Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

4. Поняття та ознаки підприємницької діяльності (підприємництва)

Поняття підприємницької діяльності (підприємництва)

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнен­ня економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Характеристика підприємницької діяльності (підприємництва)

1. Підприємництво є самостійною діяльністю. Це означає, що, по-перше, підприємництво в Україні може здійснюватися в будь-яких організаційних формах, визначених законами Украї­ни, на вибір підприємця (ст. 45 ГК). Також фізичні особи ма-

ють можливість зареєструватись як громадяни — суб'єкти під­приємницької діяльності і провадити таким чином діяльність без створення організації.

По-друге, зважаючи на передбачений ч. 1 ст. 44 ГК принцип вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльнос­ті, підприємці мають право здійснювати самостійно будь-яку діяльність відповідно до потреб ринку, на власний розсуд прий­маючи відповідні рішення, що не суперечать законодавству.

2. Підприємництво є ініціативною діяльністю. Це означає, що зайняття підприємницькою діяльністю є добровільним вчинком. Жоден державний орган, недержавна організація, посадова осо­ ба не можуть примусити особу до зайняття підприємницькою ді­ яльністю. Проте це не означає, що особа не може бути приму­ шена до виконання добровільно взятих на себе зобов'язань (нап­ риклад, за договором, укладеним в процесі провадження підпри­ ємницької діяльності) або зобов'язань, що передбачені державою і випливають зі здійснення особою підприємницької діяльності (наприклад, зобов'язань зі сплати податків).

3. Підприємництво є систематичною діяльністю. Чітких кількісних критеріїв систематичності (тобто скільки разів пот­ рібно зайнятися діяльністю для того, щоб вона вважалася під­ приємницькою) законодавством не встановлено. У цьому разі можливо застосовувати Декрет Кабінету Міністрів України від 17 березня 1993 р. № 24-93 «Про податок на промисел», за змістом ст. 1 якого систематичним вважається продаж вироб­ лених, перероблених та куплених продукції, речей, товарів, який здійснюється більше чотирьох разів протягом календар­ ного року1.

4. Підприємництво є діяльністю на власний ризик. Це озна­ чає, що за порушення договірних зобов'язань, кредитно-розра­ хункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших правил здійснення господарської діяльності підприємс­ тво та приватний підприємець самостійно несуть відповідаль­ ність, передбачену законодавством України. Тобто суб'єкт під­ приємницької діяльності бере на себе як позитивні, так і нега­ тивні наслідки підприємницької діяльності. Підтвердженням цього є положення ЦК, що встановлюють самостійну відпові­ дальність фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльнос­ ті (ст. 52) та юридичної особи (ст. 96) за зобов'язаннями,

1 Див.: Аксенов И., Платонов С. Что такое предпринимательство? // Предпринима-тельство, хозяйство и право. — 1996. — № 7. — С. 3.

10

пов'язаними з їх підприємницькою діяльністю. За загальними правилами ч. З ст. 96 цього Кодексу учасник (засновник) юри­дичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної осо­би, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учас­ника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

5. Підприємництво є господарською діяльністю. Це означає, що, не зважаючи на свою специфіку, підприємницька діяль­ ність є складовою ширшого за обсягом поняття «господарська діяльність».

Згідно зі ст. З ГК під господарською діяльністю розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного вироб­ництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

  1. Підприємницька діяльність здійснюється суб'єктами гос­ подарювання (підприємцями). Іншими словами, підприєм­ ницька діяльність провадиться фізичними та юридичними осо­ бами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством. Це означає, що під­ приємницькою діяльністю можуть займатися як юридичні, так і фізичні особи, які набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності за правилами Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

  2. Внаслідок підприємницької діяльності досягаються еконо­ мічні й соціальні результати.

Підприємницька діяльність суттєво впливає на розвиток економіки і соціальної сфери. Серед економічних результатів найбільш принциповими є утворення конкурентного середови­ща, насичення ринку товарами і послугами, значна активізація міжнародних економічних стосунків. Малий і середній бізнес дає нові робочі місця, значно стимулює підвищення кваліфіка­ції працівників, їх ініціативу і творчість, загалом сприяє вижи­ванню населення в кризові періоди. Поступове зміцнення суб'єктів підприємництва, їх прибутковість закладає додаткову фінансову базу для такої соціально корисної діяльності, як бла­годійництво та спонсорство.

8. Метою підприємницької діяльності є отримання прибут­ ку. Якщо метою тієї чи іншої діяльності не є отримання при­ бутку, вона не може бути віднесена до підприємницької. Ця ме­ та, як правило, знаходить своє відображення в установчих до­ кументах суб'єкта підприємницької діяльності і простежується,

11

виходячи з характеру його діяльності1. За цією ж ознакою під­приємницька діяльність відмежовується від поняття господар­ської діяльності, в якій отримання прибутку не ставиться за ос­новну мету.