Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Податкове рахівництво Ден. Маг. 2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Передмова

Вивчення теоретичних та практичних основ порядку ведення податкового обліку, проведення податкових розрахунків та складання звітності є важливою складовою підготовки майбутніх фахівців.

Дисципліна “Податкове рахівництво” згідно з навчальним планом відноситься до дисциплін циклу професійної підготовки студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр” з напряму 0501 “Економіка і підприємництво” за спеціальністю 8.050114 “Оподаткування” і охоплює теоретичні й практичні аспекти податкового рахівництва, порядок приймання та комп’ютерної обробки звітних документів в органах державної податкової служби тощо.

Вивчення дисципліни «Податкове рахівництво» ґрунтується на засвоєнні знань блоку економічних та профілюючих дисциплін базової фінансової освіти: «Фінанси підприємств», «Менеджмент», «Основи оподаткування», «Податкова система України», «Бюджетна система», «Податкова статистика», «Податкове право» та ін.

Облік платників податків і податкових надходжень є одними з основних функцій органів державної податкової служби. Реалізація цих функцій створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою сплати і своєчасністю перерахування податків і зборів. Саме на вирішення цих завдань і спрямована розробка навчально–методичного посібника з дисципліни „Податкове рахівництво”.

Матеріали даного навчально–методичного посібника спрямовано на з’ясування та вивчення студентами основних прийомів та методів організації та ведення податкового рахівництва, механізму стягнення та порядку розрахунків з бюджетом, набуття навичок організації і ведення податкового обліку та складання податкової звітності.

Структурними складовими методичного посібника є: тематичний план дисципліни, програма дисципліни, завдання та методичні рекомендації щодо виконання практичних занять та питання для самостійної роботи, список літератури.

Навчально-методичний посібник з лисципліни «Податкове рахівництво» підготовлено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1.1. Опис навчальної дисципліни

«ПодатковЕ РАХІВНИЦТВО»

Мета: надання знань щодо порядку ведення податкового обліку; процедур узгодження усіх видів бухгалтерського обліку, порядку складання податкової звітності суб’єктами підприємництва.

Після вивчення дисципліни «Податкове рахівництво» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції

  • здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.);

  • здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісні компетенції

  • здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

  • здатність працювати у команді та в міжнародному контексті;

  • здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності;

  • прихильність до етичних цінностей.

Системні компетенції

  • здатність застосовувати знання з питань ведення податкового обліку і складання податкової звітності у професійній діяльності.

Спеціальні компетенції

  • здатність аналізувати податкове законодавство;

  • здатність проводити підготовчі етапи та безпосередньо здійснювати податковий облік на підприємстві;

  • здатність визначати базу оподаткування, строки та порядок сплати податків і зборів (обов’язкових платежів);

  • здатність узгоджувати всі види фінансового, бухгалтерського та податкового обліку;

  • здатність складати податкову звітність та здійснювати її коригування у разі виявлення помилок;

  • здатність взаємодіяти з органами державної податкової служби з питань проведення обліку нарахованих і сплачених податкових платежів.