Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

19. Соціологія права. Правова соціалізація. Загальна думка про право.

Соціологія права — відносно новий міждисциплінарний науковий напрям, що вивчає право як соціальний феномен.

Предметом соціології права в широкому сенсі слова є право і суспільство як взаємопов'язані елементи соціальної системи, а у вузькому — методологічний інструментарій соціологічних досліджень правової реальності.

Конкретні соціологічні дослідження в праві орієнтовані, з одного боку, на аналіз соціальної обумовленості, а з іншого — на соціальну дію, ефективність права і його інститутів; має місце вплив права на суспільні відносини, на практику, а також і зворотний вплив соціальних чинників на право.

Істотна різниця між предметом соціології і правом зводиться до наступного: юридична наука вивчає (разом з нормами права) правові відносини, а соціологія — фактичні суспільні відносини між людьми.

Термін «соціалізація» був введений американським соціологом Ф.Г.Гіддингсом для позначення процесу розвитку соціальної природи людини. Соціалізація розглядається як процес придбання новими поколіннями людей знань, норм, установок, вірувань, які склалися в суспільстві і забезпечують його збереження і розвиток.

Правова соціалізація — це засвоєння новим покоління принципів, норм, установок, цінностей права, що забезпечують адаптацію особи до існуючих правових цінностей, законодавства і практики його застосування. Розрізняють три форми правової соціалізації:

  1. за допомогою навчання — полягає в придбанні еле­ментарних правових знань і засвоєнні відповідних норм. При навчанні прищеплюється певний образ поведінки;

  2. шляхом передачі досвіду — відбувається в результа­ті осмислення власних помилок і подій свого досвіду, а також життєвого досвіду навколишніх людей;

  3. «символічна» соціалізація — ґрунтується на власних абстрактних уявленнях людини про право, державу, краї­ну, націю.

20. Діалог правових культур. Правова аккультурація та декультурація.

Правова культура є частиною загальної культури і обумовлена соціальним, духовним, політич., економічним ладом сусп-ва. Правова культура включає тільки прогресивні, соціально корисні та цінні правові явища. Вона також є цінністю, оскільки дозволяє людям користуватися благами свободи і справедливості, служить забезпеченню правопорядку, вищих інтересів сусп-ва і держави.

Під аккультурацією розуміється будь-яке переміщення однієї культури в іншу. Ідея правової аккультурації полягає в тому, що одна правова система може бути як би прищеплена до іншої (Ж. Карбоньє). Правова аккультурація це засвоєння й використання правових цінностей, норм, рішень, форм і видів діял-сті інших правових культур, правових систем.

Сучасний світ не може існувати в умовах замкнутості правових культур. Розвертається діалог правових культур, тобто циркуляція в суспільній свідомості різних ідей, світоглядних і ціннісних установок, розповсюджуваних через систему утворення й виховання, спец. літ-ру, ЗМІ, діяльність різних орг-цій, у ході якої відбувається зіткнення та взаємодія ідей. При цьому правова аккультурація може здійснюватися владою за допомогою законодавства і судової практики. Є 3 види правової аккультурації: владної, договірної, доктринальної.

За ступенем відкритості іноземним пра-вовим нормам всі інші галузі права перевершують міжнародне приватне право. Тут склався специфічний різновид правових норм, за допомогою яких вирішується питання про закон, що підлягає застосуванню.

Одна з проблем взаємодії правових культур - явище декультурації, тобто руйнування правової культури при запозиченні інших правових цінностей, норм, інститутів і т.д. Наростання взаємодії між правовими культурами потребує від кожної правової культури стійкості стосовно інших правових культур і здатності до засвоєння інновацій.