Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

1 Див.: Янишен в. Нормативное регулирование деятельности страхових организаций в Украине // Предпринимательство, хозяйство и право. — 1997. — № 2. — с. 12.

141

4. Договір страхування укладається в письмовій формі. Факт укладання договору страхування може посвідчуватися страхо­вим свідоцтвом (полісом, сертифікатом), яке є формою догово­ру страхування, що однак не позбавляє сторони цього договору права викласти його в іншій письмовій формі.

Зважаючи на вищенаведене загальне правило про момент набрання чинності договором страхування, він є реальним за своєю правовою природою. Проте якщо в договорі страхування застережене набрання ним чинності з моменту досягнення зго­ди з усіх істотних умов (наприклад, з моменту підписання до­говору сторонами), договір страхування вважатиметься консен-суальним.

77. Поняття та ознаки агентського договору

Поняття агентського договору (договору доручення)

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок.

Характеристика агентського договору (договору доручення)

  1. Сферою застосування агентських договорів є виключно господарська (підприємницька) діяльність. На це насамперед вказує те, що агентською діяльністю за визначенням є підпри­ ємницька діяльність, що в свою чергу зумовлює наявність пев­ ного статусу у суб'єктів, що надають відповідні послуги. Крім того, клієнти агента мають статус суб'єктів господарювання та здійснюють господарську діяльність, в процесі і з приводу якої користаються послугами агента.

  2. Комерційний агент надає суб'єкту, якого він представ­ ляє, послуги в укладенні угод чи сприяє їх укладенню. В цьо­ му разі в обов'язки агента можуть входити як безпосереднє ук­ ладення угоди в інтересах довірителя на умовах, що вказані в агентському договорі, так і пошук можливих партнерів в ши­ рокому розумінні (організація промо-акцій та ін.), що охоп­ люється категорією «сприяння». Згідно з ч. 2 ст. 303 ГК ко­ мерційний агент не гарантує суб'єкту, якого він представляє, виконання третіми особами зобов'язань за угодами, укладени­ ми за його посередництва, якщо інше не передбачено агент­ ським договором.

142

Агентський договір є різновидом ширшого за предметом до­говору доручення. Предметом агентського договору є надання агентом послуг із укладення угод або сприяння в такому укла­денні. Предметом договору доручення є вчинення повіреним відповідних «юридичних дій» (ст. 1000 ЦК) — вчинення будь-яких дій, що регулюються і не суперечать відповідним право­вим нормам. Тобто предмет договору доручення не вичерпуєть­ся укладенням повіреним угод, а може включати, наприклад, представництво перед третіми особами (в тому числі представ­ництво в судових та інших органах держави) або вчинення ін­ших дій, не заборонених законодавством. Крім того, договір до­ручення, на відміну від агентського договору, не" обов'язково укладається в сфері і з приводу здійснення господарської (під­приємницької) діяльності.

3. Сторонами агентського договору є комерційний агент і суб'єкт, інтереси якого він представляє (клієнт).

Комерційним агентом може бути суб'єкт господарювання (громадянин або юридична особа), який за повноваженням, за­снованим на агентському договорі, здійснює комерційне посе­редництво. Наявність статусу суб'єкта господарської (підприєм­ницької) діяльності у агента зумовлена визнанням агентської діяльності підприємницькою (ч. 1 ст. 295 ГК).

Прямих вимог щодо наявності у клієнта за агентським дого­вором статусу суб'єкта господарської (підприємницької) діяль­ності законодавство не містить. Проте вказівка у визначенні агентської діяльності на здійснення господарської діяльності, в процесі чи з приводу якої укладається агентський договір, свід­чить про необхідність мати статус суб'єктів господарської (під­приємницької) діяльності обома сторонами агентського догово­ру: як агентом, так і клієнтом.

4. Агентські відносини виникають у разі:

  • надання суб'єктом господарювання на підставі договору повноважень комерційному агентові на вчинення відповідних дій;

  • схвалення суб'єктом господарювання, якого представляє комерційний агент, угоди, укладеної в інтересах цього суб'єкта агентом без повноваження на її укладення або з перевищенням наданого йому повноваження. Така угода вважається схваленою клієнтом за умови, якщо він не відхилить перед третьою осо­ бою дії комерційного агента. Наступне схвалення угоди суб'єк­ том, якого представляє агент, робить угоду дійсною з дня її ук­ ладення.

143

5. Агент надає послуги від імені клієнта. Згідно зі ст. 239 ЦК угода, вчинена представником, створює, змінює, припиняє ци­ вільні права та обов'язки особи, яку він представляє. Це озна­ чає, що агент ніяких прав та обов'язків за угодами, які він ук­ лав на виконання агентського договору, не набуває. Крім того, ч. 4 ст. 295 ГК передбачає, що комерційний агент не може ук­ ладати угоди від імені того, кого він представляє, стосовно се­ бе особисто.

  1. Агент надає послуги за рахунок клієнта. Це означає обов'язок клієнта забезпечити агента коштами, необхідними для виконання агентського договору, а також відшкодувати агенту фактичні витрати, яких він зазнав при виконанні агент­ ського договору (ч. 2 ст. 1007 ЦК). Крім того, згідно зі ст. 301 ГК відповідно до агентського договору комерційний агент одер­ жує агентську винагороду за посередницькі операції, що здій­ снені ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє, у розмі­ рі, передбаченому договором.

  2. Агентський договір укладається в письмовій формі і є консенсуальним. Він повинен визначати сферу, характер і по­ рядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов'язки сторін, умови і розмір винагороди комерцій­ ному агентові, строк дії договору, санкції у разі порушення сто­ ронами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторо­ нами. За змістом ч. З ст. 297 ГК агентським договором повин­ на бути передбачена умова щодо території, в межах якої комер­ ційний агент здійснює діяльність, визначену угодою сторін. У разі якщо територію дії агента в договорі не визначено, вважа­ ється, що агент діє в межах території України.