Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

10. Юридична антропологія.

Юридична антропологія — це наука про людину як со­ціальну істоту в її правових проявах, вимірах, характеристи-ках. Вона вивчає правові форми сусп-ного життя, які складаються в різних співтовариствах (первісних, традиційних, сучасних), у різних етносів (народів, націй), в різні епохи і в різних регіонах світу.

Юрид. антропологія сформувалася в др. пол. XIX ст. на стику юриспруденції, антропології, етнології, соціології, культурології, історії, філософії. З юрид. дисциплін помітно вплинули на її становлення історія пра­ва і порівняльне правознавство. Спочатку юридичну антропологію цікавило головним чином дослідження архаїчного права.

Відповідно до антропологічної концепції право тракту­ється як система взаємних зобов'язань, що включає право на одній стороні, яке визнається обов'язком іншою сторо­ною. Таке праворозуміння вказує на можливість існування права поза заходами зовнішнього офіційного примусу.

В рамках антропологічної концепції права також мож­ливо здійснити новий підхід до проблеми становлення пра­ва і його співвідношення з державою. На основі величезно­го емпіричного матеріалу було обґрунтоване твердження про те, що право виникло задовго до появи держави.

Впровадження антропологічного підходу в правовому мисленні дозволяє здійснити «антропологічний поворот» до людини як первинної правової реалії, подолати існуюче домінування соціоцентричних, державо-центричних уста­новок, що надають більше значення цілому (суспільству, державі), ніж його частині (громадянину).

Юрид. антропол-я дозволяє виділити загально-правові тенденції розвитку, одночасно визнаючи правове різноманіття світу

Висновки юрид. антропології зводяться до того, що право виступає як інструмент, що створюється кожним сусп-вом для вирішення виникаючих у ньому конфлік­тів. Використовуючи розробки юрид. антропології, правознавство виходить до нових можливостей пояснення існуючої правової реальності, глибше проникає в пробле­матику зв'язку людини і влади, формування правового менталітету, розгляду правової системи і правової культу­ри як продуктів певної цивілізації.

11. Право в системі соціального регулювання. Нормативне, ненормативне та індивідуальне регулювання.

Соціальне регулювання розуміється як внутрішньо властивий суспільству процес впорядковування поведінки людей шляхом узгодження їх вільних воль.

Нормативні регулятори містять однаковий масштаб (еталон) поведінки, тобто норми, реалізація яких забезпечується за допомогою заходів соціального примусу. До нормативних регуляторів належать: технічні норми, норми права, моралі, звичаї тощо.

Серед ненормативних регуляторів виділяють:

- ціннісний регулятор – впливає на суспільні відносини за допомогою системи соціальних цінностей, що історично склалася;

- директивний – є впливом на суспільні процеси за допомогою безумовної вказівки вищого органу або службової особи нижчому;

- інформаційний – означає вплив на суспільні відносини та процеси за допомогою ЗМІ, які здатні додати тим або іншим вчинкам і діям позитивного або негативного значення.

Залежно від кількості адресатів розрізняють загальне та індивідуальне соціальне регулювання. Перше з них звернене до невизначеного кола осіб, а друге – до конкретного індивіда.