Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

55. Порука як захід забезпечення виконання господарських зобов'язань

Поняття поруки

За договором поруки поручитель поручається перед кредито­ром боржника за виконання ним свого обов'язку. Іншими сло­вами, поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником, причому як частково, так і у повно­му обсязі.

Характеристика поруки

  1. Відносини поруки оформлюються договором, укладеним у письмовій формі — за загальним правилом у формі єдиного до­ кумента, підписаного сторонами та скріпленого печатками. До­ пускається укладення договорів поруки у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, те­ лефонограмами тощо (ст. 181 ГК). Недодержання письмової форми має наслідком недійсність договору поруки.

  2. Поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Насамперед це означає, що до­ говір поруки укладається між поручителем та кредитором.

Існує декілька варіантів встановлення відносин поруки за договором. Це може бути окремий договір між кредитором і по­ручителем; договір за участю кредитора, поручителя і боржни­ка. Законодавство також не забороняє об'єднувати договір по­руки із основним зобов'язанням, де поручитель бере участь як третя особа разом із кредитором і боржником1.

3. Згідно з ч. З ст. 553 ЦК поручителем може бути одна осо­ ба або кілька осіб. Спеціальне законодавство встановлює певні обмеження на участь у відносинах поруки. Так, Закон України від 12 липня 2001 р. «Про фінансові послуги та державне регу­ лювання ринків фінансових послуг» у п. 7 ч. 1 ст. 4 відносить надання поруки до фінансових послуг; відповідно, на ці відно­ сини поширюється ст. 5 зазначеного Закону, яка дозволяє на­ дання фінансових послуг фінансовими установами, а також, якщо це прямо передбачено законом, фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності.

Оскільки законодавство не містить прямого дозволу на на­дання фізичними особами поруки, відповідно поручителями

1 Див.: Гриджук Д.М., Олійник В.О. Забезпечення кредитних зобов'язань у діяльності банків. - К., 2001. - С. 32.

98

г

можуть виступати лише юридичні особи, причому ті, що мають статус фінансових установ.

4. У разі порушення боржником зобов'язання, забезпечено­ го порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредито­ ром як солідарні боржники, якщо договором поруки не вста­ новлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. За змістом ст. 543 ЦК це означає, що кредитор має право ви­ магати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від боржника та поручителя разом, так і від будь-кого з них ок­ ремо. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в пов­ ному обсязі від одного із солідарних боржників, має право ви­ магати недоодержане від решти солідарних борзйшків.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, не­устойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено до­говором поруки.

  1. До поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання. Він має право зворотної вимоги до боржника (право регресу). Крім то­ го, поручитель має право на оплату послуг, наданих ним бор­ жникові. Після виконання поручителем зобов'язання, забезпе­ ченого порукою, кредитор повинен вручити йому документи, які підтверджують цей обов'язок боржника.

  2. Стаття 559 ЦК встановлює випадки припинення поруки. Порука припиняється:

  • з припиненням забезпеченого нею зобов'язання;

  • у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності;

  • якщо після настання строку виконання зобов'язання кре­ дитор відмовився прийняти належне виконання, запропонова­ не боржником або поручителем;

  • у разі переведення боргу на іншу особу, якщо поручитель не поручився за нового боржника;

  • після закінчення строку, встановленого в договорі пору­ ки. У разі якщо такий строк не встановлено, порука припиня­ ється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимо­ ги до поручителя.

99