Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц__олог__я м__ста М__хеєва .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

4. Візуальна стратегія

Міський простір наповнений знаками минулого й сьогодення, що включають у себе об'єкти архітектури й мистецтва, рекламу, ознаки життєдіяльності спільнот тощо. Кожен із цих типів знаків може стати об'єктом уваги соціолога. Візуальна соціологія може допомогти розплутати смисли (приміром, асоціативні) й соціальні процеси (наприклад, ситуативне сприйняття, поведінка), уплетені в міський контекст. Теоретично візуальна соціологія може використовувати усі види візуальних джерел, однак домінуючим напрямком є вивчення статичних образів-фотографій: з одного боку, аналіз та інтерпретація наявних фотографій, з іншого - активне фотографування, тобто цілеспрямоване створення нових фотографій, які б відповідали соціологічним завданням. Наприклад, «розгубленість» у міському просторі, перебирання на себе ролі чужинця у рідному місті, дозволяє досліднику тимчасово вийти з матриці міського життя, розширити діапазон сприйняття міста.

50 Дослідження «Соціальне розшарування в міському просторі», проект М. Анісімової (Керівник - А. В. Стрельникова). Час проведення - 2007 рік. Метод: аналіз візуальних образів (50 фотографій міського середовища, 40 рекламно-інформаційних зображень зі спеціалізованих друкованих видань).

На даний час більшість міст стрімко розвиваються, збільшується кількість елітних будинків та районів. При цьому мешканці старих будинків часто переселяються на околиці міста. Вказані процеси відбуваються доволі стрімко і за таких умов особливих пізнавальних можливостей щодо фіксації цих процесів набуває візуальна соціологія. Тож соціологічне дослідження може бути присвячене пошукам та подальшому аналізу візуальних образів, які відображають соціальну нерівність у міському просторі. Зокрема, використовуючи досвід візуальної соціології, ми спробували виявити, наскільки суттєвими є відмінності між «елітним» та «неелітним» житлом, чи є очевидними ці відмінності для пересічних громадян, якими є наочні ознаки «елітності» житла 50. Для аналізу відповідних візуальних матеріалів були запропоновані наступні індикатори:

• Наявність власної огородженої території, огорожа;

• Упорядкована прилегла територія, розміщення на її території символіки, наявність живої огорожі;

• Наявність охорони;

• Наявність локальної інфраструктури (дитячий майданчик, спортклуб, супермаркет, салон краси);

  • Наявність паркінгу;

  • Особливості зовнішнього оздоблення будинків, під'їздів;

• Простір навколо будинку: особливості розташування, район, екологічна ситуація в районі, прилеглі житлові й нежитлові об'єкти.

• «Мешканці» й «чужі».

Фотографії добиралися так, щоб можна було аналізувати попарно два типи житла - сучасні елітні комплекси й звичайні будинки, розраховані на пересічного городянина. Завдяки цьому можна було наочно продемонструвати, як у візуальних знаках віддзеркалюються відмінності та в чому вони полягають. Збір візуальних даних провадився у трьох московських районах, в яких зростає концентрація престижної забудови з високими цінами на житло, однак частка житла економ-класу також залишається вагомою. Рекламно-інформаційні матеріали з друкованих видань добиралися за тим самим критерієм. Були зібрані дві групи рекламних зображень: реклама елітного, ексклюзивного житла та реклама житла економ-класу.

На основі аналізу фотографій стало очевидним, що для елітного житла є характерним огородження власної території, прагнення зробити територію елітних будинків лише «своєю» та відгородитися від тих, чий доступ на цю територію не є бажаним. Таке розмежування здебільшого має очевидний та явний характер - прилегла територія будинку огороджена парканом і потрапити за огорожу можна лише через контрольно-пропускний пункт. Якщо розглянути фотографії, на яких зображено внутрішню територію елітних будинків крізь залізні прути огорожі, стає очевидно, що ця територія є недоступною, вона не для всіх (за огорожею - красиві газони, алея, парк, барвистий дитячий майданчик тощо). Наявність у людини капіталу, достатнього для придбання житла в елітному будинку, дозволяє тримати на відстані небажаних людей і, навпаки, зблизитися з бажаними.

Також огороджування може бути символічним. Наприклад, це упорядкована прилегла територія (частина вулиці поруч з елітним будинком викладена плиткою, огороджена бордюрами, розбиті клумби, замість звичайних ліхтарів установлені красиві). Територію навколо деяких елітних комплексів може прикрашати фірмова символіка. Варто зазначити, що фактичне огороджування території є більш характерним для спальних районів, де забудова елітним житлом розпочалася не так давно. У центрі ж, в історично сформованих ареалах елітного житла, знайти достатню територію для вибудовування огорожі практично неможливо, тому тут більш актуальним є символічне відгороджування. Крім того, для сучасних елітних комплексів характерною є наявність інфраструктури, розрахованої лише на мешканців даних будинків. Переважно це спортивні клуби, басейни, салони краси, супермаркети, що розташовані безпосередньо у самому елітному будинку.

Аналіз рекламно-інформаційних зображень дозволив виявити схожі тенденції. Елітне житло виокремлюється за рахунок спеціальних назв - «житло De-luxe», «будинок преміум-класу», «житло класу А», «веллхаус», а також завдяки авторським назвам проектів (не просто будинок № 3, а житловий комплекс «Граф Орлов», «Англійський квартал» тощо). Візуальний ряд має справляти найпозитивніше враження: прекрасний архітектурний ансамбль, зображений потопаючим у сонячному світлі або, навпаки, на тлі красивого заходу сонця (на одному з зображень житловий комплекс був розміщений навіть на тлі веселки). Іншими словами, майбутнім покупцям хочуть продемонструвати, яке безхмарне та райдужне життя очікує на них у разі придбання ними помешкання у цьому комплексі.

Що стосується рекламно-інформаційних зображень звичайних не-елітних будинків, то для їх розміщення зазвичай не надається ціла сторінка (як це було у випадку з елітним житлом). На одній сторінці рекламується одразу декілька будинків (від двох до восьми). Кожному з них на розвороті чи сторінці відводиться невеличке місце, достатнє лише для фотографії та короткої інформації, що вміщує адресу, місце розташування будинку, його серію, метраж квартир. На відміну від реклами елітних будинків, на цих рекламних зображеннях зазвичай відсутні будь-які рекламні слогани та гасла, однак майже завжди наводиться інформація про субсидії, розстрочки, знижки, іпотеку.