофонта. Реформи Солона. Економічна думка Платона та Арістотеля. Стародавній Рим та його представники.

Господарство трипільців. Господарство скіфів.

Тема 2. Епоха Cередньовіччя

Середні віки в країнах Сходу. Загальна характеристика цивілізацій середньовіччя; запровадження ісламу та особливості розвитку арабо-мусульманської цивілізації.

Становлення та розвиток феодального господарства в країнах Європи: етапи становлення і розвит­ку феодалізму; «Салічна правда», «Капітулярій про вілли»; становлення середньовічних міст. Комунальні революції.

Вчення Томи Аквінського: теорія справедливої ціни; погляди на лихварство та роль грошей в економіці.

Розвиток економічної думки Київської Русі («Руська Правда»).

Тема 3. Епоха первісного нагромадження капіталу. Меркантилізм

Великі географічні відкриття та їхній вплив на розвиток Європейських країн; формування абсолютистських монархій в Європі; «революція цін» та її вплив на господарський розвиток Європи; колоніалізм епохи первісного нагромадження капіталу.

Суспільно-економічні зміни та формування ринкових відносин країн Європи XV—XVI ст. Вплив розколу католицької церкви та Реформації на суспільне життя Європи XVI ст.

Головні передумови генезису та теоретико-методологічні особливості меркантилізму. Ранній меркантилізм. Монетарна система. В.Стаффорд (Англія), Г.Скаруффі (Італія), Ж. Боден (Франція).

Система торговельного балансу пізнього меркантилізму. Т.Манн, Дж.Ло (Англія), Ж.Б. Кольбер, А.Монкретьєн (Франція), І.Посошков (Росія), А.Сєрра (Італія)

Тема 4. Господарський розвиток світу в індустріальну епоху. Промисловий переворот

Формування системи вільної конкуренції. Суспільно-економічні передумови формування єдиних національних ринків європейських країн та світового ринку.

Генеза та еволюція ринкового господарства в Англії. Розвиток фермерської системи господарювання, аграрний переворот Англії. Навігаційний акт. Промисловий переворот. Перехід до машинного виробництва

Особливості ринкового господарства у Франції. Буржуазно-демократичної революції. Прийняття аграрного законодавства. Парцеляризація села. Промисловий переворот. Цивільний кодекс Наполеона. Декрет про Континентальну блокаду.

Німеччина на шляху до індустріального суспільства. Договір про ство­рення Рейнського союзу, Пруський митний закон. Промислова революція, політика мілітаризації Пруссії.

Утворення США й особливості становлення ринку в країні. Спеціалізація в економічному розвитку колоній. Декларація незалежності США. Війни за неза­лежність. Версальський договір. Закон про патенти. Промисловий переворот у США. Структура експорту та імпорту США, протекціоністська політика.

Промисловий переворот в господарстві України. Аграрні реформи та розвиток сільського господарства. Зародження та розвиток кооперативного руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]