Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

8. Види суб'єктів підприємницької діяльності (підприємців)

Частина 2 ст. 55 ГК містить загальний перелік суб'єктів гос­подарювання, який можна застосувати і для класифікації суб'єктів підприємницької діяльності. Ними вважаються:

  1. господарські організації — юридичні особи, створені відпо­ відно до ЦК, державні, комунальні та інші підприємства, ство­ рені відповідно до ГК, а також інші юридичні особи, які здій­ снюють господарську діяльність та зареєстровані в установле­ ному законом порядку;

  2. громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відпо­ відно до закону як підприємці.

1. Поняття юридичної особи міститься у ст. 80 ЦК, ч. 1 якої під юридичною особою розуміє організацію, створену і зареєс­тровану у встановленому законом порядку.

Стосовно юридичних осіб — суб'єктів підприємницької ді­яльності ст. 45 ГК визначає, що підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, передбаче­них законом, на вибір підприємця. В цьому разі вибір підпри­ємця щодо конкретної організаційно-правової форми юри­дичної особи — суб'єкта підприємництва обмежений існуван­ням відповідного положення щодо неї у законі. Іншими сло­вами, засновник вправі обрати будь-яку організаційно-право­ву форму для майбутньої юридичної особи з тих, що передба­чені законом.

Юридичними особами, що потенційно можуть здійснювати господарську діяльність, а відтак — бути суб'єктами господар­ської діяльності також є об'єднання підприємств. Правовий

17

Згідно зі ст 129 пГ; В1ДПОВШНО до закону як підприємці.

=±=£5

9. Фізичні ««.-чее*. Підприємниць™ діяльності (громадяни-пщприємці)

Поняття громадянина-підприємця

цивільних див. ст. 1

К УЧаСНИК та майнових —

18

родження, набуває додаткової ознаки — «суб'єкт підприєм­ницької діяльності».

2. Згідно зі ст. 50 ЦК право здійснювати підприємницьку ді­ яльність, яку не заборонено законом та, відповідно, набувати статусу громадянина-підприємця має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття). У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієз­датності з моменту реєстрації шлюбу. Крім того, повна цивіль­на дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.

Також повна цивільна дієздатність може бути надана фізич­ній особі, яка досягла 16 років і бажає займатися підприєм­ницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це бать­ків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклу­вання така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

3. Громадянин-підприємець самостійно діє на ринку, всту­ паючи у відносини, набуваючи при цьому відповідних прав та обов'язків. Він є повноцінним самостійним суб'єктом ринку — суб'єктом господарювання.

4. Громадянин-підприємець здійснює діяльність в межах універсальної правоздатності — права займатися підприєм­ ницькою діяльністю, передбаченого ст. 42 Конституції. Це оз­ начає Здатність особи займатися будь-яким видом підприєм­ ницької діяльності, здійснення якого не суперечить законо­ давству. Він діє без установчих документів, на відміну від юри­ дичної особи, яка діє в межах спеціальної правоздатності та об­ межена видами діяльності, встановленими засновниками в ус­ тановчих документах.

  1. Згідно з ч. 5 ст. 128 ГК громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на засадах свободи підприємництва та відповід­ но до принципів, передбачених у ст. 44 ГК, зокрема, здійсню­ вати самостійно будь-яку діяльність відповідно до потреб рин­ ку, на власний розсуд приймаючи відповідні рішення, що не суперечать закону.

  2. Громадянин-підприємець уособлює і власника відповідно­ го бізнесу, і орган управління ним. Це відрізняє його від дея­ ких юридичних осіб зі складним порядком керівництва, зумов-

19

леним наявністю кількох органів управління із розподілом між ними відповідних функцій.

7. Чинне законодавство України не передбачає виокремлен­ ня майна, яке використовується підприємцем для здійснення підприємницької діяльності, із загальної маси належного цьому громадянинові майна. Так, ч. 2 ст. 128 ГК та ч. 1 ст. 52 ЦК пря­ мо встановлюють правило про те, що громадянин-підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, на яке відповідно до закону мо­ же бути звернено стягнення. Фізична особа — підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка на­ лежатиме їй при поділі цього майна (ч. 2 ст. 52 ЦК).

  1. Громадянин-підприємець має можливість обрати спосіб оподаткування доходів за спрощеною системою. Застосування єдиного податку при оподаткуванні доходу приватного підпри­ ємця регулюється Указом Президента України від 3 липня 1998 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, облі­ ку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28 червня 1999 р. № 746/99).

  2. Громадянин-підприємець має можливість не відкривати банківський рахунок, працювати виключно за готівкові кошти і використовувати готівкову виручку на свій розсуд.

10. Фізична особа набуває статусу суб'єкта підприємницької діяльності за умови її державної реєстрації в порядку, встанов­ леному законом.