Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

3. Соціокультурний підхід у дослідженні змін у символічному просторі міст України

Схема аналізу ситуації змін у візуальному просторі міста 139. Як бачимо з викладеного вище, тематика змін у візуальному просторі міста, який ми розглядаємо на прикладі пам'ятників та топонімів, виявляється широкою та багатогранною 140. У полі зору запропонованої тематичної та методологічної рамки опиняються різноманітні аспекти соціокультурних змін: від людей - безпосередніх учасників демонтажу чи встановлення пам'ятників з їх конкретними потребами та мотивами діяльності, до ідеологічних інтерпретацій пластичних форм, що мають бути втіленими в пам'ятнику.

Задля цілісного подання дослідницької проблематики та її інтеграції навколо методологічної основи підходу ми пропонуємо «Схему аналізу ситуації змін у візуальному просторі міста» (див. рис. 7.1).

На схемі представлені основні поняття, за допомогою яких на основі пропонованого вище підходу може бути проаналізована будь-яка ситуація змін у візуальному просторі міста.

Щоб проаналізувати ситуацію змін, її необхідно визначити в конкретному часі та просторі й відповісти на наступні запитання:

139 Методологічна схема аналізу ситуації соціокультурних змін у візуальному просторі міста була розроблена у співавторстві з Л. Малес.

140 Ця складність ситуації змін уявлень про пам'ятники на тлі соціальних зру- шень відображається й у художній літературі. Читайте, наприклад: Йозеф Рот. Бюст императора / Йозеф Рот // Иностранная литература. - 1998. - № 3.

• Які культурні моделі (етнічні, політико-ідеологічні, релігійні, історичні, інші) актуалізовані даною ситуацією змін та стали джерелом соціокультурних смислів?

Культурні моделі

\

Роль 1

Інтереси

Символічні Ситуація Агенти

конструкції змін змін

/

Схеми сприйняття

Практики Стратегії —І

Рис. 7.1. Схема аналізу ситуації змін у візуальному просторі міста

  • Які символи та символічні конструкції є безпосередньо актуалізованими цією ситуацією змін?

  • Які схеми сприйняття об'єктів, що зазнали змін, присутні в уяві міської спільноти?

  • Хто є агентами ситуації змін? Серед них можна визначити: інституції місцевого самоврядування чи центральної влади, групи спеціалістів-експертів (архітектори, скульптори, дизайнери, художники, інші), інші інституції (школа, ВНЗ, церква, армія, інші), громадські об'єднання чи організації, ініціативні групи громадян, інші категорії місцевих жителів.

  • Якою є роль визначених агентів у ситуації змін (наприклад, активні ініціатори, спостерігачі, пасивна аудиторія, інші) та що впливає на обмеження їх можливостей?

  • У чому полягають інтереси агентів ситуації змін, які вони реалізують в такій спосіб?

  • Які практики конструювання уявлень та сприйняття реалізують агенти в ситуації змін?

  • Які стратегії актуалізації та закріплення смислів та інтерпретацій змін реалізують агенти різних рівнів?

Дослідження може фокусуватися на одному, декількох з перелічених питань чи на усіх разом, що визначається завданнями, характером джерельної бази, до якої дослідники мають доступ, ресурсами щодо використання окремих методів дослідження тощо.

Набір методів, що мають застосовуватися для отримання відповіді на кожне з дослідницьких запитань, має дві суттєві ознаки. По-перше, цей набір поєднує методи різних дисциплін: соціології, історії, мистецтвознавства, а також споріднених галузей: соціології культури, міста, соціальних рухів, соціальної та міської історії, інші. По-друге, можливість та умови застосування різних методів визначаються на основі ідеї та методології соціокультурного підходу, про що йшлося вище.

Глосарій:

Ретроспективні трансформації - у концепції Ю. М. Лотмана -трансформації вибухових процесів культурних чи соціальних змін у різноманітних суспільних наративах (від усної народної творчості, фольклору, наукової писаної історії до літературних художніх творів, кінофільмів чи телесеріалів).

Символічний простір - об'єкти соціального світу, що мають со-ціокультурне значення, тобто насичені соціокультурним смислом: предмети матеріального світу (будинки, споруди, парки тощо) та самі люди, засоби комунікації й соціальні відносини.

Соціокультурні зміни - значні зрушення, що відбуваються у системі соціальних відносин та соціальній структурі, цінностях та нормах, практиках суспільства, в уявленнях людей та значеннях, які вони надають світові, тобто у соціокультурному просторі.

Соціокультурний підхід - сучасний напрямок соціологічних досліджень, який базується на розумінні того, що культура неможлива без людини й суспільства та навпаки: суспільство завжди відтворює певний культурний зразок, що є джерелом значень соціальної дії.