Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ильченко.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
987.71 Кб
Скачать

О. М. Ільченко

Англійська мова

для науковців

Рекомендовано Міністерством освіти України

Київ

1996

ББК 81.2 Анг - 923

Рецензенти:

доктор філологічних наук, професор Д.І. Квеселевич (Житомирський державний педагогічний інститут ім, I. Франка), доктор технічних наук, професор Новіков О.М., кандидат філологічних наук, доцент Височинський Ю.І. (Національний технічний університет України <<Київський політехнічний інститут>>), кандидат педагогічних наук, ст.науковий співробітник Полонська Т.К, (Академія педагогічних наук України).

Затвeрджено Вченою радою Центру наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України

Книга призначена для науковців, студентів старших курсів, аспірантів та пошукувачів, що мають складати кандидатський іспит з англійської мови, а також тих, хто готується до іспиту TOEFL.

Одинадцять розділів підручника містять тексти для читання з примітками та вправами на розуміння прочитаного, опанування лексики; граматичний матеріал (із зазначенням відмінностей американського та британського варіантів англійської мови), матеріали для розвитку навичок усного мовлення та реферування. Система вправ і тестів, а також графічна форма подачі матеріалів сприяють їх ефективному засвоєнню.

Усі розділи присвячені актуальним тенденціям розвитку сучасної науки і містять велику кількість неологізмів, які широко використовуються у науковому обігу США, але ще не зареєстровані у словниках.

Пізнавальний характер матеріалів та відсутність вузькофахової тематики мають зацікавити не лише зазначене коло фахівців, але й усіх, хто поглиблено вивчає англійську мову, в тому числі і самостійно.

© О.М, Ільченко, 1996

© О.М. Ільченко, С.Г. Сікорський. Обкладинка, 1996

ІSBN 5-7763-9272-1 © О.М. Ільченко, O.B. Мікляєв, Комп'ютерний макет, 1996

Introduction 3

Від автора

У 1993 р. Міністерством освіти та ВАК України була запропонована нова програма підготовки до кандидатського іспиту з англійської мови, призначена для аспірантів, стажувальників, пошукувачів вченого ступеня кандидата наук. Характерною особливістю вказаної програми є перегляд окремих положень і змісту курсу англійської мови з тим, щоб він відповідав сучасним вимогам до науковців, які повинні мати високий рівень теоретичних знань, а також навички читання, письмового перекладу, анотування, співбесіди іноземною мовою з питань наукового дослідження і фаху. Орієнтиром рівня володіння англійською мовою для науковців, аспірантів і студентів є вимоги загальновідомого тесту ТОЕFL, елементи якого включені до структури кандидатського іспиту.

Дана книга має допомогти науковцям, аспірантам та студентам у підготовці до складання кандидатського іспиту на рівні зазначених вимог. Книга є певною мірою експериментальним підручником. За структурою кожен розділ містить матеріали для читання, відомості з граматики, вправи на розуміння прочитаного, тести з граматики і лексики, вправи на переклад та особливості словотвору. Частина граматичного матеріалу написана за функціонально-семантичним принципом із широким залученням графічної форми викладу матеріалу. Для розвитку навичок усного мовлення пропонується низка вправ у формі проблемних запитань та тем для обговорення. Книга містить 11 розділів та додаток, у якому подаються рекомендації щодо написання анотацій наукової літератури, матеріали для участі у наукових конференціях тощо.

При створенні книги було використано матеріали періодичних видань США "Тhе Sсіепсеs" (Нью-Йоркська Академія наук), "Sресtrum", "Тhе Іnstitutе" (ІЕЕЕ) та інші.

При викладі матеріалу автор намагався уникнути вузькофахової лексики, Бідтак відсутність вузькоспеціальних термінів дозволяє використовувати цю книгу фахівцям різних спецільностей. Завдяки системному підходу при викладі змісту, а також використаним актуальним матеріалам загальнонаукового характеру книга може зацікавити не лииіе зазначене коло фахівців, але й більш широку аудиторію. Матеріали книги було апробовано автором на протязі декількох років у Центрі наукових досліджень та викладання іноземних мов Національної Академії наук України.

Автор вважає приємним обов'язком висловити подяку своїм вчителям - професору Жлуктенку Ю.O., члену-кореспонденту НАН України Акуленку В.В., професору Стариковій O.М., які на різних етапах плідно сприяля формуванню автора як фахівця англійської мови..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]