Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Податкове рахівництво Ден. Маг. 2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Література

[5, 6, 8, 25, 51, 52]

Змістовий модуль 2. Податковий облік прямих податків

Тема 4. Податковий облік з податку на прибуток

Мета роботи:

засвоїти, поглибити та закріпити знання студентів з питань обліку валових доходів, валових витрат та сум нарахованої амортизації на підприємстві.

План вивчення теми

1. Взаємозв’язок податкового і бухгалтерського обліку валових доходів та валових витрат.

2. Виправлення помилок у декларації з податку на прибуток. Порядок складання та подання уточнюючої декларації.

Методичні рекомендації

Правила ведення податкового обліку передбачені ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (із змінами і доповненнями).

Податковий облік пов'язаний з іншими видами бухгалтерського обліку, ґрунтується на тих самих первинних документах, але має свої особливості.

Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2003 р.

Виправлення помилок у податковій звітності здійснюється за правилами, визначеними Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. № 2181-ІII (зі змінами і доповненнями).

Якщо платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний подати нову податкову декларацію, що містить виправлені показники.

У платників податку на прибуток є можливість відобразити виправлення помилок одним із двох способів:

  1. у декларації за наступний звітний період, протягом якого виявлено помилки, тобто в поточній декларації, у спеціально передбачених для цього рядках (02.2 — у складі валового доходу і 05.2 — у складі валових витрат). Така декларація подається в загальновстановленому порядку, а інформацію про виправлення має бути відображено в ній з урахуванням строків давності;

  2. в уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Такий розрахунок подається в порядку, передбаченому для подання декларації з податку на прибуток, але без дотримання граничних строків, однак з урахуванням строків давності.

При виникненні недоплати щодо податку в результаті виправлення самостійно виявленої помилки в поточній декларації має бути відображено суму недоплати, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % такої недоплати з відповідним збільшенням суми податкового зобов'язання щодо цього податку.

Однак у декларації з податку на прибуток сума 5 % штрафу в рядках 02.2 або 05.2 не відображається. Для цієї мети передбачено окремий рядок —22.

Зазначений штраф не нараховується, якщо виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданих деклараціях не призвело до недоплати (заниження податкового зобов'язання).

Підприємство, що подало декларацію з податку на прибуток за звітний період і самостійно виявило в ній помилку, має право до закінчення граничного строку подання декларації за цей же період направити на адресу податкового органу за місцем своєї реєстрації нову декларацію з виправленими показниками. У цьому випадку штраф у розмірі 5% суми недоплати не нараховуєтья, оскільки після подання такої нової декларації узгодженим податковим зобов'язанням вважатиметься вже податкове зобов'язання, зазначене саме в новій декларації.

Зазначені норми чинного законодавства не застосовуються, якщо:

  • платник податків не подає податкову декларацію за період, протягом якого сталася недоплата податкового зобов'язання;

  • судом установлено вчинення злочину посадовими особами платника податків або фізичною особою-платником податків щодо умисного ухилення від сплати зазначеного податкового зобов'язання.

Якщо платник податків виявив заниження податкового зобов'язання в поточній декларації після закінчення граничного строку її подання, але до настання строку сплати за нею (тобто фактично протягом 10 днів після закінчення граничного строку подання декларації) і це призвело до недоплати податку, то уникнути сплати 5% штрафу не вдасться.

Яким би варіантом для виправлення помилок підприємство не скористалося, воно має пояснити причини проведених коригувань письмово і подати їх до податкового органу разом із поточною декларацією чи уточнюючим розрахунком.

Питання для самоконтролю

1. Вкажіть особливості податкового обліку валових доходів та валових витрат.

2. Вкажіть порядок подання уточнюючої декларації про доходи.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Характеристика податкового обліку валових доходів та валових витрат.