Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Податкове рахівництво Ден. Маг. 2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Тема 5. Податковий облік податку з доходів фізичних осіб Ситуаційні вправи

1. Яким чином обкладається матеріальна допомога на поховання за рахунок коштів підприємства податком з доходів фізичних осіб:

2. Підприємство орендує вантажний автомобіль у фізичної особи (працівника підприємства). Сума орендної плати склала 600 грн. на місяць. Зарплата працівника – 1530 грн.

Якими податками та внесками обкладається сума орендної плати, що виплачується підприємством своєму працівнику?

3. Підприємство «Онікс» оплатило вартість навчання працівника у вузі, яке не пов’язане з виробничою необхідністю.

Чи є оплата в сумі 5000 грн. об’єктом оподаткування?

4. Як відобразяться дії підприємства, яке є податковим агентом, якщо воно оплатить операцію працівника в лікарні?

5. Чи надається соціальна пільга на дитину-інваліда, якщо в посвідченні не зазначена група інвалідності?

Тема 6. Податковий облік з податку на землю Ситуаційні вправи

Завдання 1

Дати відповіді на питання:

1. Чи потрібно, згідно чинного законодавства, платникам земельного податку самостійно уточнювати грошову оцінку земельної ділянки?

2. Підприємство «Старт 99» визначило належну до сплати суму земельного податку в 762 грн. В який термін необхідно її сплатити?

3. Чи потрібно підприємству укладати договір оренди землі при оренді приміщення в багатоповерховому будинку?

4. Підприємство орендує землю для будівництва крамниці. Чи може віднести орендну плату на валові витрати, чи повинно включати її до суми капітальних вкладень?

5. Підприємство має державний акт на право постійного користування землею, що знаходиться під адміністративною будівлею. Чи повинні ці власники сплачувати податок на землю?

6. Чи може фізична особа для отримання кредиту у банку передати у заставу належну їй земельну ділянку?

7. Чи обкладаються податком на додану вартість землевпорядні роботи та послуги, які надаються у зв’язку з приватизацією земельних ділянок?

Завдання 2

Підприємство розташоване у м. Марганець Дніпропетровської області. У користуванні має такі земельні діялянки:

  1. під офісом – 1000 кв.м.

  2. під складом – 3600 кв.м.

  3. під виробничим приміщенням – 2300 кв.м.

Грошова оцінка 1 кв.м. 180 грн. Пільг із земельного податку підприємство не має.

Необхідно:

1. Розрахувати суми податку на землю за строками сплати.

2. Скласти Розрахунок земельного податку, вказати порядок та строки його подання.

Завдання 3

ЗАТ «Консоль» займається будівництвом та продажем житла у м.Дніпропетровську. В оренді має 250 тис.кв.м. землі. Грошова оцінка 1 кв.м. 114 грн.

Необхідно:

1. Вказати порядок розрахунку орендної плати за землю.

2. Згідно чинних рішень міської ради народних депутатів визначити розмір орендної плати.

3. Вказати особливості сплати орендної плати будівельними організаціями.

Тема 7. Податковий облік податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів Ситуаційні вправи

Завдання 1

1. Підприємство планує у квітні поточного року (у ІІ кварталі) придбати автомобіль «Volkswagen» з об’ємом циліндрів двигуна 1600 см куб. Як правильно розрахувати податок з власників транспортних засобів і коли потрібно здійснити сплату податку з власників транспортних засобів?

2. Чи має ветеран праці на пільгу щодо сплати податку з власників транспортних засобів на автомобіль УАЗ-3303-01 (1986р. випуску)?

3. На балансі підприємства станом на 01.01. поточного року значаться транспортні засоби. У січні поточного року декілька вантажних машин відправлено на капітальний ремонт.

Чи необхідно за такі транспортні засоби сплачувати податок з власників транспортних засобів і подавати розрахунок суми податку?

4. На балансі ТОВ «Продмаш» на 01 січня поточного року значаться такі транспортні засоби: автобус ЛАЗ-4207, автомобілі УАЗ-3303, ВАЗ-21074, катер «Амур».

Як правильно розрахувати податок з власників транспортних засобів і коли потрібно сплатити до бюджету податок з власників транспортних засобів?

5. Які строки встановлено для подання до податкових органів юридичними особами – власниками транспортних засобів Розрахунку суми податку?

6. Підприємством не експлуатувався автомобіль ЗАЗ-965А і в Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів не був включений. У вересні поточного року. підприємство виявило самостійно помилку. Які дії має здійснити підприємство?

7. Приватний підприємець для ведення підприємницької діяльності використовує власний автомобіль та має ліцензію на здійснення вантажних перевезень. Автомобіль, який перебував у його власності ще до моменту реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності, став використовуватися після оформлення ліцензії.

Чи зобов’язаний приватний підприємець подавати Розрахунок сум податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів?

8. Чи має право філія дочірнього підприємства без права юридичної особи самостійно сплачувати податок з власників транспортних засобів за транспорт, що перебуває на балансі філії?

9. Які санкції застосовуються до платників за неподання Розрахунку в установлені строки та за несвоєчасну сплату податку з власників транспортних засобів – юридичних осіб?