Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

17. Компаративістика, її роль у вивченні правової реальності.

Компаративістика (порівняльне правознавство) — це метод вивчення правових систем різних держав шляхом зіставлення систем права, однойменних державних і право­вих інститутів, принципів права і правових норм. Одно­часно компаративістика є галуззю юриспруденції та юри­дичною навчальною дисципліною.

Порівняльно-правовий метод дослідження відомий здав­на, але засновником порівняльного правознавства як окремої галузі юриспруденції вважають французького просвіт­ника XVIII ст. Шарля Луї Монтеск'є.

Метод порівняльного правознавства може застосовува­тися як щодо діючого права, так і щодо права, яке існувало у минулому. Порівняння однотипних явищ (галузей, інсти­тутів, норм), що існували у різний час, називається діахронним. Проте найчастіше предметом порівняння є діючі правові системи та їхні компоненти. Таке порівняння на­зивається синхронним. В юридичній науці і практиці роз­різняють рівні порівняльного правового аналізу: макрорівень передбачає проведення порівняльних досліджень у рамках типів права, правових сімей або ж на рівні конкрет­них правових систем; мікрорівень передбачає проведення аналогічних досліджень на рівні правових категорій, ін­ститутів, норм.

Порівняльне правознавство покликане зіграти величезну роль в оновленні юридичної науки та у виробленні нового міжнародного і національного права, що відповідає умовам сучасного світу. Об'єктивними чинниками, що обумовлюють і підкреслюють важливу роль і необхідність розвитку по­рівняльного правознавства, є: різноманіття правових сис­тем сучасності; розвиток правових взаємозв'язків і розши­рення міжнародних, екон., політ., культурних та інших зв'язків між державами; поява на правовій карті світу правових систем нових незалежних держав.

18. Філософія права. Галузі філософії права.

Термін «філософія права» ввів в обіг німецький юрист Густав Гуго, який розумів її як юридичну науку, «розумну основу наукового пізнання права». На противагу Гуго Георг Фрідріх Гегель вважав, що це філософська дисципліна, а не юридична, завданням якої є вивчення ідеї права.

У колі досліджуваних філософією права про­блем — сенс права, його сутність і поняття, його місце у світі, цінність і значущість, роль в житті людини, сусп-ва і держави. Основні категорії філософії права: правові ідеї, правові принципи, право і закон, суще і належне в праві.

В основному право вивчається юриспруденцією, пред­метом якої є суще (позитивне право, або наявна сукупність правових норм). Право розуміється юристами як сукупність примусових розпоряджень, як система обов'язкових для виконання правил поведінки, встановлених державою.

Філософію права така позиція не може влаштувати, оскільки поза увагою юристів залишається найважливіше питання про те, як у правовій сфері життя сусп-ва суще (правові норми) співвідноситься з належним. Тому філософське пояснення права починається з постановки питання про розумність, правильність, справедливість правових норм. При критичному аналізі права як соціального явища філософи шукають дійсне знання про право. Для цього у філософії права здійснюється розрізнен­ня права і закону як розрізнення належного і сущого. Іс­торично склалися різні варіанти позначення права у філо­софських ученнях: природне право, божественне право, справедливість. Завдяки цьому філософія права може ста­вити питання про справедливість закону, про співвідношен­ня права і закону, закону і свавілля.

Галузі філософії права:

  1. правова онтологія — це вчення про буття права, про догму права та її співвідношення з іншими елементами правового буття (тобто вчення про правові норми, юридич. закони, правосвідомість);

  2. правова гносеологія – вчення про природу, методи і логіку пізнання і тлумачення правової реальності;

  3. правова аксіологія — вчення про сенс права як цін­ність, про право як справедливість і загальне благо;

  4. правова логіка — вивчає мову права, специфіку юри­д. мови, застосування різної юрид. термінології;

  1. правова праксеологія — вчення про практичну за­конотворчість і практичну реалізацію права, про принципи правової діяльності;

6)правова антропологія — вивчає, як право формуєть­ся під впливом людини і як воно відображається в людині, як сприймається людиною правове життя і як складається правовий розвиток суспільства.