Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

23. Предмет і метод правового регулювання.

Предмет правового регулювання — це тип суспільних відносин, який регулює дана галузь, це те, що підлягає правовому регулюванню. Предмет правового регулювання включає: суб'єкти, їх поведінку, об'єкти, соціальні факти, які є підставами виникнення або припинення правових відносин. Предмет правового регулювання є унікальним для кожної галузі права. Наприклад, галузь цивільного права України регулює особисті немайнові і майнові від­носини суб'єктів права.

Предмет правового регулювання вважається матеріаль­ним критерієм розмежування галузей права. Але одного матеріального критерію для виділення галузей права недо­статньо, тим паче що іноді дуже важко провести межу між суміжними типами відносин: наприклад, між земельними правовідносинами і цивільно-правовими відносинами. Через це вченими-юристами був введений ще один критерій розмежування галузей права — метод право­вого регулювання.

Як основні методи правового регулювання виступають імперативний і диспозитивний методи.

Імперативний метод — це метод владних розпоряджень, що містить у собі, як правило, норми-заборони і норми-зобов'язання. Він використовується головним чином у кри­мінальному, адміністративному і деяких інших галузях права. Імперативні норми права не можуть бути змінені за домовленістю між учасниками правових відносин.

Диспозитивний метод є протилежним імперативному. Він дає суб'єктам можливість самостійно встановити прави­ла своєї поведінки в рамках закону. Цей метод більшою мірою властивий цивільному, господарському праву тощо.

24. Правовий режим: поняття та види. Різноманітність правових режимів.

Правовий режим - це соціальний режим деякого об'єкта (явища, процесу), закріплений нормами права й забезпечений сукупністю юрид. засобів. При конструюванні правового режиму використовується стр-ра нормативно-правової регламентації, обсяг припустимого індивідуального регулювання, оптимальна конструкція правовідносин і ефективна форма відповідальності.

Розгляд різних правових режимів дозволяє констатувати той факт, що дуже часто в конструюванні режимів використовуються норми різних галузей права. Це однак не міняє визначення основної приналежності режиму до відповідної галузі права. Зокрема, включення в правовий режим, що забезпечує безпеку, охорону територій, об'єктів, норм різної галузевої приналежності, не міняє його адмін.-правової природи.

Особливості правової регламентації й дії права в сферах приватного права й публічного права пов'язані з існуванням тут специфічних правових режимів. У той же час залежно від стану об'єкта галузевого регулювання правові режими можуть розмежовуватися в межах галузі на загальний режим і спеціальні режими.

Поняття правовий режим виходить на характеристику окремих інститутів права. Так, питання поняття, сутності й змісту права власності, форм власності, проблема відповідальності й захист права власності - все це виражено в особливостях правового режиму власності.

Більше загальна проблема, пов'язана з існуванням правових режимів, позначається поділом існуючих правових режимів на звичайні й надзвичайні. Насамперед надзвичайний правовий режим пов'язаний з використанням специфічних правових засобів і виходить за межі однієї галузі права. Так, надзвичайний правовий режим по введенню воєнного стану, надзвичайного стану й особливого положення не охоплюється такими галузями як конституційне і адміністративне, виходить на всю систему правового регулювання. Розходження правового регулювання у звичайних умовах і екстремальних умовах пов'язане з виділенням надзвичайного правового режиму.

Правовий режим запобігання й усунення юридичних колізій є міжгалузевим і складається з нормативного масиву, зі своїми методами впливу на колізійні процеси й ситуації. Для правового режиму запобігання й усунення юридичних колізій характерним є взаємне інформування сторін по спорах і питаннях, повідомлення, ведення переговорів, досягнення домовленостей, взаємні компроміси, рішення судів, санкції держави.

Як різновид правового режиму розглядається режим законності, що припускає взаємне дотримання законів як населенням, так і владою. Як різновид правового режиму, що складається на основі процесуальних норм та особливого сполучення заборон, обов’язків і дозволів, розглядається правозастосовчий режим.

Різноманіття правових режимів у сучасній юриспруденції дозволяє затверджувати можливість їхньої класифікації по різних підставах і на різних рівнях буття права. Зокрема в С. Алексєєва можна помітити таке розмежування правових режимів: залежно від типів правового регулювання - зобов'язуючі, загальнодозволені й розмежувальні правові режими; залежно від юридичної своєрідності галузі - галузеві правові режими; залежно від використовуваних техніко-юридичних прийомів – загальний правовий режим і правовий режим виключень.