Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

38. Суб'єктивні права і юридичні обов'язки: поняття і структура.

Суб'єктивне право – вид і міра можливої (дозволеної) поведінки суб'єкта права, що встановлені юрид. нормами для задоволення його інтересів і забезпечуються державою. Носій суб'єктивного юрид. права – правомочний.

Структура суб'єктивного права – це його будова, яка виражається у зв'язку елементів – юрид. можливостей (правомочностей), наданих суб'єкту.

Правомочність – складова частина змісту суб'єктивного права, що становить конкретну юридичну можливість, яка надається правосуб"єктній особі з метою задоволення її інтересів.

Елементами суб'єктивного права є такі правомочності: 1) правомочність на власні позитивні дії (правовикористання); 2) правомочність на чужі дії (правовиконання); 3) правомочність домагання (правозахист).

Юридичний обов'язок – вид і міра належної поведінки суб'єкта права, що встановлені юрид. нормами для задоволення інтересів правомочної особи і забезпечуються державою. Носій суб'єктивного юрид. обов'язку – правозобов"язаний.

Структура складається з 3-х елементів: 1) необхідності здійснювати певні дії або утримуватися від них; 2) необхідності реагувати на законні вимоги правомочної сторони; 3) необхідності нести юрид. відповідальність.

Суб'єктивне юрид. право і суб'єктивний юрид. обов'язок об'єднує те, що вони:

- випливають із юридичних норм;

- забезпечуються державою;

- не безмежні, а існують у певних суворих рамках – це завжди "міра" поведінки.

39. Загальносоціальні і спеціальні функції права. Ф-ції права і ф-ції правосвідомості.

Ф-ції права – це основні напрями впливу права на людину і сусп-во (суспільні відносини). Категорія ф-цій права допома-гає з'ясувати соціальне призначення права, характер його впливу на поведінку учасників суспільних відносин.

Класифікація:

1. Загальносоціальні:

- інформаційна (полягає в інформуванні індивідів про їхні права та обов'язки);

- орієнтаційна (полягає в націлюванні індивідів на позитивні правові установки, на здійснення правомірних і утримання від неправомірних дій);

- виховна (полягає в загальноправовому впливі на духовну сферу, націлена на виховання пошани до права).

2. Спеціально-соціальні (юридичні):

- регулятивна – ф-ція упорядкування суспільних відносин, визначення лінії поведінки людей, наділення їх певними правами та обов'язками (дія цієї ф-ції виявляється у дозволах, рекомендаціях, пільгах і заохоченнях);

- охоронна – полягає в тому, що право захищає соціальні цінності, блага, суспільні відносини шляхом встановлення заборон, обмежень і покарань за порушення заборон. Основне призначення полягає в запобіганні порушенням норм права.

Правосвідомість – це сукупність ідей, поглядів, уявлень, почуттів, оцінок і установок, що виражають ставлення людей і соціальних спільнот до чинного, минулого і бажаного права. Ф-ції:

1) пізнавальна – передбачає накопичення знань про право і осмислення правових явищ;

2) регулятивна – реалізується через систему мотивів, ціннісних орієнтацій, що виступають як внутрішній регулятор поведінки людей;

3) оцінна – передбачає оцінку правових явищ: правової поведінки людей, правових норм, правозастосовних органів та їхньої діяльності.