Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
680.96 Кб
Скачать

57. Процес застосування права. Стадії правозастосовчого процесу.

Застосування права виступає як владна організуюча діял-сть професійно підготовлених суб'єктів, наділених компетенцією, що спрямована на забезпечення реалізації права (дотримання, виконання, використання) іншими суб'єктами права, протікає в певних процесуальних фор-мах і офіційно виражається у винесенні індивідуально-владного рішення (правозастосовчого акту).

Як формально-логічна процедура застосування права з'являється у вигляді процесу, у якому можна виділити три основні стадії: 1) установлення фактичної основи справи; 2) установлення юридичної основи справи; 3) рішення справи і його документальне оформлення. Як додаткова стадія може виступати державно-примусове здійснення винесеного рішення.

Перші дві стадії правозастосовчого процесу - це підготовка третьої стадії, а їхнє розмежування має сенс тільки з погляду більш точного визначення характеру здійснюваних дій. Іншими словами, якщо перша стадія пов'язана з фактичними обставинами, то друга - із правовими нормами.

Установлення фактичної основи справи розраховано на професійне бачення складних фактичних обставин, оскільки, у першу чергу, пов'язане із установленням юрид. фактів (фактичного складу), що безпосередньо визначено правовими нормами. На цій стадії визначається система доказів, які забезпечують обґрунтованість майбутнього рішення. Установлювані факти повинні відповідати критеріям вірогідності, повноти й оформленості. Не випадково найчастіше ця стадія правозастосовчого процесу йменується формуванням фактичної основи справи. Тут завдання особи, що здійснює застосування права, складається у виділенні із усього різноманіття фактичних обставин тих, які дозволять винести обґрунтоване, законне й справедливе рішення. Склад-ність діяльності по встановленню фактичної основи справи найчастіше пов'язана з тим, що фактичні обставини справи встановлюються одними (слідчий), а рішення на основі цих фактів виносяться іншими(суддя), що, втім, не звільняє тих, хто приймає рішення, здійснювати оцінку представлених фактів.

При встановленні фактичної основи справи необхідно виділити ті обставини, які не мають потреби в доведенні (загальновідомі факти, презумпції, аксіоми), які доводяться визначеними засобами (експертизою) і ті, які доводяться безпосередньо особою, що застосовує право.

Встановлення юрид. основи справи припускає здійснення правової (юридичної) кваліфікації зафіксованих фактичних обставин, тобто визначається, яка правова норма поширюється на дані обставини. Тут, по-перше, визначається норма, що підлягає застосуванню; по-друге, здійснюється перевірка дійсності тексту нормативно-правового акту, у якому ця норма міститься; по-третє, визначається дія норми в часі, у просторі й по колу осіб; по-четверте, відбувається тлумачення правової норми. Якщо при здійсненні всіх зазначених операцій не виникає ускладнень, то перед нами ситуація типового застосування права. У тому випадку, якщо не можемо виявити норму (пробіл у праві), стикаємося з наявністю декількох норм, що регулюють однорідні відносини (колізія норм), або норма зв'язана з розсудом правозастосовувача - перед нами ситуація нетипового застосування права, що вимагає більше високого рівня професійної підготовки від особи, що застосовує право.

Процес застосування права завершується рішенням справи і його документальним оформленням. При цьому дія правової норми владно й офіційно поширюється на встановлені факти, визначаються суб'єктивні права і юридичні обов'язки конкретних суб'єктів.