Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

44. Поняття та загальна характеристика банкрутства

Поняття банкрутства

Банкрутство — визнана господарським судом неспромож­ність боржника відновити свою платоспроможність та задо­вольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Характеристика банкрутства

1. Банкрутство — це неспроможність боржника відновити свою платоспроможність.

Боржником є суб'єкт підприємницької діяльності, неспро­можний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитора­ми, у тому числі зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати. Платоспроможністю в контек­сті інституту банкрутства є здатність боржника своєчасно здій­снювати розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, під якими в свою чергу розуміють зобов'язання боржника заплати-

77

ти кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-пра­вового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. Відновлення платоспроможності мо­же відбуватися, зокрема, шляхом санації боржника.

  1. Неспроможність боржника відновити свою платоспро­ можність повинна бути визнана господарським судом. Госпо­ дарський суд насамперед доводить неплатоспроможність бор­ жника — неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати гро­ шові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі із заробіт­ ної плати, а також виконати зобов'язання щодо сплати подат­ ків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше, як через віднов­ лення платоспроможності.

  2. Банкрутством є неспроможність боржника задовольнити визнані господарським судом вимоги кредиторів. Кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановлено­ му порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заро­ бітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів). У процесі розгляду справи про банкрутство господарський суд на підставі аналізу поданих до­ кументів визнає вимоги кредиторів до боржника, розмір яких повинен становити не менше 300 мінімальних розмірів заробіт­ ної плати.

  3. Боржник визнається банкрутом, якщо відновлення його платоспроможності і задоволення визнаних судом вимог креди­ торів можливе лише із застосуванням ліквідаційної процедури. Одним з етапів ліквідаційної процедури є реалізація майна бор­ жника, за наслідками якої відбувається повний чи частковий розрахунок за визнаними судом вимогами кредиторів.

45. Провадження в справі про банкрутство

Етапи визнання юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом

  1. Подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство. Прийняття судом або відмова у прий­ нятті заяви про порушення справи про банкрутство.

  2. Порушення провадження у справі про банкрутство (судця, прийнявши заяву про порушення справи про банкрутство, не

78

пізніше ніж на п'ятий день з дня її надходження виносить і направляє сторонам та державному органу з питань банкрутс­тва ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутс­тво). Накладення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

  1. Проведення підготовчого засідання. У підготовчому засі­ данні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника. При­ значення розпорядника майна боржника.

  2. Подання заявником до офіційних друкованих органів у 10-денний строк за його рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство. -

  3. Подання кредиторами у місячний строк з дня опубліку­ вання в офіційному друкованому органі оголошення про пору­ шення справи про банкрутство письмових заяв про грошові ви­ моги до боржника, а також документи, що їх підтверджують, і складення реєстру вимог кредиторів.

  4. Проведення попереднього засідання господарського суду не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідан­ ня суду і визначення розміру визнаних судом вимог кредиторів.

  5. Проведення зборів кредиторів і утворення комітету креди­ торів протягом 10 днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду.

  6. Прийняття судом рішення за клопотанням комітету кре­ диторів про проведення санації боржника.

  7. Прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Призначення ліквідатора.

  1. Опублікування відомостей про визнання боржника бан­ крутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друко­ ваних органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

  2. Передача органами управління банкрута бухгалтерської та іншої документації банкрута, печаток і штампів, матеріаль­ них та інших цінностей банкрута ліквідатору протягом трьох днів з дня призначення ліквідатора.

  3. Проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута і про­ даж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом креди­ торів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

  4. Затвердження господарським судом звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

14. Винесення господарським судом ухвали про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

79