Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

21. Правова аксіологія. Право і цінності.

Правова аксіологія є одним з напрямків аксіології, тобто теорії про цінності, теорії загальнозначущих принципів, що визначають людську діяльність, мотивацію поведінки. Поняття цінності (йде від Канта) пов'язане з розмежуванням буття й блага. При цьому цінності самі по собі не мають буття, у них є тільки значимість. Проблема цінностей пов'язана проблемою культури, що знаходить своє вираження у виділенні в якості визначальних цінностей: істини, добра, краси й святості, поряд з ними існують такі цінності культури, як: релігія, правопорядок, мистецтво й наука, - це цінності, блага культури. Для правової аксіології важливо звернути увагу на розмежування норм і цінностей. У своєму існуванні цінність стає нормою, якщо з нею погодиться деякий суб'єкт. При цьому цінності тим вище, ніж вони довговічніші, чим більше задоволення, що вони дають.

Проблему цінностей у праві, відмінність правових цінностей від інших видів цінностей, а також обґрунтування, що ідея справедливості є особливою правовою цінністю розробляв правознавець і філософ Алексєєв. Розглядаючи розходження між моральними обіцянками і його юридичною формою, тобто договором, він дійшов висновку про різні рівні глибини в переживаннях цінностей. При значній глибині переживання цінностей мова йде про моральну сферу, якщо ж глибина порівняно поверхнева, то ми виявляємося в правовій сфері. Тут є принциповим висновок про те, що право є певним рівнем сприйняття цінностей. У цьому зв'язку важлива думка про право як інтелектуальний, а не емоційний підхід до цінностей. Причому особливістю чисто правового відношення до цінностей є визнання цінностей.

Співіснування реалізованих цінностей, на ґрунті загального взаємного визнання, і є порядком суспільної справедливості, яка слугує основою для ідеї права. При цьому, для дієвості правової системи, зовнішньому статусу справедливості має відповідати внутрішній статус чесноти.

22. Власна цінність права. Правові цінності.

Цінність права – це його позитивна значимість у задоволенні потреб суб'єкта.

Власна цінність права має два виміри і виявляється у вигляді соціальної цінності права і особової цінності права.

Особистісна цінність права полягає в тому, що воно виражає масштаб свободи особи у суспільстві та втілює ідеї рівності і справедливості. Зокрема, право виступає крите­рієм правильного розподілу матеріальних благ, воно за­тверджує рівність усіх громадян перед законом незалежно від їх походження, матеріального положення, соціального статусу тощо.

Цінність права полягає й у тому, що воно виступає могутнім чинником прогресу, джерелом оновлення суспіль­ства відповідно до історичного ходу суспільного розвитку.

Зрештою, цінність права — це здатність права служити метою і засобом для задоволення соціально справедливих, прогресивних потреб і інтересів індивідів і суспільства в цілому.