Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Глосарій:

Білокомірцева злочинність - злочини, скоєні «білими комірцями», тобто людьми, які мають відносно високий соціальний статус, рівень освіти, належать до середнього класу та наділені адміністративними повноваженнями (наприклад, злочини у сфері інтелектуальної власності, розтрата грошей, обман покупця, хабарництво тощо).

203 Симпліфікація - спрощення, перетворення на щось, доступне для розуміння; неприпустиме спрощення будь-чого (Толковый словарь обществоведческих терминов [Н. Е. Яценко]. - СПб., 1999).

Відчуття відносної депривації - стан відчуття несправедливої об-діленості суттєвими ресурсами, благами, статусами тощо; стан нездійснених, нереалізованих взагалі чи частково фізичних, економічних, соціальних, культурних потреб індивіда або групи.

Вторинна девіантність - стійка схильність до порушення норм, сформована антинормативна поведінка.

Девіантна поведінка - поведінка, яка суперечить існуючим у суспільстві нормам і правилам.

Девіантогенність - характеристика реальності, яка означає її потенціал створювати чи/або стимулювати девіантну поведінку.

Делінквентна поведінка - порушення закону, кримінальна поведінка.

Первинна девіантність - первинні, разові випадки порушення соціальних норм, які характерні для більшості «нормальних» людей.

Соціальна проблема - аспект соціальної реальності, який значною (чи впливовою) частиною населення сприймається як небажаний розрив між соціальним ідеалом і соціальною дійсністю та який може бути подоланий через адміністративно-правові, управлінські заходи та /чи колективну соціальну дію.

Субкультура бідності - умовна назва для субкультури, у межах якої поширені цінності і норми, що заперечують важливість праці, навчання, кар'єрного успіху та особистого самовдосконалення і, врешті, не дозволяють носіям цих цінностей скористатися можливостями, які пропонує суспільство.

Субкультура насильства - умовна назва для субкультури, у межах якої насильство і злочин сприймаються як нормальна або бажана і заохочувана форма поведінки.

Питання та завдання для самоперевірки:

  1. Чим зумовлюється відхід досліджень девіантної поведінки від морально-етичної проблематики?

  2. У чому суть соціальної технології паноптикуму, запропонованої І. Бентамом? У чому її подібність із (чи відмінність від) такої соціальної технології як комунальна квартира?

  3. У чому специфіка американського та вітчизняного просторового розподілу відхильної поведінки у міському просторі? Обґрунтуйте свою думку.

  4. У чому недоліки сучасної системи кримінальної статистики в Україні та якими є перешкоди у її використанні в дослідженнях розподілу відхильної поведінки в міському середовищі?

  5. Які статистичні показники, що стосуються сфери соціального забезпечення та комунального господарства, можуть опосередковано свідчити про девіантогенний характер певних міських територій?

Список основної літератури:

  1. Дюркгейм Э. Норма и патология / Э. Дюркгейм // Рубеж (Альманах социальных исследований). - 1992. - № 2. - С. 82-88.

  2. Stark R. Deviant places: a theory of the ecology of crime / R. Stark // Criminology. - 1987. - Vol. 25 (4). - Pp. 893-910.