Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Податкове рахівництво Ден. Маг. 2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Література

[9, 17, 51, 52, 58]

Тема 8. Податковий облік у суб’єктів малого бізнесу, що застосовують спрощену систему оподаткування

Мета роботи:

засвоїти, поглибити та закріпити знання студентів з питань організації та ведення обліку за спрощеною системою оподаткування.

План вивчення теми

1. Особливості визначення валової виручки для оподаткування єдиним податком.

2. Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва.

Методичні рекомендації

Базою обкладення єдиним податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Як її визначити, прямо залежить від того, що продає підприємство. Якщо реалізується продукція (товари, роботи або послуги,), то виручкою вважають суму, фактично отриману суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси від її продажу. При продажу основних фондів виручкою буде додатна різниця між сумою, отриманою за ці основні фонди та їх залишковою вартістю на момент продажу. Коли різниця від'ємна або дорівнює нулю, то й оподатковуваної виручки від продажу основних фондів немає. Терміном основні фонди оперують у податковому обліку. Підприємства на спрощеній системі оподаткування — неплатники податку на прибуток. Тому, у даній ситуації правильно звернутися до бухгалтерського обліку і називати основними фондами матеріальні активи, які у бухгалтерському обліку класифікують як основні засоби.

Основними засобами є (п. 4 П(С)БО 7) матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

На класифікацію матеріального активу в бухгалтерському обліку як основного засобу впливає лише його очікуваний строк служби, а зовсім не його вартість, як це прийнято в податковому обліку. Виходить, усі матеріальні активи, очікуваний строк експлуатації яких довший за 1 рік, при їх продажу з метою обкладення єдиним податком визнають основними фондами. Таким чином, сюди відносять:

  • основні засоби з первинною вартістю і менше 1000 грн;

  • основні засоби, які на дату продажу на підприємстві використовували менше як 365 днів, а планували — більше одного року.

Крім виручки від продажу продукції та основних фондів під обкладення єдиним податком нічого не потрапляє. Якщо так, то податком не обкладають:

  1. Доходи, одержання яких не пов'язано з надходженням грошей на розрахунковий рахунок або (і) до каси юридичної особи — платника єдиного податку (припустимо, сума кредиторської заборгованості, що списується, зі строком позовної давності, що минув, вартість безкоштовно отриманих матеріальних цінностей, вартість товарів (робіт, послуг), одержаних за бартером, тощо).

  2. Надходження, які не є платою за реалізовану продукцію або основні фонди (наприклад: поворотна і безповоротна фінансова допомога, кредитні засоби, страхове відшкодування тощо).

Таким чином, можна застосувати формулу:

БО=Вп+ Воф,

де: БО — база обкладення єдиним податком;

Вп — виручка від реалізації продукції;

Воф — виручка від продажу ОФ.

Згідно з «Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва – юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», затверджену наказом ДПАУ від 13.10.1998 р. № 477 юридичні особи у хронологічній послідовності на підставі первинних документів здійснюють в ній записи про операції, що відбулися у звітному періоді.

Книга обліку доходів і витрат повинна бути прошнурована та мати пронумеровані сторінки. На останній сторінці вказується кількість сторінок, що є в Книзі, запис про це завіряється підписом керівника, печаткою суб'єкта малого підприємництва та печаткою органу державної податкової служби, де зареєстрований суб'єкт малого підприємництва.

Якщо сторінки в Книзі обліку доходів і витрат закінчилися, то суб'єкт малого підприємництва повинен завести нову Книгу обліку доходів і витрат, при цьому дата першого запису в новій Книзі повинна припадати на день, наступний за останнім днем запису, зробленим у Книзі, яка велась раніше.

Питання для самоконтролю

1. Склад валової виручки для цілей оподаткування.

2. Особливості ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Особливості ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва малими підприємствами різних галузей народного господарства.