Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

5. Використання вторинних даних

Можливості для вторинного аналізу безпосередньо пов'язані з конструюванням і використанням архівів дослідницьких даних. Можна виділити наступні категорії сховищ даних: архіви дослідницьких організацій, національні архіви, публікації первинних матеріалів, архіви наукових і освітніх установ, ресурсні центри. Деяким західним архівам уже біля ста років: архів німецького національного дослідницького центру (German National Survey Research Centre), стендфордський

архів з лонгітюдних проектів Л. Термана (Terman Study Center at Stanford) та ін. Можливість доступу до подібних інтелектуальних ресурсів породжує практично необмежену свободу у виборі предмета й об'єкта дослідження, а сучасний рівень розвитку методів зберігання й обробки даних забезпечує максимальний ступінь глибини й точності інтерпретації отриманих результатів.

Наведемо приклад роботи з пошуковими запитами в російських і західних архівах з проблематики міста. Для пошуку в дослідницьких архівах важливо правильно вибрати ключові слова, що характеризують обрану тему (у нашому випадку можна почати із ключового слова «місто» і потім доповнювати пошуковий запит).

Таблиця 3.6

Результати пошуку в Єдиному архіві соціологічних даних (sofist.Socpol.Ru): анкетні запитання з різних досліджень

р Иеспедованис::0.іміібус ВЦИОМ193018

39 . КОГДА ВЫ ГОВОРИТЕ О РОДИНЕ, ТО ЧТО ЧАЩЕ ВСЕГО ИМЕЕТЕ В ВИДУ? |1. тот город, деревню, где Вы родились [2. Россию

'3, реСЛгбПИКу, В КОТОРОЙ ХИвеТе

. Советский Союу

> |1ссле^мжіе::3мгч*« ВЦИОМ 2*Ш

SB . КАК ПРАВИЛО, БОЛЬШИНСТВО ПРИЕЗЖИХ ИЗ ДРУГИХ РЕГИОНОВ И ВЛИЖНЕГО ЗАРУБЕЖЬЯ ЗАКЯГЫ НА ТЯЖЕЛЫХ И НИЗКООПЛАЧИВАЕМЫХ РАБОТАХ • 6 СТРОИТЕЛЬСТВЕ, НА ДОРОЖНЫХ РАБОТАХ, ОБЩЕСТВЕННОМ ТРАНСПОРТЕ, В ТОРГОВЛЕ. КАК БЫ ДУМАЕТЕ, СМОЖЕТ ЛИ bWCYty} (РАЙОН) ОБОЙТИСЬ

І.Опредмекиода 2. Скорее да

5. Затртднаюа. ответить з. Сирее нет

  1. Определенно нет

  2. Затрудняю» ответите

Серед західних архівів слід відзначити архів даних Міжуніверситетського Консорціуму Політичних і Соціальних Досліджень (ICPSR Data Archive) 51 при університеті Мічиган, США. Він є одним із найбільших у світі архівів для фахівців з соціальних наук (дослідникам доступні більше ніж 450000 комп'ютерних файлів даних щодо 150 країн світу, у тому числі дані американських переписів населення). ICPSR Data Archive докладає зусиль для максимального розширення спектру даних і з цією метою купує дані в комерційних та державних організацій, згодом доповнюючи ними фонди. Доступ до таких даних здійснюється на підставі абонентської плати.

Міжуніверситетський Консорціум Політичних і Соціальних Досліджень також проводить семінари й реалізовує навчальні програми щодо роботи з архівними даними, організовує дослідницькі конкурси з отримання фінансової підтримки, розробляє методики роботи із вторинними даними, інформує про переваги архівування дослідницьких даних з метою залучення нових матеріалів.

Адреса в Інтернеті: http://www.icpsr.umich.edu.

Таблиця 3.7